Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO SU PALI?

Kabina s prvog MiG-a otpala i udarila u drugi ili su se sudarili

mig
Foto: Zdravko Bičak/VLM
1/11
23.09.2010.
u 13:29

Neslužbeno doznajemo i da postoji snimka pada dvaju zrakoplova, no u Ministarstvu obrane to nisu željeli potvrditi, ali niti opovrgnuti.

Dva MiG-a 21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, oznaka 108 i 120, srušila su se danas oko 12.50 sati oko pet kilometara sjeverno od Plaškog tijekom vojne vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja. Oba su se pilota uspješno katapultirala i prizemljila padobranom, nakon čega su se javila zapovjedništvu. Riječ je o satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliku. Piloti su prevezeni u KB Dubrava gdje su im ustanovljene lakše ozljede i nisu životno ugroženi.

>>Piloti s ludom srećom: MIG-ovi se srušili, a oni prošli s ogrebotinama

Ubrzo su počele kružiti neslužbene informacije o uzrocima nesreće, pa se tako spominje i da je otpala kabina aviona koji je letio prvi te da je pogodila drugi avion, zbog čega su oba pilota morala katapultirati. U drugoj se verziji spominje da su vježbu izvodila četiri aviona, no da pilot drugoga, koji je bio drugi u formaciji, nije poštovao dogovorene točke te da je u krilo ili rep dodirnuo MiG ispod sebe. Neslužbeno doznajemo i da postoji snimka pada dvaju zrakoplova, no u MORH-u to nisu željeli ni potvrditi, ali ni opovrgnuti.

Zrakoplovi su udarili u brdo Hum za koje mještani govore da dijeli Kordun od Like. Njihovi dijelovi pali su u selo Latin između zaselaka Vukelići i Egići.

>>Josipović: Pad dvaju zrakoplova zaista je ozbiljan udarac

Cijelo područje mjesta Latin blokirala je policija i vojna policija. Žitelji su nam potvrdili da su čuli tri eksplozije u nizu iako nisu znali što se događa. Nakon toga mnogi su pohrlili put jedne udoline nedaleko od Latina gdje su završili ostaci jednog od zrakoplova.

Pregledana dva kilometra područja
Večeras su se u stožeru civilne i vojne vlasti smještenom u Ogulinu dogovarali o nastavku očevida. No, da bi se krenulo u potragu za ostacima zrakoplova, najprije će se morati pregledati cijelo područje jer se pretpostavlja da je pod minama. Danas su pregledana dva kilometra područja, utvrđeno je da su avioni pali 500 metara jedan od drugoga, ali točan se uzrok ne zna.

Dvadeset minuta nakon pada u stanicu Gorske službe spašavanja javljeno je da je pao jedan zrakoplov, da je pilot iskočio i da se za još jednim zrakoplovom traga. Da je riječ o MiG-ovima, GSS-ovcima nije rečeno. Iz te stanice na teren je krenulo desetero ljudi, na noge je dignuta i stanica GSS-a Karlovac, upomoć su pozvani vatrogasci: profesionalci iz Ogulina, dobrovoljci iz Plaškog. Za njih na kraju nije bilo posla.

Ozlijeđeni piloti do njihova su dolaska već bili vojnim helikopterima prevezeni u Zagreb, a Mariju Klipu iz Pothuma Plaščanskog, koja je bila u polju i kopala krumpir kad su je u lijevu nadlakticu pogodili komadi MiG-a, do ogulinske bolnice odvezli su rođaci.

>>Obitelj ozlijeđene ljutita: 'Pilotima helikopter i Zagreb, a mojoj punici Yugo i Ogulin!'

"Pilot se pojavio ispred mene"

- Vozio sam cestom ništa ne sluteći kad je do mene došao čovjek u neobičnoj vojnoj uniformi noseći kacigu. Shvatio sam da je riječ o jednom od pilota iako nisam niti znao za nesreću. Zamolio me da ga odvezem do nedaleke željezničke postaje u Latinu. U tom trenutku helikopter je već bio prizemljen, pilot je ušao u njega i otišao - rekao nam je Tomislav Rendulić.

Petar Brđanin, stanovnik tog područja, također je svjedočio trima eksplozijama, a ubrzo nakon toga policija koja je blokirala cijelo područje obavijestila ga je o padu dva zrakoplova. Prema njegovim riječima jedan zrakoplov pao je u grabu, a drugi je završio negdje u brdima. Prema izjavama policajaca koji su izašli na mjesto nesreće, područje na kojem su se srušili zrakoplovi puno je minskih polja.

Na poligonu se protekla dva dana održava obuka pilota MiG-a 21 za lociranje i djelovanje po ciljevima na zemlji. U obuci sudjeluju piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva s četiri zrakoplova MIG 21 i tri helikoptera Mi-171.

Prema službenim podacima HRZ je do ove nesreće imao 12 aviona tipa MiG-21, od čega ih je do danas osam bilo u letnom stanju, a sada su ostala šest ispravnih.

>>Nesreće hrvatskih vojnih helikoptera i zrakoplova

Vukelić: Nesreća se nije dogodila zbog štednje

O nesreći zrakoplova govorilo se i na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je ministar obrane Branko Vukelić izvijestio da je formirano istražno povjerenstvo Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koje je izašlo na mjesto nesreće i koje će, kada budu gotovi prvi nalazi, moći govoriti o uzrocima pada zrakoplova. Vukelić je demantirao da su se zrakoplovi srušili zbog mjera štednje i dodao da svi avioni redovito prolaze kontrole. Premijerka Kosor zadužila je ministra i njegovo povjerenstvo da, što je moguće prije, obavi istragu kako bi Vlada imala uvid u uzroke nesreće.

Komentara 555

OB
-obrisani-
16:57 23.09.2010.

o gospon ribnik evo mi cemo vam cuvati vas vaydusni prostor,jer ste suvise mali da bi imali svoju avijaciju pa znate li gospon ribnik kako se sa plesa javlja kontrola leta nekom boingu u preletu dobrodosli u hrvatski zracni pros... dovidjenja

DO
downunder
16:58 23.09.2010.

zanusi13 nemoj se nervirati i molim te pazi što pišeš jer si uvrijedio EU aristokraciju. Naime zeljkonl i likovi poput njega su Vitezovi od monitora i prinčevi od Tipkovnice. Na prvi pucanj lijepo su pobjegli kilometrima na sigurnu udaljenost.

OB
-obrisani-
21:04 23.09.2010.

zanusi pa naravno da smo bili na svim boljim polozajima jkad si cuo da su se dva srpska pilota sudarila*-nikad ni nakon dve kile sljivovice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije