Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treći put

Jurčić s Blokom umirovljenika cilja na mjesto u Vladi

\'08.04.2009., Zagreb - Okrugli stol Hrvatskog drustva ekonomista. Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
03.09.2011.
u 12:00

Starom SDP-ovu kandidatu za premijera nije promaklo da Bloku ankete daju 4,3 posto glasova, u nekim jedinicima i 7 posto

Hrvatska ekonomska inicijativa saborskog zastupnika Ljube Jurčića na izbore će s Blokom Umirovljenici zajedno, bliskim vladajućem HDZ-u. Dogovoreno je to nakon višemjesečnih pregovora, a obje strane uvjerene su kako će nakon izbora utjecati na sastavljanje nove vlade.

Neobičan spoj

Da nije riječ o "čudnom" spoju jasno je iz podatka da Blok prema anketama dobiva sigurnih 4,3 posto glasova, u nekim jedinicama navodno i šest-sedam posto, što je novoj Jurčićevoj inicijativi na političkoj sceni dobar vjetar u leđa. Umirovljenicima se, s druge strane, sviđa Jurčićev program, prema kojem će, kako i sam kaže, mirovine rasti kako bude raslo i gospodarstvo. – Profesor Jurčić, koji će biti nositelj svih naših lista na parlamentarnim izborima, iznio nam je svoj program i slažemo se s njim da jedino gospodarstvo može osigurati egzistenciju svim građanima u Hrvatskoj pa tako i nama – kaže Lazar Grujić, koordinator Bloka Umirovljenici zajedno.

Usuglasili su se, dodaje, da neće robovati ideologiji, a nakon izbora voljni su koalirati s bilo kojom opcijom koja osvoji izbore, pa i s Kukuriku koalicijom, iako je u njoj HSU Silvana Hrelje, jedina parlamentarna umirovljenička stranka.

Sigurno je samo da potencijal nove političke opcije kojoj će se vjerojatno priključiti i bivši esdepeovac Ivica Pančić i bivši haespeovac Pero Kovačević ne treba zanemarivati.

Iako je činjenica da su u Hrvatskoj umirovljenici razjedinjeni, Blok Umirovljenici zajedno, čije je uzde preuzeo Jurčić, potencijal je koji ne treba unaprijed odbaciti. Može li se vjerovati brojki od 400 tisuća članova, kojom raspolaže L. Grujić, i uzme li se u obzir činjenica da u Hrvatskoj postoji 1,2 milijuna umirovljenika, u novom sastavu Sabora umirovljenici bi lako mogli imati puno više od jednog zastupnika koliko imaju sada. Jurčić je očito svega toga svjestan kada se odlučio povezati s Blokom. Na odluku je vjerojatno utjecala i situacija u susjedstvu. U Sloveniji umirovljenici imaju pet zastupnika i tri ministra, a u Srbiji i potpredsjednika Vlade. Idu li Jurčićeve ambicije toliko daleko?

Do dva mandata

– Imaju šanse, ali mislim da neće dobiti više od dva mandata. U Hrvatskoj ima puno umirovljenika, ali trećina ih je ideološki opredijeljena, trećina su branitelji koji se i ne osjećaju umirovljenicima, a tek će dio preostalih umirovljenika glasovati interesno – uvjeren je politički analitičar Žarko Puhovski.

Starom SDP-ovu kandidatu za premijera nije promaklo da Bloku ankete daju 4,3 posto glasova, u nekim jedinicima i 7 posto

Komentara 18

DA
dardal
12:17 03.09.2011.

Anketa Za koga biste glasovali da su danas izbori? JEDINO HRVATSKA 2 % HRVATSKI PLAMEN 4 % HČSP 1 % HSP dr. Ante Starčević 3 % HRAST 2 % Volim Hrvatsku, NE U EU 1 % ABH 2 % ZVONKO BUŠIĆ I KOALICIJA SVIH GORE NAVEDENIH 55 % druge opcije 30 %

DA
darko9
12:30 03.09.2011.

hrelja je teret kukurikača jurčić garant zamjenik jadranke i ministar gospodarstva

Avatar puky
puky
12:06 03.09.2011.

... siguran sam da će ga Banska Djeva uzeti u svoju buduću vladu ... možda i rohatinskog ako se korigira ... komunisti će još 4 godine biti na razini tiskovnih konferencija riječke partijske ćelije a njihov sekretar će i daljee igrati \"džepni biljar\" u za njega neudobnim saborskim klupama ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije