Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fimi media

Jurak: Kad vam premijer kaže da se ne morate bojati, povjerujete

sanader (1)
Foto: MArko Lukunić/PIXSELL
1/3
08.05.2012.
u 07:15

Barišić mi je govorio da dio novca mora dati stranci, a dio Sanaderu. Bio je odan stranci i Sanaderu, objasnila je USKOK-u u studenom 2010. Jurak

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi media na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljaju se čitati iskazi koje je USKOK-u dala Nevenka Jurak, vlasnica spomenute agencije preko koje se izvlačio novac iz državnih tvrtki za crne blagajne HDZ-a.

Jurak je krivnju priznala, ali je iskoristila svoje zakonsko pravo da se pred sudskim vijećem Ivane Čalić brani šutnjom. Time je izbjegla odgovarati na pitanja obrane optuženih I. Sanadera i Ratka Mačeka te HDZ-a koji teret krivnje ne žele preuzeti na sebe. Jurak je samo nastavila što su započeli drugookrivljeni Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, i blagajnica stranke Branka Pavošević čiji su iskazi također čitani, a što je izazvalo negodovanje Sanaderove obrane koja tvrdi da postoji sprega između svjedoka i DORH-a o načinu iskazivanja u postupku.

Sve troje terete prvookrivljenog Sanadera da su novac izvlačili, odnosno njime "trgovali" po njegovu nalogu.

Nevenka Jurak USKOKU-u je u jesen 2010. nastavila detaljno govoriti o fiktivnim računima koje je Fimi media ispostavljala.

– Nisam bila sretna što moram ispostavljati te fakture i požalila sam se Barišiću. Sve je više bilo takvih faktura i preplašila sam se, on je rekao da će obavijestiti o tome I. Sanadera. No, tada mi je Barišić u povratnoj informaciji kazao da nema mjesta strahu – ispričala je Jurak dodajući:

– Kad vam sam premijer poruči da se nemate čega bojati, onda to znači da morate nastaviti ispostavljati takve račune.

Neke od tih tvrtki su HAC, Ministarstvo prometa, Fond za zaštitu okoliša, ali i Hrvatski rukometni savez.

– Davor Gobac iz Hrvatskog rukometnog saveza obratio mi se u proljeće 2008. zbog Svjetskog prvenstva. Pretpostavljam da ga je na mene uputio M. Barišić. Zvali smo Lutriju, HPB; Plivu, Dalekovod i još neka društva s kojima je dogovoreno da će sponzorirati Svjetsko rukometno prvenstvo. Sponzori su dali ukupno oko 10 milijuna kuna, od čeka je pet predano HRT-u, a pet je mogla zadržati FM – objasnila je Jurak. Uvjet je bio da FM organizira proslavu godišnjice i izradu monografije. No, monografiju su na kraju sami izdali i ispostavili FM račun na 1,5 mil kuna, dok je ostatak trebalo osigurati za promocije – svjedočila je u studenom 2010. N. Jurak.

Na njezin iskaz primjedbe su imali Goran Suić, branitelj Ive Sanadera, i sam Sanader. S dvojcem se složio i branitelj HDZ-a te su ustvrdili da je istinitost i važnost iskaza N. Jurak upitna jer su sva njezina saznanja, tvrde, iz druge ruke te kako je ona svjedok po čuvenju i kako veći dio iskaza proizlazi iz pretpostavke.

Detaljan tijek suđenja pratite ovdje:

9.33 sati Počinje današnja rasprava. Nastavlja se čitanje iskaza Nevenke Jurak USKOK-u od 11. studenog 2010.

Nevenka Jurak: Iznijet ću vam okolnosti koje su dovele do toga da razna društva plaćaju Fimi mediji po fiktivnim računima. Nisam bila sretna što moram ispostavljati te fakture i požalila sam se Barišiću. Sve je više bilo takvih faktura i preplašila sam se, on je rekao da će obavijestiti i upozoriti nekoga na to. Pretpostavljam da je mislio na Ivu Sanadera.

Gospodin Sapunar mi je na papiriću donosio podatke o društvima kojima se treba ispostaviti račune, sa svim detaljima. Riječ je o računima za Vijadukt, za Zagorje Tehnobeton... Sapunar bi iznose dogovorio s predsjednicima uprave tih društava.

Fimi media izdavala je i fiktivne račune jednoj slovenskoj tvrtki, papirnicu. Ta društva dobavljači su Narodnih novina. Računi za Papirus Croatia, računi Fimi media za GT automobili, sve su to fiktivni računi.

Prvo je bilo govora da će Fimi media raditi neke poslove za Iveco, no kako oni nisu imali potrebe za promocijom, Sebastijan bi Jurak dostavljao podatke o drugim tvrtkama kojima će ispostavljati račune. Sebastijanu je veza bila Barišić.

Vinko Mladineo rekao mi je da će mi se javiti Miho Zrnić s kojim sam razgovarala, rekao mi je da nema potrebe za angažmanom FM, ali kasnije je samo rekao da kažem na koje ime se ispostave fakture.

Dalje N. Jurak nabraja niz imena tvrtki s kojima Fimi media nije poslovala, odnosno nije obavila posao naveden u (fiktivnom) računu koji je ispostavila i koji su plaćeni na račun FM. I računi za M-san grupu bili su fiktivni.

U svim tim fiktivnim računima, kaže Jurak, uvijek je klijent bio taj koji je određivao cijenu.

Jurak: Ja sam doista bila u panici zbog tih fiktivnih računa, jer nisam imala ulaznih računa. Mislim da od 2009. više nije bilo takvih računa. Kad je Barišić prenio poruku Sanaderu, preko Barišića mi je stigla povratna poruka da se nemam što bojati. Iako sam bila u strahu, znate, kad vam premijer kaže da se ne morate bojati, onda to povjerujete.

– Ne znam zašto jednostavno nisu uplatili donacije. Jedino znam da ja sada imam problema i kazneni postupak...

Jurak: Film "Prometna renesansa Hrvatske" napravljen je 2007. godine, na sastanku o dogovoru bili su i Livaković i ministar Kalmeta. Veza je bio Sapunar. U vezi tog posla za Ministarstvo mora problem je bio što ugovor koji smo poslali ministarstvu oni nikad nisu potpisali i vratili. Kako dugo nisu platili račun, ja sam se na jednom ručku požalila Kalmeti da to nije plaćeno. Na kraju su platili, ali Fimi media nije dobila vraćen potpisan ugovor. Za cijelo vrijeme dogovora nije se razgovaralo o cijeni. Znam samo da se govorilo da cijena može ići do iznosa koji mi odredimo.

Kalmeta nije bio zainteresiran za detalje, a snimali smo i filmove za Fond za zaštitu okoliša.

– Društvo B1 plakati povezano je sa sinom Luke Bebića, kao i još jedno društvo koje sam morala angažirati na poslove za Fond i Hrvatsku poštu iako mi to nije bilo drago jer smo imali vlastitog dobavljača.

Jurak: Ministarstvo je naručilo otvorenje Bajakova. Račun je storniran, netko me pozvao iz Ministarstva financija i rekao da Fimi media taj račun ispostavi tvrtki Osijek Kotex. To vam zna Mladen Barišić.

9. 51 sati Pregledava se snimka od 22. studenog 2010. i N. Jurak ostaje kod navoda koji je već prije rekla nakon čega započinje čitanje iskaza od tog istog dana.

Govorila sam o fiktivnim računima, Klađenje sistemima, HP inženjeringu i rekla da su to isto bili fiktivni računi. No, sjetila sam se da smo poslovali sa Zvonkom Šarićem i mislim da to nisu fiktivni računi.

Jurak: Davor Gobac iz Hrvatskog rukometnog saveza obratio mi se u proljeće 2008., rekao da mu pomognem naći sponzora za rukometno prvenstvo. Pretpostavljam da ga je na mene uputio M. Barišić. Zvali smo Lutriju, HPB, Plivu, Dalekovod... S njima je dogovoreno da će sponzorirati Svjetsko nogometno prvenstvo. Mislim da su dali oko 10 milijuna kuna, a pet je proslijeđeno HRS-u. Razlika, rekli su mi Gobac, Damir Špoljar i još netko, ostaje Fimi mediji. Rekli su da će FM morati odraditi neku svečanost za HRS, ali ljudi iz saveza odgađali su proslavu godišnjice i ona je na kraju otkazana.

Damir Poljak kasnije mi je donio fakturu i rekao da je HRS sam izradio monografiju te da FM mora platiti milijun i pol kuna, a da će za ostatak odraditi promocije.

– Barišić mi je govorio da dio novca mora dati stranci, a dio Sanaderu. Bio je odan stranci i Sanaderu. On je jednostavno takav čovjek koji svakom želi pomoći. Mislim da za sebe nije uzeo ništa od tog novca.

Jurak: Kad sam radila sinopsise za organizacije otvorenja dionica, on se prosljeđivao Kalmeti pa mi je rečeno da Sanader mora dati zadnju riječ. Kad bi se to dogodilo, krenula je realizacija. Što se tiče Konstruktora i Hidroinženjeringa, točno je da je FM račune za svečanost otvaranja dionica prema uputi Marija Crnjaka ispostavljala tim društvima jer su to bili dobavljači HAC-a.

Nakon odlaska J. Prskala iz ARZ-a, suradnja je nastavljena sa Z. Korparom koji ga je naslijedio u upravi Autocesta Rijeka – Zagreb, iako s njim nisam kontaktirala. Jedno otvaranje dionice ARZ-a nije dobila FM jer je posao išao društvu Masol.

Za Fond V. Mladinea radili smo oglašavanje u vrtićima i osnovnim školama. Poslali su nam tvrtku B1, zvala sam direktora Bebića. Osim toga, za Fond smo izrađivali TV spotove, dizajn i slično što je vidljivo iz računa. Mi smo obavili sve te poslove, ali smo bili potpisali ugovor o produkciji koji ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi.

– Što se tiče odnosa sa Z1 TV, pozvao me Ratko Maček 2008. da dođem u Vladu. Rekli su mi da treba pomoći televiziji. Tamo je bio Slobodan Ljubičić i još neki. Pitali su me želim li da FM dobije ekskluzivna prava za oglašavanje. Tako sam ja pronašla HEP, Janaf... Neke tvrtke su mi oni proslijedili kao, na primjer, Turističku zajednicu, a kasnije ARZ, CO, Crosco... SDP-ova strana nije nikoga pronašla, a s vremenom im je prestala suradnja.

10.06 sati Pregledava se snimka od 11. studenog 2011. 

Tužiteljica poziva N. Jurak da se očituje o svemu za što je se tereti.

– Ostajem pri iskazu od jeseni 2010. Nemam ništa za dodati ni opovrgnuti. Ako dozvolite, očitovala bih se u dijelu koji se tiče stjecanja 11 i nešto milijuna kuna. Pregledom dokumentacije uočila sam nekoliko nedostataka. U trošak FM nisu uvrštena tri milijuna kuna Ani Lona, kategorički tvrdim da je firma radila, i da to nisu fiktivne fakture. U račune klijenata sudski vještaci nisu stavili naše troškove. Na primjer, kad sam zaposlila grafičke dizajnere, a to je meni trošak. Vještaci su uzimali smo ulazne i izlazne račune, a razliku su nazvali inkriminiranom bez da su u obzir uzeli našu proviziju, a ona može biti najmanje 15 posto.

10.17 sati Branitelj Ive Sanadera Goran Suić prigovara na istinitost iskaza u dijelu u kojem se spominje Ivo Sanader. Tvrdi kako N. Jurak na taj način pokušava ishoditi bolji položaj za sebe.

– Sva saznanja o Ivi Sanaderu ona dobiva od Barišića, iz druge ruke. Ona je svjedok po čuvenju što nedvojbeno umanjuje vrijednost njezina iskaza – naglašava Suić.

Branitelj HDZ-a pridružuje se primjedbama, pogotovo u dijelu što se tiče financiranja plaća članovima HDZ-a, iznosi svoja posredna saznanja i veći dio iskaza proizlazi iz pretpostavke.

Ivo Sanader pridružuje se prigovoru G. Suića, a posebno prigovara dijelu iskaza u pogledu izdavanja fiktivnih računa i upućuje na nelogičnost i proturječje dijela tog iskaza s iskazom koji je o tim okolnostima dao M. Barišić.

10.24 sati Marica Ivanković, predstavnica Fimi medije kao pravne osobe koja je sedmookrivljena, poriče u cijelosti kaznenu odgovornost pravne osobe iz optužnice od 2003. do 2005. Za taj period FM nije korištena u svrhe koje joj se stavljaju na teret.

– Priznajem kaznenopravnu odgovornost za ostalo razdoblje – kazala je M. Ivanković.

Sutkinja: S obzirom da poričete, želite li sada biti ispitani?

M. Ivanković: Ne, ako ne moram.

Sutkinja: Prema ZKP-u, a rekli ste da ste krivi, ispitujete se na početku kaznenog postupka. Sad poričete, onda vas sad mogu ispitati samo ako inzistirate.

M. Ivanković: Poričem ono što poričem.

Sutkinja: Vi ste odvjetnica. Želite li sada se izjasniti?

M. Ivanković: Ne.

Komentara 30

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
14:27 08.05.2012.

Imali smo sve htijeli smo jos vise, e nemozes ti ugurat vecu jabuku u svoja mala usta jer ce jabuka da te udavi.

OB
-obrisani-
09:16 08.05.2012.

Netko mora odgovarati za lopovluk... kad nece Sanader i Macek onda preuzmite vi gdza.Jurak krivnju na sebe..inace je kod nas tako ,oni najmanji su za sve krivi iako nemaju sto za reci i naredjivati.. Jedan nezainteresiran ,drugi se ceri.. Prisjelojelo mu njegovo cerecenje...db...

OB
-obrisani-
13:56 08.05.2012.

Treba Drazena Golemovica i Antu Bralica dovesti na sud jer oni znaju sve o Sanaderu i Karamarku !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije