Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh liječnika na KBC-u Rebro

U izvanrednim uvjetima napravili čudo: U tjedan dana izveli četiri transplantacije srca

Zagreb: Veliki uspjeh liječnika na Rebru, drugi put pacijentici presadili srce
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
27.09.2023.
u 13:07

– U KBC-u od osnutka transplantacijskog programa učinjeno je nešto manje od 400 transplantacija srca, od toga tri retransplantacije. Radio sam na svima i zbog njih sam jako sretan, uspjeh posljednje je izniman – kazao je prof. Hrvoje Gašparović, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju.

Čak četiri transplantacije srca u tjedan dana izveo je transplantacijski tim za srce KBC-a Zagreb. Od toga je jedna retransplantacija. Uspjeh je tim veći jer se radi u izvanrednim uvjetima zbog obnove bolnice. Program transplantacije srca dio je šireg programa transplantacije solidnih organa i transplantacija na KBC-u Zagreb. Program ide od 1988. godine i po tome je Rebro među prvim centrima koji su počeli prakticirati transplantaciju srca, a posebno nakon što je Hrvatska 2007. postala članica Eurotransplanta.

– Otada je naš tim iznimno uspješan po broju transplantacija i postali smo respektabilni u Europi i svijetu. Ove godine napravljeno je 27 transplantacija srca, što je u prosjeku tri mjesečno. U prosincu 2022. i siječnju ove godine obavljeno je dvanaest transplantacija srca, što je velik uspjeh. U prošlom tjednu transplantirano je srce u četiri pacijenta, od kojih je jedna trinaestogodišnja djevojčica koja se odlično oporavlja. Dvije transplantacije učinjene su kod dvojice 67-godišnjih muškaraca koji su patili od teške bolesti srca prouzročene teškom koronarnom bolešću i propadanjem miokarda, oni se također odlično oporavljaju. Četvrta transplantacija napravljena je u 61-godišnje pacijentice koja je već 20 godina imala srčani presadak koji je također dobila u KBC-u Zagreb i trajno se kontrolirala u našoj ustanovi. Nakon toliko godina došlo je do popuštanja srčanog presatka i preko Eurotransplanta obavili smo retransplantaciju, zahvat koji spada u rijetke i u svijetu. Do sada su u KBC-u tri bolesnika drugi put dobili srce i sve troje su pod kontrolom našeg tima i centra – kazao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. 

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema puno institucija koje se mogu s time pohvaliti"

Prof. Hrvoje Gašparović, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, izrazio je veselje zbog okupljenih novinara. 

– Veseli me da mediji pokazuju interes za ovakve događaje jer uznapredovalo srčano zatajenje je epidemija 21. stoljeća i o tome se premalo govori. U KBC-u od osnutka transplantacijskog programa učinjeno je nešto manje od 400 transplantacija srca, od toga tri retransplantacije i radio sam na svima i zbog njih sam jako sretan, uspjeh posljednje je izniman – kazao je prof. Gašparić dodavši da je riječ o tehnički vrlo kompleksnim zahvatima jer se moraju koordinirati dva kirurška tima, onaj u donorskoj bolnici izvan RH i kod nas. Zahvat retransplantacije trajao je osam sati, plus logistički izazovi, kao što je organizacija transporta itd.

VEZANI ČLANCI:

– No s ponosom i zadovoljstvom mogu reći da smo tome dorasli – ističe prof. Gašparović.  

Doc. Željko Čolak, voditelj Odjela za anesteziologiju, poslijeoperacijsko zbrinjavanje i intenzivnu medicinu kardioloških i vaskularnih bolesnika izrazio je svoje veliko zadovoljstvo jer je sudjelovao u anesteziji i prilikom intenzivnog liječenja iste pacijentice prije 20 godina, a sada je izvršena retransplantacija.

– Takvi slučajevi pokazuju da je tradicija i uspješnost liječenja na KBC-u Zagreb uspješna i dugotrajna – ustvrdio je doc. Čolak. 

'Ovo se čini kao ozbiljan red': Isprobali smo je li bolja brza blagajna ili teta blagajnica

Komentara 8

Avatar tarana
tarana
13:56 27.09.2023.

Činite čuda! Čestitke i brzo ozdravljenje svim bolesnima!

OG
oggi
13:19 27.09.2023.

I oni će prije ili poslije pod pritiskom "savjesti" ili "spolne tolerancije" morati biti smijenjeni jednakijima i podobnijima. To je zato jer mi Možemo bolje. To je i u Degrowth interesu, kao i u interesu globalnog svjetskog poretka koji izvana financira hibridno istrebljivanje ljudi po rasnom i nacionalnom ključu. Naročito u zemlji između južnih strateških mora i Srednje Europe.

MV
Misl@v
15:52 27.09.2023.

S jedne strane se u ovoj bolnici rade čuda, a s druge strane se ne dobije niti minimum minimuma. Ova bolnica je neka vrsta lutrije u kojoj smo mi dobili jako loše karte u vidu onkologice Marine Vidović. Bezobrazne, tašte, neempatične, neetične i za pacijenta nezainteresirane tzv. liječnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije