Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin u dalju

Joviću ponovno 5 godina zatvora jer nije spriječio zlostavljanja

'crna kronika-11.03.2009.osijek,hrvatska,pocetak sudjenja za ratni zlocin u dalju,cedo jovic u sudnici Photo: Davor Javorovic/Vecernji list'
'Davor Javorovic/Vecernji list'
01.06.2012.
u 15:12

Čedu Jovića se tereti kao “stvarnog zapovjednika vojne policije” od 1993. do 1995., a u to je doba na smrt pretučen A. Kundić.

I četvrti put zaredom izrečena mu je ista kazna. Na pet godina zatvora osuđen je Čedo Jović, kojega se “kao stvarnog zapovjednika vojne policije” tereti za ratni zločin u okupiranom Dalju od 1993. do 1995. Presuda je to Županijskog suda u Osijeku koji je Jovića već tri puta osudio u posljednje tri godine.

Vrhovni je sud svaku presudu ukinuo. Razlog su tome dva puta bile procesne greške, a jednom je viši sud smatrao kako činjenično stanje nije potpuno utvrđeno. Jović nije, tereti se, ništa poduzeo kako bi spriječio vojne policajce koji su zlostavljali Hrvate i Mađare, pripadnike tzv. radnog stroja. Policajci Novak Simić, Miodrag Kikanović i Radovan Krstinić na smrt su pretukli Antuna Kundića. Tukli su i još pet zatočenih osoba.

– Nisam bio nikakav zapovjednik vojne policije, nego pomoćnik komandanta brigade za bezbednost – ponovio je i danas Jović u svojoj obrani.

Prijavio je nadređenima da je Kundić preminuo jer je, dodao je, bio jedini oficir koji se zatekao u zapovjedništvu kobnog dana. Njegovu smrt, tvrdi, nije mogao spriječiti. Sudac Darko Krušlin pročitao je ranije Jovićeve iskaze, u kojima je ovaj naveo kako su mu vojni policajci “priopćili da je napravljena pizdarija”.

– Časni suče, molim Vas da mi ne inputirate da sam smrt čovjeka nazvao pizdarijom. Ničije stradanje nikada ne bih tako nazvao – replicirao je Jović.

Trojica su izravnih izvršitelja zločina već odavno pravomoćno osuđeni. Krstinić je u travnju preminuo. Kikanović je na sud doveden iz Lepoglave.

– Ne znam ništa o Kundićevu stradavnju. Od Jovića nisam nikada primio zapovijed – rekao je. Krstinić mu je, ustvrdio je, u Lepoglavi priznao kako je teretio Jovića da je bio zapovjednik VP-a “jer ga je policija na to prisilila”.

– Volio bih da je živ pa da mu pogledam u oči i to kažem – zaključio je Kikanović.

Jović je u pritvoru više od tri godine. Bude li i peto suđenje, kazao je njegov branitelj, mogao bi cijelu kaznu odslužiti u pritvoru.

Komentara 8

OB
-obrisani-
16:06 01.06.2012.

a domagoj milošević je kao ljepše ime.....

OB
-obrisani-
17:05 01.06.2012.

samo 5 kuka? i za to mu se sudilo 4x?????? pa vi niste normalni ! ovo sudstvo je total trash!

SC
Stari Cinober
15:28 01.06.2012.

Stvarno nije u redu da se čovjeka za to osudi na 5 godina zatvora. Bilo bi u redu da mu se zbroje sve te kazne od 5 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije