Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspekcija stiže

Jovanovićevi inspektori su USKOK za sport

'25.02.2012., Stadion Kranjceviceva, Zagreb - 19. kolo MAXtv Prve lige, utakmica NK Lucko - NK Zagreb. Policija s obzirom na mali broj gledatelja nije imala nekog posla pa je vrijeme kratila igranjem
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
25.03.2012.
u 16:00

Nakon što Zakon o sportskim inspekcijama bude usvojen u Saboru, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaposlit će u početku šest inspektora koji će pročešljati sve "zanimljive" klubove i saveze.

Nenajavljeno se pojavio u klubu. Predsjednikova tajnica prije ga nikada nije vidjela. Mislila je da je riječ o još jednom menadžeru koji često zakucaju na gazdina vrata. Zastao joj je dah kada joj je uljuđeni gospodin pokazao značku sportskog inspektora rekavši joj da bi trebao direktora kluba.

- Predsjedniče, ovdje je sportska inspekcija, trebaju vas - rekla je zbunjena tajnica.

Takve prizore iz klupskih ureda naših klubova ubuduće ćemo češće viđati, posebice kada Sabor donese zakon o sportskim inspekcijama koji pravni timovi ministarstva kojemu je Željko Jovanović na čelu užurbano pripremaju.

Večernji list došao je u posjed nacrta Zakona o sportskoj inspekciji i u njegovoj radnoj verziji može se vidjeti da jasno ocrtava konture ovlasti i moći koje će u svojim rukama po ovlasti toga zakona imati sportski inspektori. Listajući radnu verziju tog dokumenta jedan dobar poznavatelj prilika u hrvatskom sportu kroza smijeh je rekao da će Jovanovićevi sportski inspektori imati ovlasti kao USKOK. A da nije daleko od istine potvrdili su ministar Željko Jovanović i njegov pomoćnik Petar Skansi, bivši košarkaš i hrvatski izbornik, na javnim tribinama koje su se pod nazivom "Sport i politika" proteklih dana održavale diljem Lijepe naše.

Češljanje poslovanja

Njih dvojica javnosti rekoše da će se po Zakonu o sportskoj inspekciji ustanoviti sportski inspektorat, a njegovi inspektori imat će zaista velike ovlasti. Moći će nenajavljeno, pod prijavom ili pod izlikom redovite kontrole, ulaziti u sve klubove i druge sportske organizacije, saveze i udruženja, dolaziti na razna natjecanja, te bez ikakvog problema češljati njihova poslovanja do najsitnijeg detalja. U tome, tako predviđa Zakon, nitko ih ne smije spriječiti. Ako im kojim slučajem klub ili odgovorna osoba u njemu "ne osigura uvjete za provedbu nadzora ili ako ne pruži potrebne podatke i obavijesti", ili ne daj Bože, "na bilo koji način sprečava ili ometa inspektora u obavljanju nadzora ili u poduzimanju mjera za koje je ovlašten", novčano će se kazniti klub ili fizička osoba koja vodi taj klub. Za klubove, saveze i ostale sportske udruge koji budu zavlačili sportskog inspektora odrezat će se novčana kazna od pet do 10.000 kuna, a za onog tko to čini u ime kluba kazna je od 2000 do 5000 kuna. Prijedlog zakona predviđa da inspektori osim nadzora klubova, saveza i ostalih sportskih udruga, mogu istraživati i određene osobe koje djeluju u sustavu sporta. Tako da njihova zanimanja neće biti pošteđeni ni čelnici klubova za koje inspektori imaju bilo kakvu spoznaju o kršenju zakonitosti. Sportska inspekcija će na teren izlaziti po zaprimljenoj dojavi, ali i svakoj drugoj spoznaji o kršenju zakonitosti. A provođenje istrage može zatražiti ministar, njegov pomoćnik, načelnik sektora ili rukovoditelj sportske inspekcije. O svom nadzoru sportski inspektor može obavijestiti klub ili čelnika kluba, ali ako smatra da bi tim obavještavanjem umanjio učinkovitost nadzora, onda to ne mora učiniti.

Sportsku inspekciju posebno će zanimati je li statut donesen u propisanom postupku, je li usklađen sa zakonom i drugim propisima, jesu li sredstva iz javnih izvora namjenski korištena, obavlja li stručne poslove u sportu osoba koja je stručno osposobljena, jesu li izigrani pravni, porezni ili drugi propisi, obavlja li poslove menadžera osoba koja za to ne ispunjava propisane uvjete itd. Da bi sve to ustanovili, sportski inspektori morat će biti stručnjaci koji će imati Zakon o sportu u malom prstu, a trebali bi odlično poznavati i sve druge akte koji reguliraju poslovanje klubova, djelovanje sportskih udruga i kolektiva.

Zakon o sportskoj inspekciji propisuje i to da odgovorne osobe u klubovima i savezima moraju inspektoru dati sve podatke, obavijesti, dokumente i ostale informacije kojima raspolažu kada to on od njih zatraži. Sportski inspektor, sudeći po prijedlogu tog zakona, zaista će imati velike ovlasti jer će, kada dođe u nadzor, moći ne samo pregledati dokumentaciju i spise nego i sve poslovne prostore, te na osnovi osobnih dokumenata utvrditi identitet osoba koje rade za klub. Također će od njih na licu mjesta moći uzeti i izjave. I time ne prestaju ovlasti sportskog inspektora. Ako sportski inspektor utvrdi da je nad klubom ili osobom koja ga vodi potrebno provesti dodatnu upravnu, financijsku ili drugu inspekciju, o tome će obavijestiti inspekciju radi inspekcijskog nadzora. Predlaže se da inspektor može donijeti rješenje kojim se izriče naredba, zabrana ili hitna mjera, te prijedlog za razrješenje članova upravnih i drugih tijela u čijemu su izboru i imenovanju utvrđene nezakonitosti.

Također, sportski inspektori nakon što utvrde nepravilnosti u vođenju kluba ili saveza moći će podnijeti prekršajnu prijavu, ali i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu utvrde li da postoji sumnja u kazneno djelo.

Uvjet fakultet

Zakon će propisivati da poslove glavnog inspektora može obavljati osoba koja ima završen najmanje pravni, ekonomski ili kineziološki studij. Uz to mora imati i najmanje sedam godina radnog staža na odgovarajućim poslovima te položen državni ispit za inspektora. Uz glavnog bit će i viši inspektor u sportu, tzv. specijalist, a on će morati imati završen kineziološki fakultet te najmanje šest godina radnog staža u najsloženijim odgojno-obrazovnim poslovima u sportu. Poslove običnog višeg inspektora može obavljati netko s pet godina radnog iskustva, a obični sportski inspektor pored svih stručnih uvjeta morat će imati najmanje tri godine radnog iskustva.

Komentara 32

Avatar Idler 3
Idler 3
16:54 25.03.2012.

\"...Jovanovićevi sportski inspektori imati ovlasti kao USKOK...\"...a što drugo očekivat od prvaka škole u dizanju utega....kad će konačno konkretni potezi oko školstva i znanosti ?!

BR
Brobi
17:08 25.03.2012.

Nostalgicari stvaraju UDBU za podobne.

JA
james49
16:43 25.03.2012.

I kaj! Opet buju stradali samo oni koji nisu premreženi kojekakvim pokroviteljima i sigurnjacima. Maminjo i njemu slični sigurno nebuju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije