Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna

Jovanović zbog nemara smjenjuje svoju pomoćnicu

'21.11.2012., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predskolskom odgoju i naobrazbi, prvo citanje. Zeljko Jovanovic; Ankica Njezic. P
'Patrik Macek/PIXSELL'
04.06.2013.
u 07:34

'Dosta sam pokrivao nerad, neodgovornost i neznanje Uprave za školstvo i pravne službe. Svatko mora odgovarati za svoje postupke'

Nakon što im je Ustavni sud zbog proceduralnih propusta zdravstveni odgoj izbacio iz škola, a zatim i odgodio postupak za izradu novih udžbenika, u samom Ministarstvu obrazovanja krenule su priče da u njihovoj pravnoj službi i Upravi za odgoj i obrazovanje vlada nesposobnost i nemar te da pojedinci opstruiraju projekte ministra Jovanovića.

Najnovija pogreška jest da je u javnu raspravu bila stavljena odluka o uvođenju zdravstvenog odgoja, a ne nacrt prijedloga kurikuluma. Zbog svega toga, prve sankcije trebale bi uslijediti uskoro. Jovanović će, navodno, ovih dana smijeniti odgovorne za propuste.

S nakladnicima dogovorio

– Dosta sam pokrivao nerad, neodgovornost i neznanje Uprave za školstvo i pravne službe. Svatko mora odgovarati za svoje postupke – odgovorio nam je ministar Jovanović na pitanje hoće li krivci snositi posljedice. Pretpostavka je da će tražiti smjenu Ankice Nježić s mjesta pomoćnice za odgoj i obrazovanje, a vjerojatno će smijeniti i šeficu pravne službe Ivanu Bulešić. Za nagađanja da dio zaposlenih u Ministarstvu opstruira njegove projekte kaže da ga "ne zanimaju spavači" i da se pripreme za nove udžbenike nastavljaju. Podsjeća da je s nakladnicima postigao dogovor.

– Cilj je Ministarstva da u skladu sa zahtjevima učenika i roditelja osigura lakše torbe, tanje i jeftinije, ali i kvalitetnije, modernije udžbenike. Okolnost da ćemo u idućih 15 dana imati napokon jedinstveni pravopis koji priprema Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje nameće potrebu da i svi udžbenici za školsku godinu 2014./2015. budu usklađeni s njim. Izradili smo antikorupcijski sporazum kojim ćemo spriječiti sve nelegalne radnje kojima su neki izdavači "kupovali" udio na tržištu udžbenika iako su im udžbenici bili staromodni i loši. Vjerojatno upravo to zabrinjava neke nakladnike – ističe Jovanović.

Antikorupcijski sporazum

Antikorupcijski sporazum trebao bi se potpisati danas. Rok za prijavu i dostavu novih udžbenika pomaknut je na 1. rujna, a postupak uvrštavanja u popis odobrenih potrajat će najmanje do 1. prosinca. Zbog svega toga bit će nužne izmjene Zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole, što je u dopisu nakladnicima ministar Jovanović već najavio.

>>Skandal na državnoj maturi: Urota protiv Jovanovića?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije