Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažni ugovori

Jovanović: U Nacionalnom vijeću želim ljude bez ikakve mrlje

'03.04.2012.,  Zagreb - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta odrzala se konferencija za novinare u povodu prvih stotinu dana njegova rada. Ministar Zeljko Jovanovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
06.04.2012.
u 18:50

Na temelju 64 fiktivna studentska ugovora Pavelić je kao pročelnik Instituta Ruđer Bošković dijelio novac s tajnicom i dvije računovotkinje

Krešimir Pavelić, predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, član Hrvatske akademije medicinskih znanosti, član europske znanstvene institucije EMBO, u biografiju može uvrstiti i optužnicu DORH-a.

Studentima 10 posto

Zbog 64 fiktivna studentska ugovora koji su se 2007. i 2008. sklapali na Institutu Ruđer Bošković (IRB), gdje je Pavelić u to vrijeme bio pročelnik Zavoda za molekularnu medicinu, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tereti ga, zajedno s njegovom tajnicom, da je zaradio više od 224 tisuće kuna. Za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti optužene su i voditeljica odjela za računovodstvo i računovodstvena referentica s IRB-a.

Tužiteljstvo sumnja da je tajnica nabavljala studentske ugovore koje bi studenti "bjanko" potpisivali, a potom bi se u njih upisivali neistiniti podaci. Ugovore bi Pavelić potom potpisao i krenule bi isplate. Studenti bi sebi ostavili 10 posto, ostatak predali optuženicama koje su novac davale Paveliću. O malverzacijama sa studentskim ugovorima na IRB-u Večernji list pisao je više puta.

Otkrila ih je porezna inspekcija koja je utvrdila i da je Pavelić zajedno sa suprugom Sandrom Kraljević Pavelić, inače kćeri jednog od utemeljitelja SDP-a Drage Kraljevića, oštetio IRB i lažnim putnim nalozima. Optužnica protiv Pavelića osvanula je dan nakon što je IRB s mjesta ravnateljice smijenio Danicu Ramljak. To je zanimljivo s obzirom na to da je ona uvjerena da je smijenjena jer je upozoravala na nepravilnosti na IRB-u i jer je, kako kaže, prokazala Pavelića koji o optužnici u petak nije želio razgovarati. O svemu tome, kaže, informirala je i ministra Željka Jovanovića, no od siječnja nije našao vremena za razgovor s njom na tu temu.

D. Ramljak borac, ali...

– Sigurna sam da bi ministar kao dokazani borac protiv korupcije, da je imao vremena, shvatio tko je odgovoran za probleme na Institutu. Meni je jučerašnja smjena čast jer je pozadina jasna – poručila je D. Ramljak. Ministar Jovanović kaže da D. Ramljak zaslužuje nagradu za borbu protiv korupcije, ali da su na IRB-u vladali loši međuljudski odnosi. Ni Pavelića ne želi u Nacionalnom vijeću i priželjkuje, kaže, najstrože kazne za sve malverzacije u znanosti.

Komentara 39

KO
korisnik2
19:06 06.04.2012.

oho, ministar fudbal se sjetio da je on i ministar znanja. masala!

HS
Hrvatski sin
19:07 06.04.2012.

Čika jovo drž se ti dizanja balvana,protiv korupcije si nula inače bi pročešljo korupcijsku rijeku.samo nesmješ svoje dirati,bilo je lako lajat na tuđe!

Avatar m_m
m_m
19:03 06.04.2012.

\"U Nacionalnom vijeću želim ljude bez ikakve mrlje\" Ostat će mu vijeće prazno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije