Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višestruka rješenja

Jovanović bi do idućeg tjedna trebao odobriti novi pravopis

Željko Jovanović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
25.07.2013.
u 08:45

Osigurat će da se po novom pravopisu radi u školama i lektoriraju udžbenici, no mnogima se višestruka rješenja ne sviđaju

– Dobili smo zahtjev Instituta za hrvatski jezik da njihov pravopis preporučimo za korištenje u školama. Kada ćemo to napraviti i u kojem obliku, ne znam. U svakom slučaju, kada se odluka donese, obavijestit ćemo javnost – rečeno nam je jučer u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje bi trebalo odlučiti hoće li novi pravopis ući u škole i hoće li se po njemu lektorirati školski udžbenici.

Nema sumnje

– Kao što sam i najavio, zatražio sam preporuku Ministarstva i sada čekamo rješenje – kratko nam je jučer kazao ravnatelj Instituta Željko Jozić.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović odluku bi, prema dostupnim informacijama, trebao donijeti najvjerojatnije do kraja ovog ili najkasnije početkom sljedećeg tjedna. A ako se prisjetimo što je Jovanović o spomenutom pravopisu prije izjavljivao, nema sumnje da će ga preporučiti za korištenje u osnovnim i srednjim školama.

 - Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje odradio je velik i dobar posao, od prvog dana ministarskog mandata tvrdio sam da se jezikom neće baviti ni politika ni političari. Na pravopisu su mnogi dobro zarađivali i to je bio njihov primarni interes, a ne briga za hrvatski jezik. Očekujem da u svim državnim tijelima, pa naravno i u školama, u školskim udžbenicima u uporabi budu preporučena rješenja pravopisa Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje, prije mjesec dana rekao nam je ministar Jovanović na pitanje hoće li uskoro novi pravopis preporučiti kao službeni.

Sami odabirali

Posljednji koji je imao preporuku, dao ju je tadašnji ministar znanosti i obrazovanja prof. Dragan Primorac, za korištenje u školama bio je pravopis Babić-Ham-Moguš. No, bez obzira na to, izdavači su sami odabirali po kojem pravopisu će lektorirati udžbenike. Isto tako u različitim školama koristila su se različita pravopisna rješenja. Stoga su i nastavnici, a posebno roditelji i učenici, ali i javnost bili složni u ocjeni da nam je konačno potreban jedan pravopis. Kakav – tu slaganja nije bilo. Naprotiv. O tome postoje žestoke polemike, može se čak reći i sukobi među stručnjacima – jezikoslovcima.

>> Pravopis je tu, a sad prijedlog zakona o hrvatskom jeziku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije