Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija u Sarajevu

Josipović zabrinut zbog populizma i desničarenja: Nadam se da Trump neće provesti svoja predizborna obećanja

Ivo Josipović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
22.11.2016.
u 12:06

Svatko od svjetskih lidera, posebice najvećih zemalja ima jasnu odgovornost za mir i stabilnost u svijetu, kazao je Josipović u Sarajevu.

Europska budućnost jugoistoka Europe je od ključnog značaja za stabilnost i očuvanje mira i za sudbinu zemalja te regije, ocjena je sudionika međunarodne konferencije posvećene stanju u Europi koja se od utorka održava u Sarajevu uz sudjelovanje niza istaknutih bivših predsjednika država ili vlada s područja europskog kontinenta. Među sudionicima konferencije koja u fokusu posebice ima stanje na Balkanu i u Bosni i Hercegovini je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je ovom prigodom istaknuo kako se dovođenjem u pitanje procesa europskih integracija zaboravlja sama bit cijelog projekta povezivanja Europe.

"Mnogi zaboravljaju da je Euroipska unija prije svega mirovni projekt, bez obzira na to što je započela kao gospodarski. Mir je bio temljeni cilj projekta EU-a i on je to i danas i ulaskom svih zemalja jugoistočne Europe u EU mir će definitino zavladati na ovim prostorima", kazao je Josipović ističući kako ostaje odlučnim zagovornikom opstanka i jačanja Europske unije.

Komentirajući strahove i nesigurnost u europski projekt koji su se pojavili nakon "poplave" populizma na europskom kontinentu i izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, Josipović je konstatirao kako je doista zabrinjavajuće pojava "populizma i desničarenja" kao potencijalnih odgovora na izazove i krize današnjice. "Osobno se mogu nadati samo da Trump neće provesti sva svoja predizborna obećanja odnosno da će imati drugi oblik odgovornosti u odnosu na ono što je govorio u predizbornoj kampanji", kazao je Josipović ističući kako svatko od svjetskih lidera, posebice najvećih zemalja ima jasnu odgovornost za mir i stabilnost u svijetu. No i uz to, ocjenjuje bivši hrvatski predsjednik, svaka zemlja, bez obzira na veličinu, snosi odgovornost za vlastiti razvitak i budućnost pa ne treba očekivati da njene probleme rješavaju drugi a upravo to je slučaj i s Bosnom i Hercegovinom.

"Mislim da će EU preživjeti sve postojeće turbulencije"

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je i sam eurooptimist. "Mislim da će EU preživjeti sve postojeće turbulencije", kazao je Ivanić dodajući kako je uvjeren da je i njegovoj zemlji mjesto unutar Unije tim prije što prihvaćanje "pravila igre" kakva vrijede u EU-u mogu biti samo poticajna za sve u BiH bez obzira na sadašnja suprotstavljena stajališta o brojnim pitanjima. Ivanić je uvjeren kako će BiH najkasnije tijekom 2018. godine dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU-u.

Podsjetio je ipak kako se njegova zemlja koja i dalje ima status neuralgične točke Balkana nalazi između "dvije ekstremne pozicije" pri čemu jedna inzistira na očuvanju daytonskog okvira dok druga ističe kako je taj sporazum donio mir no ne može osigurati trajno funkcioniranje i stabilnost zemlje. "U BiH postoji sukob oko te dvije temeljne teze", kazao je Ivanić koji drži kako se vrijednosti Daytonskog sporazuma neopravdano zanemaruju. Riječ je o sporazumu bez presedana koji je nakon krvavog sukoba osigurao stvarni mir a za odnose među ljudima u BiH kazao je kako su ipak znatno bolji nego što se to čini slušajući prijepore među političarima.

Ponovio je ocjenu kako nema uvjeta za neki novi Dayton jer o tome nema suglasnosti ni unutar BiH niti izvan nje. "Ako uvjeta za to bude prije će se zbiti unutar BiH nego izvan nje pa je iluzorno očekivati da neki međunarodni faktor nametne nova rješenja", poručio je Ivanić uz ocjenu kako BiH treba stvarni unutarnji dijalog za što je opet potrebno izgraditi veći stupanj povjerenja između predstavnika triju naroda. "Razumni ljudi će unutar svakog pravnog okvira doći do rješenja a nerazumnima ni najidealniji pravni okvir neće značiti ništa", kazao je Ivanić pozvavši da se prekine s nastojanjima da se ostvare ratni ciljevi u mirnodopskim uvjetima. Poručio je kako je za BiH ključna riječ kompromis čak i po cijenu gubljenja popularnosti političara unutar vlastite etničke skupine.

"Ne vjerujem da će itko mimo nas zakazivati neki novi Dayton 2"

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako su unatoč vidljivim problemima u godinama nakon Daytona svi nešto naučili. "Naučili smo da BiH ima svoje vrijednosti koje valja uvažavati i poštovati no uz uvjet da se čuje glas i uvaži drugoga i drugačijega jer bez toga nema euroatlantskog puta", kazao je Čović koji kao i Ivanić drži da je ključ svega u unutarnjem dogovoru u BiH. "Ne vjerujem da će itko mimo nas zakazivati neki novi Dayton 2 i mi se u BiH moramo dogovoriti", kazao je Čović dodajući kako je temelj svakog budućeg dogovora razumijevanje "cjelovitosti i nerazgradivosti BiH" u smislu njezina funkcioniranja na vanjskopolitičkom planu.

To ipak znači i potrebu za unutarnjim preustrojem BiH  jer se ovaj postojeći pokazao potpuno nefunkcionalnim, zaključio je Čović.

>>Josipović o uhićenjima u BiH: Isplivalo je nešto što se kuhalo dulje vrijeme

Komentara 20

Avatar darkkati
darkkati
12:28 22.11.2016.

Tko tebe pita za što bivši.

MI
Mimizo
12:33 22.11.2016.

evo ga i jovo yusipović se oglasio

MS
mare_split
13:45 22.11.2016.

Zar je ovaj članak netko od Hrvata pročitao? Čemu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije