Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Kultura kukanja'

Josipović: Većina je više spremna kukati nego raditi

Ivo Josipović (1)
Anto Magzan/PIXSELL
26.02.2013.
u 20:54

Ne razumijem zašto stranim investitorima, ako žele ulagati u Hrvatsku i zapošljavati građane, ne omogućimo brže dobivanje boravišta, zašto se procedura ne ubrza?

– Naša je velika boljka u kulturi kukanja. Većina je više spremna kukati nego raditi. To se mora promijeniti – poručio je građanima predsjednik Republike Ivo Josipović govoreći na predavanju o gospodarskim perspektivama održanom u Zagrebu u organizaciji Instituta za inovacije. U jednosatnom govoru pred više stotina okupljenih u velikoj dvorani Školske knjige predsjednik je iznio nekoliko vrlo izravnih kritika rada aktualne Vlade, poduzetnika i društvene klime općenito, ali i vrlo malo konkretnih ideja za preokret trenutačnih gospodarskih trendova u državi.

Josipovićevo predavanje zapravo je u većoj mjeri bila prezentacija ključnih negativnih makroekonomskih trendova u državi i dvojbi o tome kako ih riješiti, no bez konkretnih stavova i prijedloga mjera kako to učiniti. Većim dijelom predsjednik se ograničio na opća mjesta, poput nužnosti strukturnih reformi, reindustrijalizacije zemlje i smanjenja birokratskih prepreka poslovanju, a oštrije i jasnije stavove iznio je tek u nekoliko navrata govoreći o "kulturi kukanja" ili "poduzetničkom divljaštvu" – kako je definirao praksu investitora da devastiraju prirodu, ne poštuju obveze prema državi i zlorabe radnike.

Ipak, oni koji su na predsjednikovo predavanje došli s nadom da će čuti prijedloge nekog novog modela gospodarskog oporavka Hrvatske, vjerojatno su ga napustili pomalo razočarani – što je u raspravi nakon završetka Josipovićeva govora jedna poduzetnica iz publike javno i rekla. Najozbiljnije inicijative predsjednik je iznio govoreći o poticanju stranih investicija, gdje je pozvao Vladu da načine kojima će učiniti Hrvatsku atraktivnijom investitorima, posebice stranim, a da se pritom ne zadire u ionako prenapregnute državne financije.

– Ne razumijem zašto stranim investitorima, ako žele ulagati u Hrvatsku I zapošljavati građane, ne omogućimo brže dobivanje boravišta, zašto se procedura ne ubrza? Nije mi jasno zašto strani investitori, posebice iz arapskih zemalja, moraju putovati tisućama kilometara kako bi uopće dobili vizu za Hrvatsku? Na kraju krajeva, zašto investitorima koji žele trajno ostati u Hrvatskoj ne bismo omogućili da steknu državljanstvo po proceduri kraćoj od uobičajene? Mnoge države to rade, a u slučaju Hrvatske neće biti deseci tisuća takvih investitora koji bi nas preplavili kako se neki boje – rekao je Josipović.

S druge strane, pozvao je na nastavak socijalnog dijaloga, što nedvojbeno može okarakterizirati kao kritika nedavno objavljene Vladine odluke da unilateralno smanji plaće zaposlenima u javnom sektoru za tri posto.

– Socijalna je država najviše na iskušenju kad je najpotrebnije. Riječ je o svojevrsnom paradoksu. No, u vremenima krize socijalni dijalog nema alternative. Riječ je o jednom od najvažnijih suvremenih civilizacijskih mehanizama koje imamo i od njega se ne smije odustati – poručio je Josipović. S druge strane Josipović je još jednom podržao Vladinu inicijativu o donošenju Zakona o strateškim investicijskim projektima, dok je iskazao suzdržanost po pitanju prijedloga uvođenja poreza na nekretnine.

>>'Otvaraju se suštinska pitanja o znanosti i visokom obrazovanju'

Komentara 158

SI
sirmax
21:46 26.02.2013.

Dragi predsjednice,Vasi predizborni slogani bili su:Pravo i pravda te neka svijetlo pobijedi tamu....Vec ste jedno vrijeme predsjednik a jos uvijek nigdje na vidiku prava a jos manje pravde.Vjerojatno zato jer je jos uvijek mrkli mrak te se i svijetlo izgubilo....

TV
tiha voda
21:56 26.02.2013.

Gospodine Predsjedniče, Vi se usuđujete bez ikakvog srama reći i kvalificirati hrvatski narog lijenim, to ste trebali ustvrditi za Vaše birače, ti su biranjem Vas i Vaših nanijeli Hrvatskoj najveće zlo. Ne pada kruška daleko od stabla.

KL
klanac
21:15 26.02.2013.

A da si mali narodu pričao o ZAMPU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije