Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE AGENCIJE PROMOCIJA PLUS O PREDSJEDNIČKIM KANDIDATIMA

Josipović uvjerljivo vodi na putu za Pantovčak, Pusić treća

josipović, vidošević, pusić
Arhiva VL
28.09.2009.
u 11:10

Prema istraživanju Promocije Plus, u utrci za Pantovčak uvjerljivo vodi Ivo Josipović za kojim slijedi sa zaostatkom od devet posto glasova Nadan Vidošević. Iza njih je Vesna Pusić, potencijalni kanididat Milan Bandić te HDZ-ov adut Andrija Hebrang.

Kakvi su stavovi akademskih građana Hrvatske kada su kandidati za predsjednika države u pitanju te kome će svoje povjerenje pokloniti na predstojećim izborima ispitala je agencija Promocija Plus.

U istraživanju koje je obuhvatilo 500 birača u 77 hrvatskih mjesta s najmanje višom stručnom spremom, najveću šansu za budućeg predsjednika Hrvatske ima SDP-ov kandidat Ivo Josipović.

Ovaj pretendent za Mesićeva nasljednika dobio je 25,8 posto glasova anketiranih.

Devet posto manje ima nezavisni kandidat Nadan Vidošević, dok se na treće mjesto s 12,2 posto probila Vesna Pusić, kandidat Hrvatske narodne stranke.

Iako nije istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika države, javnost Milana Bandića vidi kako mogućeg natjecatelja u utrci za Pantovčak te je u istraživanju dobio 10,7 posto glasova.

Iza njega slijedi HDZ-ov predsjednički adut Andrija Hebrang s 7,2 posto. 

Umirovljenici za Josipovića, žene za Pusić

Kad je riječ o preferencijama prema spolu, biračicama je najdraža Vesna Pusić, kandidatkinja Hrvatske narodne stranke. Josipović, Bandić i Vidošević osvajaju podjednak broj glasova žena i muškaraca.

U dijelu istraživanja koje se bavi distribucijom glasova unutar dobnih skupina Ivo Josipović najveću popularnost uživa u dobnoj skupini preko 60 godina dok najmanje osvaja kod mladih u dobi od 18-30 godina.

Nadan Vidošević, Vesna Pusić i Milan Badić imaju podjednaku i gotovo ravnomjernu distribuciju glasova u svim dobnim skupinama.

Urbane sredine i visoko obrazovani birači očekivano biraju kandidate orijentacije lijevog centra - Ivo Josipović i Vesna Pusić najpopularniji su predsjednički kandidati ovih glasača.

Zanimljivi su i rezultati rasporeda glasova prema regijama, primjerice, Vesna Pusić u zagrebačkoj regiji osvaja 9,4 posto isto koliko Milan Bandić, dok najviše osvaja Ivo Josipović sa 17,2 posto.

U Istri i Primorju "mrtvu" utrku vode Damir Kajin, kandidat IDS-a i Ivo Josipović.

U Dalmaciji Ivo Josipović osvaja 25,6 posto što je dvostruko više od drugoga dalmatinskog favorita Nadana Vidoševića koji osvaja upola manje glasova - tek 13,3 posto.

Dalmacija više za Josipovića nego za Vidoševića

U Sjeverozapadnoj Hrvatskoj vodi Josipović s 29 posto, a slijede ga Nadan Vidošević i Vesna Pusić, dok znatno zaostaje Milan Bandić sa svega 5,8 posto glasova.

U Slavoniji vodi Josipović, a slijede ga Vidošević, Bandić i Pusić, dok su u središnjoj Hrvatskoj glasove birača gotovo ravnopravno podijelili četiri vodeća kandidata Nadan Vidošević, Milan Bandić i Ivo Josipović koji su gotovo izjednačeni na 13,6 posto i Vesna Pusić s 11,4 posto, dok Andrija Hebrang u središnjoj Hrvatskoj osvaja svega 6,8 posto glasova.

Ključne riječi

Komentara 96

VD
vjer.domo
00:03 29.09.2009.

re : zlatka

Avatar tomsom
tomsom
12:22 28.09.2009.

tiha većina je izabrala svog kandidata. A9 ili zmijica mala u stožeru luzera, gubi vrijeme. kolinda vrati se i ukluni ove frikove i luzere od kandidata.

Avatar ante_st
ante_st
13:34 28.09.2009.

jasno je da ovi AUSTRIJANCI iz večernjeg lista navijaju za svoje favorite a oni iz JUGOSLAVENSKOG jutarnjeg lista za svoje... najbolje od svega je da će pobijediti-HRVAT!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije