Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u buzetu

Josipović i Türk najavljuju dobre odnose i u Europi

turk, josipović (1)
Foto: DuŠko Marušić/PIXSELL
1/3
06.07.2010.
u 18:27

Hrvatska i Slovenija bit će veliki, važni partneri, poručio je slovenski predsjednik Türk.

Ovaj susret jasno govori o novom uzletu hrvatsko-slovenskih odnosa, a u gospodarskoj krizi i gospodarstva dviju zemalja dobro surađuju - kazao je predsjednik Ivo Josipović danas u Buzetu gdje se dogodio prvi susret u Hrvatskoj predsjednika Slovenije Danila Türka i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Inicijativa Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva, koje je organiziralo susret gospodarstvenika, s obje strane granice dobro je prihvaćena.

- Nije slučajno da je upravo Istra izabrana za ovaj susret nakon rezultata referenduma o arbitražnom sporazumu jer je Istra simbol regije multikulturalnosti i dijaloga - kazao je predsjednik Türk naglasivši da i veliki broj gospodarstvenika na susretu u Buzetu pokazuje da prihvaća potrebu hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

- Hrvatska i Slovenija bit će veliki, važni partneri s brojnim poslovnim mogućnostima sutra u Europi, a problemi pred nama nisu nerješivi - kazao je predsjednik Slovenije te nabrojio mogućnosti u turizmu, infrastrukturi, energetici.

- Stvorena je odlična klima, klima međusobnog poštovanja i zajedničkih interesa - ustvrdio je Türk i naveo da je vrijeme da Hrvatska i Slovenija razmišljaju i o političkom kontekstu Europske unije koja bi trebala biti dobar prostor da osigura ravnopravnost glasa i malim državama. Istaknuo je potrebu da i sutra u Europi Hrvatska i Slovenija svoje potencijale zajednički iskoriste.

- Hrvatska i Slovenija zemlje su koje će sutra u Europskoj uniji možda biti partneri u nekoj regionalnoj koaliciji jer nas povezuje mnogo toga pa i granica koje, takoreći nema - kazao je predsjednik Josipović. Iznio je uvjerenje da će u EU Hrvatska i Slovenija puno surađivati i zdušno raditi da i ostatak regije uđe u Europsku uniju jer je to bitno za sigurnost i stabilnost.

- Iz globalne krize možemo globalno izići - rekao je Josipović, a za arbitražni sporazum naveo je da je to način kojim ćemo riješiti pitanje granica te da je, u odnosu na dobit suradnje Hrvatske i Slovenije, to pitanje malen problem.

 Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da prijateljstvo Hrvatske i Slovenije nema alternative, a svoje obraćanje skupu hrvatsko-slovenskog prijateljstva u Buzetu zaključio usklikom: "Živjela Slovenija, živjela Hrvatska, a hvala Bogu živjela i Istra".

Komentara 12

KU
kumajela
19:04 06.07.2010.

A pazi im frizure!

JS
ja sam gladan
13:13 07.07.2010.

\" \"Živjela Slovenija, živjela Hrvatska, a hvala Bogu živjela i Istra\". Ovaj Jakovčić je već Istru konfiscirao, možda ju je i prodao. Pijani pijetao kukuriče u podne.

SC
Scanius
19:02 06.07.2010.

A zasto uzas?! Ja fakat ne kuzim ljude kojima uvjek sve smeta... kaj bilo bi bolje da je hrvatska izolirana i ne suradjuje sa nikim ... ili bolje da suradjuje sa njemačkom i usa a sve ostale države su neko govno koje ne zavrijeđuje vrijemena hrvatske da se bavi njima?! ... mislim stvarno svasta ... ja podupirem da su se stvari naposled pocele odvijati ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije