Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO JOSIPOVIĆ:

'Nezadovoljni smo što Haaški sud nije riješio zločine nakon Oluje'

ivo josipović
Goran Ferbežar/PIXSELL
17.06.2013.
u 08:29

"Haaški sud je pozitivan fenomen u povijesti, ali na žalost nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju"

Europa je naša zajednička kuća, poručio je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Deutsche Welle nekadašnjim republikama bivše Jugoslavije uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja. Naglasio je kako je ulazak susjednih država u EU za Hrvatsku strateški interes te je poručio kako im Hrvatska sigurno neće blokirati pristupne pregovore kao što je to Hrvatskoj činila Slovenija.

- Mi smo u Saboru donijeli deklaraciju kojom se izričito kaže da se otvorena pitanja kojih je, nažalost, još puno među nama, neće koristiti ili zloupotrijebiti u pristupnim pregovorima - rekao je Josipović.

Komentirao je i odnos prema BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

- Često me ovih dana pitaju hoće li se dogoditi da se BiH “isprazni” od Hrvata. Moram reći da Hrvati nisu jedini koji imaju naše državljanstvo. Imaju ga i veliki broj Bošnjaka i dobar broj Srba koji žive u BiH. Osobno vjerujem da tako nekog “pokreta velikih razmjera” neće biti. BiH je njihova domovina i vjerujem da će većina ostati u svojim kućama. Ono što će biti mali problem je pitanje šengenske granice. Ja se zalažem da među nama ne bude “kineskog zida” i da u pregovorima EU-a i svake od zemalja nađemo načina da ta granica bude što mekša - rekao je Josipović.

Komentirajući rad Haaškog tribunala, rekao je kako je stvari nisu crno-bijele te da je sud imao svojih dobrih odluka.

- Ono što je važno je da je Haški sud postavio put ka stalnom međunarodnom sudu. Mi u Hrvatskoj smo nezadovoljni recimo Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini nakon Oluje nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužiteljstva - rekao je Josipović, dodajući kako misli da je Haaški sud "pozitivan fenomen u povijesti, ali da na žalost nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo".

Josipović se upitao imaju li tužbe za genocid sa Srbijom smisla ako se stvari mogu riješiti razgovorom, naglašavajući kako dvije zemlje sada dobro surađuju na kažnjavanju ratnih zločina. Rekao je kako će s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji bi trebao doći na proslavu pristupanja EU-u, razgovarati i o službenom posjetu. Dodao je da su sa Srbijom otvorena pitanja granice na Dunavu i povratka izbjeglica.

>> Josipović: Nadam se da će na proslavu ulaska u EU doći i Nikolić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije