Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u bih

Josipović putuje na skup vjerskih i političkih vođa u Sarajevu

'SPECIJAL OBZOR 15.05.2012., Zagreb - Ivo Josipovic, predsjednik Republike Hrvatske. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
09.09.2012.
u 10:00

Uz šefa Europskog vijeća Van Rompuya i talijanskog premijera Montija gostovat će i predsjednik Josipović

Danas će se u Sarajevu naći politički i vjerski vođe različitih naroda i vjera, na trodnevnom skupu koji će okupiti dvije tisuće ljudi, a među njima bit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Riječ je o 25. susretu religija i kultura u organizaciji Zajednice Sant'Egidio, koju je osnovao papa Ivan Pavao II. susretom u talijanskom Assisiju i svake godine se događa u nekom drugom gradu. Nakon Münchena lani, ove godine na redu je Sarajevo. Među organizatorima su Islamska zajednica u BiH, Srpska pravoslavna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija te Židovska zajednica u BiH. Na skupu će tako biti kardinal Vinko Puljić, patrijarh Irinej, veliki muftija Mustafa Cerić i predsjednik Židovske zajednice Jakob Finci, a govorit će i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te talijanski premijer Mario Monti.

Trodnevno okupljanje počet će raspravom o siromaštvu "Ljubav prema siromašnima, put do ekumenizma" o čemu će, među ostalim, govoriti patrijarh pravoslavne crkve u Moskvi Ilarion. Bit će riječi o ulozi Europe u svijetu, o čemu će govoriti i katolički biskup iz Belgije Leon Lemmens te novinar njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga Daniel Deckers te počasni guverner francuske Narodne banke Michel Camdessus. Posebno je osjetljiva tema budućnosti religije u Aziji, gdje su međureligijski krvavi sukobi svakodnevica, a ima ih i među pripadnicima jedne religije, kao što su suniti i šiiti u sukobu unutar islama. Predrag Matvejević, autor slavnoga Mediteranskog brevijara, dat će svoj prilog raspravi o Mediteranu koji otvara prostor za susret različitih kultura. U BiH ne može biti preskočen Balkan, o njemu će, među ostalim, govoriti Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore te predstavnici drugih zemalja ove regije.

Komentara 41

VE
velikazmija
10:31 09.09.2012.

samo da pitam ide li nikolić u sarajevo pa tamo će se naći london sarajevo di treći put oćemo li dobiti nekog drugog drakulu --

VE
velikazmija
10:34 09.09.2012.

oni što su sa pala bombardirali i tenkove slali i srebrenicu proizveli idu ili bi htijeli ići u sarajevo --bez isprike i kajanja takvi su prema svima žrtvama --i tamo je tukla i kokarda sa zvijezdom --

VL
????
10:09 09.09.2012.

Od četiri domaćina - kardinal Puljić, patrijarh Irinej, muftija Cerić i predsjednik Židovske općine Finci - izbacite uljeza koji teško da može biti domaćin u Sarajevu ili bilo gdje u BiH. Mislim da ne moram govoriti o kome se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije