Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez predsjednika

Josipović i Pusić zbog zlostavljanja Timošenko bojkotiraju Ukrajinu

josipovic
Foto: PIXSELL
1/8
Autor
Ivanka Toma
02.05.2012.
u 15:13

Zbog nedemokratskih odnosa u Ukrajini na summit neće doći ni Josipovićevi kolege iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije i Bugarske

Predsjednik Republike Ivo Josipović pridružuje se krugu europskih političara koji zbog nedemokratskih odnosa u Ukrajini, posebice odnosa prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko, bojkotiraju posjet toj zemlji. Predsjednik Josipović tako neće otići na skup predsjednika država srednje Europe koji se održava na Jalti 11. i 12. svibnja.

Neodlazak na summit predsjednika država srednje Europe, koji se tradicionalno održava svake godine (lani je bio u Poljskoj), a okuplja šefove država od Njemačke, Austrije, Italije sve do Ukrajine, već je objavio njemački predsjednik Joachim Gauck, zatim predsjednik Austrije Heinz Fischer, Slovenije Danilo Türk, potom predsjednik Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsjednik Rumunjske.

Predsjednik Josipović prije nekoliko se dana konzultirao s Vladom i Ministarstvom vanjskih poslova u vezi s (ne)odlaskom na summit u Ukrajinu. Kao što se moglo očekivati odluka je, prenosi nam izvor iz Ureda predsjednika, da otkaže put na Jaltu.

Predviđeno je bilo da Josipović otvori počasni konzulat u Ukrajini te da sudjeluje na gospodarskom forumu koji se održava u sklopu predsjedničkog summita.

Bojkot hrvatskih dužnosnika Ukrajini najavila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavivši da Vlada razmatra tu mogućnost, a da ona sama misli kako zbog odnosa prema bivšoj ukrajinskoj premijerki Timošenko treba bojkotirati Ukrajinu.

Nakon organizacije skupa predsjednika država na Jalti, u lipnju slijedi Europsko nogometno prvenstvo koje Ukrajina organizira zajedno s Poljskom. Zbog zlostavljanja Timošenko u zatvoru bojkot Ukrajine već je najavio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, potom europska povjerenica za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding, a da također razmišlja u tome pravcu objavila je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komentara 318

KF
KING FUY ANTIFAŠIZAM
16:13 02.05.2012.

morao sam

DU
Deleted user
17:07 02.05.2012.

jadna sluga se kočoperi da pomogne slugi sličnom sebi fuj

OB
-obrisani-
22:50 02.05.2012.

Try not to cry ~ Sami Yusuf

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije