Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

Josipović: Politika pomirenja zaslužna za Purdinu slobodu

'01.12..2010 .Markov trg, Zagreb-Sjednica Hrvatskog Sabora. Predsjednik Sabora Luka Bebic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/4
Autori: AM, luc/VLM
03.03.2011.
u 16:16

Arsen Bauk (SDP): Vlada je sebe osramotila, a svom građaninu priuštila dva mjeseca zatvora

Pokazalo se da je politika pomirenja i suradnje ta koja je omogućila da pobijedi pravda i da se riješi slučaj Tihomira Purde, rekao je predsjednik države Ivo Josipović, komentirajući puštanje Purde iz pritvora.

Predsjednik je rekao da se također pokazalo da su neodgovorni političari poput Andrije Hebranga i nekih desnih medija da slučaj Purda željeli iskoristiti za diskreditaciju politike pomirenja i suradnje koju on zagovara.

- No pokazalo se da je suradnja država najbolji način da se izbjegnu nepravde poput onde učinjene Purdi. Očekujem od tužiteljstava svih država u regiji da se suradnjom i provjerom informacija izbjegnu ovakve nepravde, rekao je Josipović, naglasivši ulogu Državnog odvjetništva RH i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji od početka nisu prihvaćali  iznuđene iskaze i priznanja pod pritiscima kao temelje za bilo kakva tužiteljska postupanja.

Predsjednik Sabora Luka Bebić: Za mene nema iznenađenja

- Ovakvo rješenje slučaja Purda je očekivano i dokazuje da se trebamo držati jasnog stava da su za sve što se događalo tijekom Domovinskog rata na teritoriju Hrvatske nadležni organi naše zemlje, rekao je Bebić i dodao da je proces ipak malo predugo trajao.

- Smatram da je slučaj Purda bio tek djelomični povod za prosvjede. Situacija je kompleksnija, kazao je Bebić.

Vladimir Šeks: Odustanak Srbije od kaznenog progona hrvatskih branitelja očekivan je i dobar rasplet

- Odustanak Srbije od kaznenog progona hrvatskih branitelja očekivan je i dobar rasplet i očekujem da će zadesiti i Veljka Marića, branitelja koji je u pritvoru u Srbiji od travnja prošle godine, rekao je Šeks Bila bi civilizacijska katastrofa da se zadržavanje u pritvoru i uopće pokretanje kaznenog postupka odvija na temelju iznuđenih priznanja agresorskih sudova i tužitelja, agresorske JNA. To su priznanja koja su iznuđena torturom u logorima i zatvorima i bio bi kraj civilizacije kad bi se to uzimalo kao osnova ne samo za pokretanje nego i vođenje kaznenog postupka, dodao je.

- Sabor je još 8. listopada 1991. donio zaključke da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Srbije, Crne Gore i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom zločinačkom vojskom. Svi njeni potezi, gdje je Srbija kao pravna sljednica Jugoslavije i JNA preuzela kazneni progon, optužnice i presude vojnih sudova i vojnih tužilaštava bivše JNA, trebali su se već davno prije presjeći i onemogućiti ovakvu situaciju, rekao je Šeks.

- Od 1991. do danas bile su različite okolnosti i prilike. Sigurno je da se s malo više senzibiliteta 2007., kada su se pojavile prve tjeralice koje su bile tajne i zatvorene za javnost, trebalo pronaći neke modalitete koji bi spriječili ove situacije, kazao je Šeks odgovarajući na pitanje je li osobno mogao više napraviti po tom pitanju.

Zoran Milanović (SDP): Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan.

- Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan. Nažalost, morao je radi kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti provesti dva mjeseca u pritvoru. Za tu situaciju odgovorni su svi ministri unutarnjih poslova koji ga nisu izvijestili i tako poštedjeli njega i njegovu obitelj, rekao je Milanović.

Arsen Bauk (SDP): Vlada je sebe osramotila, a svom građaninu priuštila dva mjeseca zatvora

- Drago mi je da ova priča konačno gotova. Nepostupanjem po Interpolovoj tjeralici iz 2007. godine Vlada je sebe osramotila, a svom građaninu priuštila dva mjeseca zatvora. Smatram da Srbija treba ukinuti zakon kojim se proglasila nadležnom za djela počinjena izvan svojih granica. To više što velik broj njihovih građana ni danas ne zna tko je granatirao Dubrovnik i tko je kriv za Ovčaru – komentirao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

Komentara 134

BA
Barts
22:49 03.03.2011.

Da i Zenevsku konvenciju.

OB
-obrisani-
18:11 03.03.2011.

SPISAK ČETNIKA PO JEDNICAMA U KOJIMA SU BILI,AKO IUH CVEČ DRŽAVA NE GONI DA IH GONIMO MI,zbog svake rane na hrvatskom, biću,zbog svakog poginulog civila djeteta,branitelja,nadam se da ovo nečete obrisati,da i vas zanima tko je ispalio rakete na zagreb

BA
Barts
22:49 03.03.2011.

Daj covece procitaj malo medjunarodno pravo ,stvarno ne mogu da polemisem sa neukima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije