Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na kućnoj njezi

Josipović: Pokrećem raspravu za donošenje novog Ustava

Josipović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.01.2014.
u 18:00

Ninković nije došao na trošak HZZO-a ili neke državne institucije već u privatnom aranžmanu. Radio je zajedno s odličnim liječnicima KBC-a Rebro, s kojima i inače intenzivno surađuje, kaže Josipović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u pogonu je već nekoliko dana nakon operacije očnih kapaka. U prvom intervjuu nakon operacije opisao je razloge zbog kojih se podvrgnuo zahvatu, naveo da razmišlja o kampanji i protukandidatima za šefa države te najavio da će, kao ovlašteni predlagatelj, pokrenuti širu raspravu o Ustavu.

Kako se osjećate? Je li već nastupilo poboljšanje nakon operacije?

Hvala, već je puno bolje. Svaka je operacija neugodna, posebno kada je riječ o očima. Ali, liječnici i medicinsko osoblje na KBC-u Rebro zaista su vrhunski i učinili su sve da operacija prođe u najboljem redu.

Je li posrijedi bio samo estetski zahvat ili je bilo još medicinskih razloga?

Primarni razlog operacije je medicinski, iako očekujem da će imati i estetski efekt. Naime, kapak se spustio toliko da mi se sužavalo vidno polje, a pri čitanju i korištenju kompjutora, dolazilo je do opuštanja i gotovo potpunog zatvaranja kapka. Operacija je bila prilično složena i trajala je više od četiri sata. Pustimo detalje, smatram da to spada u domenu privatnosti svakoga od nas. Do oporavka bit ću nešto manje prisutan u javnosti. Već sada kod kuće obavljam dio poslova, a uskoro ću i u Ured.

Neki su bili iznenađeni što vas je operirao dr. Ninković te što je on kao liječnik koji je došao iz Njemačke izvršio zahvat na KBC-u Rebro. Kako je došlo do toga?

S obzirom na to da je riječ o medicinski indiciranoj operaciji, otišao sam na KBC Rebro na osnovi liječničke uputnice. Operirao me tim naših liječnika kojem se kao glavni operater pridružio dr. Ninković. On i inače surađuje s KBC-om Rebro, već je tamo operirao, a koliko znam, prima na specijalizaciju i naše liječnike. Mogu reći da nas veže i vrijeme kada je liječio pokojnog Ivicu Račana. Riječ je o vrhunskom stručnjaku i sjajnom čovjeku. Naravno, nije došao na trošak HZZO-a ili neke državne institucije nego u privatnom aranžmanu. Radio je zajedno s odličnim liječnicima KBC-a Rebro s kojima i inače intenzivno surađuje.

Razmišljate li o kampanji za predsjedničke izbore?

Još nisam počeo s pripremama za kampanju, ali sa zanimanjem pratim tko će se javiti kao protukandidat. Ozbiljne će pripreme početi kad bude jasno tko su protukandidati, o tome u mnogome ovisi i strategija moje kampanje. Polako sumiram što sam sve radio u mandatu jer će i to biti tema u raspravama kandidata. Mislim da ću imati što pokazati kao rezultat svoga rada.

Naveliko se kalkulira s vašim protukandidatima i mjere im se šanse? Naručujete li i vi istraživanja?

Postojeća redovita istraživanja dvije naše vodeće agencije toliko su dobra da za nekim posebnim istraživanjima, barem za sada, nema potrebe. Inače, ispitivanje javnog mijenja jest jedan od elemenata vođenja politike. Ja sam tek jednom imao potrebu tražiti istraživanje mimo ova dva redovita, u vrijeme kada se raspravljalo o tome treba li napustiti neposredne izbore i predsjednika birati u Saboru. Drago mi je da je potvrđeno kako golema većina, više od devedeset posto građana želi predsjednika birati neposredno. Kada počne kampanja, može se pojaviti potreba istraživanja nekih posebnih segmenata političke scene, i to se obično radi putem vlastitog call-centra. Inače, svakog ću protukandidata tretirati s uvažavanjem i poštovanjem. Upustiti se u personaliziranu izbornu utrku veliki je osobni i politički izazov, nekada i rizik. Često onaj koji izgubi na dulje vrijeme gubi pozicije u visokoj politici. Mnogi su kandidati, to sam i sam iskusio, izloženi različitim lažnim optužbama, pritiscima na obitelj i drugim zaista neugodnim aspektima politike, ne nužno od protukandidata, već i od različitih interesnih lobija. Zato treba cijeniti svakoga tko se odluči na to. Naravno, bez obzira na to tko će biti protukandidat, očekujem pobjedu. Očekujem i da predstojeći izbori prođu bez prljave kampanje, uz najviše demokratske standarde.

Jeste li razgovarali s premijerom o izmjenama Ustava?

Da. Vidjeli ste i moje prijedloge za poboljšanje teksta ustavnih promjena. Premijer i ja imamo donekle različit pristup. On je zasigurno ograničen praktičnim zahtjevom da prikupi dovoljnu većinu u Saboru. Ja sam u poziciji da bez tog opterećenja dajem prijedloge i kritike. Mislim da bi za kvalitetu teksta bilo dobro da se učini napor i da se prijedlozi koje sam dao olako ne odbace. Sadašnji tekst prijedloga, po mome sudu, ima mnoge slabosti.

Neformalno je najavljeno da će se izmjene Ustava staviti odmah na dnevni red čim Sabor počne zasjedati krajem mjeseca. Hoćete li još reagirati na tu temu?

Na postojeći sam tekst promjena dao primjedbe i prijedloge. Ako ne bude bitnih novosti, nema razloga da ih ponavljam. Međutim, već sam najavio da kao ovlašteni predlagatelj ustavnih promjena namjeravam pokrenuti široku raspravu o sadašnjem Ustavu kao cjelini. Smatram da su ga mnoge, ne osobito kvalitetne promjene, a i nove okolnosti u društvu, uvelike učinile nekonzistentnim i nedorečenim. Možda ta rasprava, u koju ću pozvati eminentne stručnjake i političke stranke, rezultira prijedlogom potpuno novog Ustava, primjerenijeg potrebama hrvatskog društva od sadašnjeg. Vidim kako u politici neki izražavaju sumnju da bi takav prijedlog mogao proći ustavnu proceduru. Meni to i nije najvažnije. Vidjet ćemo, politika je nekada nepredvidljiva. Vjerujem u kapacitet svih naših stranaka, posebno vodećih, da prepoznaju kvalitetne prijedloge. Ako ništa drugo, učinit ćemo ono što čine u zemljama razvijene demokracije i razvijene pravne znanosti i struke. Napravit ćemo projekt koji će vjerojatno, prije ili poslije, poslužiti kao temelj za kvalitetnu reformu. Osim toga, želim da u se u hrvatskom društvu konačno razvije kultura javne debate o važnim političkim i općedruštvenim pitanjima, uz široko sudjelovanje politike, struke i javnosti. Kod nas se od nastanka države, više-manje, važne odluke donose unutar vladajuće većine, što je u formalnopravnom smislu korektno. No, vrijeme je da postanemo otvoreno demokratsko društvo i da pitanja, poput ustavnih promjena, raspravljamo na najširoj osnovi. Pri tome rezultat rasprave ne mora nužno dobiti svoju verifikaciju u parlamentu. Bez obzira na to, ostavit će traga i utjecat će na društvene procese. Zato, čim ponovo krenem raditi punom snagom, stupit ću u kontakt s ustavnopravnim stručnjacima, politolozima, javnim djelatnicima i političkim strankama da krenemo u novu, lijepu i pozitivnu avanturu propitivanja našeg ustavnopravnog poretka.

Komentara 40

LI
list68
18:06 09.01.2014.

Na bilo koji način treba zaustaviti, i onemogučiti, ovoj "nenarodnoj, i izdajničkoj" vladi da izmijeni ustav.

DU
Deleted user
18:07 09.01.2014.

Stario udbaš bi malo obnavljao SR Hrvatsku.

SJ
Sve je uzalud
18:12 09.01.2014.

..............predsjedniče mogu li kao vaš "prijatelj" biti oslobođen od plaćanja naknade za autorska prava kod ZAMPA..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije