Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik RH

Josipović: Podržat ću Gay Pride, ali neću sudjelovati u povorci

josipović
Petar Glebov/PIXSELL
14.06.2011.
u 13:49

Manje su mi važne reakcije iz EU, meni je važnije kako će reagirati hrvatsko društvo i hoće li na pravi način prepoznati što se dogodilo u Splitu, kaže Josipović

Nakon susreta s organizatorima zagrebačkog Gay Pridea predsjednik RH Ivo Josipović obratio se novinarima i rekao da su najviše razgovarali o slobodi, odnosno o tome omogućava li ovo društvo jednak tretman svima koji izražavaju svoje stavove i opredjeljenja.

Josipović je osudio splitsko nasilje i nazvao ga ružnim licem Hrvatske dodavši da će odgovorni trebati odgovoriti na pitanje kako to da je postojao paralelni skup, a da nije prijavljen.

On očekuje i da će biti podnesene konkretne kaznene prijave protiv počinitelja nasilja na splitskom Gay Prideu, ali i odgovor na pitanje kako se policija spremila za događaj zbog toga što je po njemu sasvim izvjesno da je protuprosvjed bio organiziran, a neprijavljen i moralo se znati da će biti ovakvih događaja i prizora.

Na pitanje o konkretnoj odgovornosti policije, predsjednik je rekao:

– Očekujem, jer je to važno za državu, da se vidi gdje se pogriješilo, a negdje se sigurno pogriješilo, jer kako se može dogoditi da se pojavi nekoliko tisuća ljudi koji su očito bili organizirani i pripremljeni s rekvizitima poput petarda i kamenja, a da to nitko nije znao, da nije bio spreman. 

Marko Jurčić, jedan od organizatora zagrebačke povorke, rekao je uoči sastanka da će uputiti poziv predsjedniku da im se priključi u povorci, a nakon sastanka Josipović je kazao da će poduprijeti manifestaciju, ali neće doći jer će biti na ranije dogovorenom putu u Šibenik.

Josipović je oštro kritizirao poruku iz HBK, koji je poručio da ne podržava nasilje, ali razumije nasilnu reakciju, rekavši da je takav način razmišljanja neprimjeren demokratskom društvu.

Na pitanje hoće li događaji iz Splita ugroziti pregovore s EU, Josipović je rekao:

– Pravo da vam kažem manje su mi važne reakcije iz EU, meni je važnije kako će reagirati hrvatsko društvo i hoće li na pravi način prepoznati što se dogodilo u Splitu.

Ključne riječi

Komentara 87

OB
-obrisani-
12:52 15.06.2011.

bijeli modni macak josipovic

BL
bluesbob
19:24 14.06.2011.

Nagradni kveščn: Tko na ovoj slici nije gej? A pravo pitanje je bi li drug predsjednik primio udrugu strejt građana na kavicu?

DU
Deleted user
15:59 14.06.2011.

Josipovicu, steta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije