Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret s papom

Josipović: Ugovor s Vatikanom ne diramo jer je dobar

Ivo Josipović papa Franjo (1)
Tomislav Bušljeta/Ured predsjednika/PIXSELL
10.10.2013.
u 15:02

Papa Franjo podijelio je članovima izaslanstva krunice. Zatim je Josipović poklonio papi Franji reprint brevijara iz 1066. godine i čipku benediktinki s Hvara, a Franjo je hrvatskom predsjedniku darovao medalju svoga pontifikata.

Papa Franjo primio je danas u knjižnici apostolske palače hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića s kojim se zadržao u razgovoru u četiri oka (uz prevodioca) oko 25 minuta.

Papa i Josipović razgovarali su o vatikansko-hrvatskim odnosima te o stanju u regiji i Europi. Papa dobro poznaje situaciju u Hrvatskoj, kazao je Josipović u razgovoru s novinarima. Naglasili su se dobri hrvatsko-vatikanski odnosi, a Josipović smatra da će se tijekom pontifikata pape Franje mnogo pažnje pridati etici i moralu u svijetu.

"Papa Franjo članovima izaslanstva podijelio krunice"

Franjo je Josipovića dočekao na ulasku u knjižnicu. Rukovali su se i izrazili zadovoljstvo susretom. Nakon razgovora u knjižnicu je ušlo hrvatsko izaslanstvo. Papa je članovima izaslanstva podijelio krunice. Zatim je Josipović poklonio papi Franji reprint brevijara iz 1066. godine i čipku benediktinki s Hvara, a Franjo hrvatskom predsjedniku medalju svoga pontifikata.

Josipović je zatim razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom. U priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice piše da su razgovori protekli u srdačnoj atmosferi. Papa i Josipović evocirali su "dugu katoličku tradiciju Hrvatske te su sa zadovoljstvom izraženi dobri bilateralni odnosi, koji su učvršćeni postojećim sporazumima koji potiču suradnju između Crkve i države za dobro hrvatskog društva".

Vatikan je izrazio zadovoljstvo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a zatim se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa. Dotaknuto je i pitanje "izazova s kojima se dvije države moraju sučeliti u sadašnjem trenutku ekonomske krize te u kontekstu stanja u regiji s posebnim naglaskom na situaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini", piše u vatikanskom priopćenju u kojem se dodaje i da se razgovaralo o stanju u kojem se nalaze kršćanske zajednice u svijetu.

"Nije se razgovaralo o izmjeni ugovora"

Josipović je kazao da se nije razgovaralo o izmjeni ugovora jer se njima omogućava katolicima izražavanje svoje vjeroispovijesti. Nema potrebe razgovarati o nečemu što dobro funkcionira, kazao je Josipović.

Nije se razgovaralo ni o vojnom ordinarijatu, jer je to stvar koju su razriješili lokalna crkva i država. Josipović nije službeno pozvao papu Franju u Hrvatsku, jer se već zna da bi do takvog posjeta teško došlo u skorije vrijeme. Kazao sam papi Franji da bismo ga rado vidjeli u Hrvatskoj, kazao je Josipović. No, to nije službeni poziv.

>>Papa odgovorio na pismo skupine homoseksualaca

>>'Neka zašuti oružje i neka svugdje mržnju zamijeni ljubav'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije