Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Josipović i Pahor postaju zaštitnici interesa regije

'09.05.2013., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetili standove manifestacije Dani slovenskog turizma i predstavljanje Eurobasketa
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
29.06.2013.
u 22:00


Ideju slovenskog i našeg predsjednika podržali Berlin, Pariz, London i Europska unija

U ponedjeljak ujutro predsjednik Ivo Josipović bit će domaćin neformalnog radnog doručka na kojem će za istim stolom sjediti predsjednici svih sedam zemalja nastalih raspadom Jugoslavije i predsjednik Albanije.

Pomoć svim susjedima

No, taj će sastanak biti samo početak mnogo ambicioznijeg političkog projekta od "neformalnog radnog doručka" priređenog u povodu proslave ulaska Hrvatske u EU. Kako doznajemo, ideja je da taj sastanak bude tek prvi u nizu na kojemu će se redovito (jednom godišnje) sastajati šefovi osam država – Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije – i u neformalnom razgovoru rješavati otvorena pitanja "iznutra", a ne pod pritiskom Unije ili njezinih najmoćnijih zemalja.

U Uredu predsjednika kažu da je ideja o osnivanju "Grupe 8" zajednička i autonomna ideja Boruta Pahora i Ive Josipovića, slovenskog i hrvatskog predsjednika, a da su ostali šefovi država "osmorke" podržali njihovu ideju. Pahor i Josipović dobili su zeleno svjetlo i od Berlina, Pariza, Londona i institucija EU. Iako je jasno da će glavni "igrači" na sastancima šefova osam zemalja regije biti slovenski i hrvatski predsjednici – šefovi država koje su jedine članice EU – u Uredu predsjednika ne žele da se na Josipovića i Pahora gleda kao na odvjetnike ili sponzore država u regiji, nego kao ravnopravne partnere.

– Sa sastanka u ponedjeljak imamo potrebu poslati poruku i zemljama u regiji i EU da će Hrvatska i nakon ulaska u Uniju nastaviti s politikom apsolutne političke i operativne potpore susjednim zemljama i njihovim europskim ambicijama. Ali i da Hrvatska i Slovenija žele zajedničkim nastupom jače zastupati interese regije – poručuju iz Ureda predsjednika.

Idući domaćin je Slovenija

Hrvatskoj je, kažu, širenje Unije strateški interes – politički, sigurnosni i gospodarski. Idući sastanak "osmorke" bit će uskoro, a domaćin je Slovenija. 

>> Pahor i Josipović u šetnji Zagrebom, zaigrali i košarku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije