Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda šestorici

Josipović: Odnosi RH i BiH za vrijeme rata bili su ambivalentni

Nika Fleiss
Igor Kralj | 24sata
29.05.2013.
u 12:18

Ja sam o, po mojem sudu, nekim greškama hrvatske politike govorio na parlamentarnoj skupštini BiH, ali danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti. Hrvatska i BiH vrlo dobro surađuju, imamo zajedničku europsku budućnost, smatra Josipović.

– Kao prvo moram reći da, kada slušate takvu presudu, prvo čega se sjetim su žrtve, dakle moja sjećanja, moja sućut usmjerena je na žrtve i njihove obitelji kao i u drugim slučajevima strašnih zločina koji su se događali na području bivše Jugoslavije – kazao je predsjednik Ivo Josipović.

– Drugo, kada je riječ o individualnoj krivnji, rekao bih da je riječ o nepravomoćnoj presudi, kao i u drugim slučajevima presude nisam komentirao, neću ni ovu, a kada je riječ o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine oni su za vrijeme rata bili ambivalentne naravi, ja sam, po mojem sudu, o nekim pogreškama hrvatske politike govorio na parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ali danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti, Hrvatska i BiH vrlo dobro surađuju, imamo zajedničku europsku budućnost i ono što je bilo u prošlosti ne smije nas opterećivati – smatra Josipović.

Leko: Vijeće nije bilo jedinstveno

– Prvo što želim reći jest da treba poštovati Haaški sud bez obzira na to sviđala nam se ili ne presuda. Sami ste rekli da je riječ o prvostupanjskoj presudi, a tome treba dodati da je iskustvo iz rada Haaškog suda otvara mogućnost da možemo očekivati i drukčiju drugostupanjsku presudu, posebno zato što vijeće nije bilo jedinstveno. Međutim, htio bih dodati da Hrvatska tu ima principijelan stav da sve zločine treba kazniti bez obzira s koje su strane učinjeni. Kako će utjecati konačna drugostupanjska presuda na odnose, nadam se da Hrvatska i BiH imaju u vidu svoju budućnost i viziju budućnosti i to u Europskoj uniji te da će nastaviti s dobrosusjedskom politikom i suradnjom kako bi oba društva i obje zemlje imale prosperitet i napredak u svim političkim i ekonomskim ciljevima – kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

J. Kosor: Ovo je još uvijek prvostupanjska presuda, prostora još ima

– Treba voditi računa da je riječ o prvostupanjskoj presudi i da ništa nije gotovo dok nije izrečena pravomoćna presuda. Moje mišljenje je da treba uložiti sav napor u žalbenom postupku da se i ova konotacija udruženog zločinačkog pothvata, ali i mnoge druge sruše na drugome stupnju – kaže Jadranka Kosor. Bivša premijerka smatra da se jedna dobra, kvalitetna priprema s argumentima koji, po njenom mišljenju, još nisu iskorišteni, treba dodatno učvrstiti da drugostupanjska presuda bude onakva kakvu očekujemo. – Naime, moje mišljenje je da prije svega sporazum Tuđman – Izetbegović o vojnoj suradnji svakako jest jedan od argumenata koji bi trebalo dodatno više elaborirati. Dakle, riječ je o prvostupanjskoj presudi, prostora još ima, nije sve gotovo, a kad bi ta kvalifikacija bila potvrđena i na drugom stupnju, onda bi to imalo posljedice – drži Kosor.

Na pitanje je li Hrvatska dovoljno učinila u postupku koji je od svih trajao najduže u Haagu, Kosor je odgovorila da je to u prvom redu ''pitanje za branitelje prije svega, za odvjetničke timove''. 

– Ono što ja znam jest da su se svi odvjetnički timovi mogli obraćati Vladi RH u traženju izvora dokumentacije, dakle svega onoga što je bilo, rekla bih otvoreno i za tužiteljstvo, sve dokaze i dokumente, to su moja saznanja. Naravno, treba voditi računa, riječ je o optužnici za djela koja su počinjena u susjednoj državi, Bosna i Hercegovina jest prijateljska, susjedna država – smatra Kosor.

– Treba imati na umu da je riječ o prvostupanjskoj presudi. U žalbenom postupku treba uložiti sve napore da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Bude li presuda potvrđena, to će imati posljedice – rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Bandiću presuda sramotna, Pupovcu očekivana

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić presudu smatra drastičnom i sramotnom, a podsjeća da su Blaškić, Gotovina i Markač bili drastično osuđeni u prvostupanjskim presudama, koje su u drugom stupnju bile smanjene ili ukinute.

– Bilo je za očekivati da će sud donijeti takvu presudu. Jasno je da je za nju kriva politika iz 1990-ih godina. Hrvatska politika od 2000. činila je sve da to nasljeđe ukloni iz popudbine odnosa RH i BiH, to je činio bivši predsjednik Mesić, bivši premijeri Račan i Sanader, a nastavljaju današnji predsjednik Josipović i aktualna vlada. Presuda će imati svoj put, žalbeni postupak, ali nema sumnje da će pomoći u osvještavanju kad su u pitanju odnosi RH i BiH – rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

>>PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

>>Ispred suda molili za 'šestorku' prije presude

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije