Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Josipović: Očekujemo da Haaški sud pravedno sudi Mladiću

ivo josipović
Marko Prpić/PIXSELL, arhiva
26.05.2011.
u 14:02

Hrvatska kao žrtva agresije pozdravlja uhićenje Ratka Mladića, izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor

– Ovo je trenutak kad se ponovno moramo sjetiti svih žrtava koje se stavljaju na teret Ratku Mladiću. U prvom redu mislim na žrtve Srebrenice, ali i na sve druge žrtve širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tu posebno mislim na žrtve zločina u Škabrnji. Mladićevo je uhićenje važan događaj za međunarodnu pravdu i očekujem da će o njegovoj krivnji i kazni na pravedan način odlučiti Međunarodni kazneni sud u Haagu. No uhićenje je izuzetno važno i za budući međunarodni položaj Srbije i za odnose u regiji – poručio je predsjednik Ivo Josipović iz estonskog glavnog grada Tallinna, nakon što je Srbija potvrdila uhićenje Ratka Mladića.

– Hrvatska kao žrtva agresorske politike Slobodana Miloševića pozdravlja uhićenje Ratka Mladića te iščekuje i uhićenje Gorana Hadžića – komentirala je premijerka Jadranka Kosor ističući da je “uhićenje dobra vijest za sve nas i cijeli svijet, a posebno za ovaj dio svijeta jer će pridonijeti stabilnosti i konačnoj uspostavi mira na ovom području”.

Za Vesnu Pusić, predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, Mladićevo je uhićenje elementarni uvjet za stabiliziranje regije jer je Mladić bio jedan od ključnih sudionika agresije.

– Dugo je trajalo, ali se ipak dogodilo i to je nešto što je najvažnije za srpsko društvo, ali i za stabilizaciju regije – kazala je V. Pusić i istaknula da zbog uhićenja Mladića Srbija neće biti izjednačena s Hrvatskom u ulasku u EU.

– Hrvatska je pred zaključenjem pregovora, a za Srbiju je ovo preduvjet da počne pregovore – rekla je Vesna Pusić. S njom se složio i Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

– Pravda je spora, ali dostižna. Mladić je uhićen nakon puno godina i to nije velika utjeha za tisuće žrtava u BiH, Srebrenici i Hrvatskoj, ali je dobro jer se vidi da je takva sudbina ratnih zločinaca. Bolje da je uhićen sada nego nikada, a zašto je baš sada, ne želim nagađati, no Hrvatska će svakako u EU ući mnogo prije Srbije – smatra Milanović.

Vijest o uhićenju ratnog zločinca Ratka Mladića u Srbiji odjeknula je i u Saboru. Zastupnici su komentirali uhićenje tek nakon što je predsjednik Srbije Boris Tadić službeno potvrdio informaciju.

Josip Friščić: Što drugo reći nego da se nakon dugo vremena ostvarilo ono što smo svi skupa očekivali. Više puta bilo je govora o njegovu uhićenju i o sumnjama gdje se skriva, ali ovaj put je potvrđeno. Mi smo vjerovali da će na tim prostorima službe odraditi svoj dio posla i jednako tako da će i njega i sve ostale koji su bili uključeni u agresiju stići pravda.

Željka Antunović: Konačno da su ga uhitili i nadam se da će ovo uhićenje biti okončano procesom za koji ćemo moći reći da ima pravde.

Damir Kajin: Mogli su ga uhvatiti i ranije, prije deset godina. Sada vidite koja je zasluga Haaškog suda i međunarodne zajednice. Jednostavno vraćaju mir na ove prostore. Srbija se definitivno deklarira kao europska država. Nema genocidnih naroda i zločin nema nacionalnost. Za svaki zločin mora se odgovarati.

Boro Grubišić: Uhićenje je očekivano. S obzirom na sve češće razgovore oko Srbije i Europske unije, normalno je da je Mladić bio samo marioneta, a Srbija je cijelo vrijeme znala gdje se nalazi.

HDZ-ov Josip Đakić pozdravio je Mladićevo uhićenje.
– Očito da je međunarodna zajednica prisilila Srbiju da počne funkcionirati kao pravna država i ratne zločince privede pravdi. No to nije zadnja stranica. Imaju oni još puno stranica za prolistati u povijesti koja je bila agresorska, koja je potpomagala, koja je rušila Hrvatsku, koja je ubijala na Kosovu, koja je ubijala u Bosni. Sve su to njihove odgovornosti za koje još trebaju odgovarati – rekao je Đakić.

Da je međunarodna zajednica "pritisnula" Srbiju, vjeruje i šef HSP-a Daniel Srb.
– Ja bih rekao da je do ovog uhićenja došlo neposredno nakon što je Srbija zapravo dobila poruku iz Europske unije da ne može nastaviti sa svojim procesom kandidature dok se ne riješi uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića. Iz toga je evidentno da su vlasti u Srbiji očito i ranije znale gdje se on nalazi, ali nisu provodile uhićenje dok ne vide kakve će biti političke posljedice. Očito da je to rezultat jednog dogovora, ali i vješte političke igre koju igraju naši susjedi – rekao je Srb.

- Srbija je cijelo vrijeme znala gdje se Ratko Mladić skriva. Glupo je pomisliti da je svo vrijeme živio u malom selu bez da je itko znao o kome se radi. Srbija ga je iskoristila kao džokera kad joj je trebalo da otvori pregovore o ulasku u Europsku uniju, rekla je u Karlovcu predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić.

Ključne riječi

Komentara 101

DU
Deleted user
17:13 26.05.2011.

Josipovic,i opet, nije iznenadio izjavom one koji znaju o komu ili cemu se radi. Njemu je njegov dragi prijatelj bora I EU integracija srbije vaznija od njegove domovine. Sramota!

VE
velikazmija
18:29 26.05.2011.

cim nešto pitate ove iz skh..odmah ide sa svakim odgovorom -- regija-- kako god postavili pitanje uvijek istovijetno odgovaraju ----to je dobro za regiju-- -- koga boli za regiju mi smo europa --amen -

OB
-obrisani-
17:13 26.05.2011.

Dali je pravedna presuda i Šljivančaninu za pokolj na Ovčari pa dobio pet godina.E moj Josipoviću pravedna presuda za Ratka Mladića i takve kao on je javno ********** kao i Sadam Husein.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije