Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Josipović: Očekujem oštar posao, reforme i rješavanje krize

ivo josipović glasuje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/14
04.12.2011.
u 10:20

Vjerujem da će nova vlada poduzeti sve da se izađe iz gospodarske krize. Mi smo moderno društvo s novim izazovima i problemima koje treba riješiti, ocijenio je predsjednik.

Premda je DIP objavio prve rezultate prema kojima Kukuriku koalicija osvaja 76 mandata, a HDZ njih 46 što, uz izlazne ankete, jasno upućuje na to da je sadašnja vlast doživjela poraz, predsjednik Ivo Josipović još uvijek ne želi komentirati rezultate.

- O rezultatima je prerano govoriti - odbio je Josipović bilo što reći na temelju obrade svegašest posto glasačkih listića.

Na pitanje nije li jasno da je Hrvatska "pocrvenjela" predsjednik je rekao da više nisu aktualna ideološka etiketiranja na crvene, plave, zelene. Hrvatska je, kaže, demokratska zemlja u kojoj je svaka politička opcija legitimna. Govoreći o zemlji kao modernoj demokraciji 21 stoljeća Josipović je rekao da su pred nama brojni izazovi i pitanja ekologije, obrazovanja i druga.

- Očekujem od nove vlade oštar posao i rad na provođenju reformi i izlasku iz gospodarske krize – izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović navodeći što očekuje od nove vlasti. Predsjednik Republike objavu rezultata parlamentarnih izbora dočekuje u svom Uredu sa suradnicima.

Ovu izjavu predsjednik je dao odmah po dolasku na Pantovčak, oko 18.30, dok rezultate prvih izlaznih anketa po kojima Kukuriku koalicija osvaja 83 mandata, a HDZ svega 40 nije komentirao. Njegova daljnja reakcija očekuje se nakon 21 sat, odnosno nakon što Državno izborno povjerenstvo objavi prve neslužbene rezultate. Atmosfera u Uredu predsjednika je vrlo opuštena.

Ustav predviđa da predsjednik nakon objave rezultata treba povjeriti mandat za sastavljanje vlade. Mandatarom imenuje predstavnika političke opcije koja je osvojila najmanje 76 mandata. Prethodno treba provesti konzultacije. Daljnja dužnost predsjednika je sazivanje Sabora na prvo zasjedanje.

Predsjednik je glasovao u 9 sati na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici. Nakon obavljene građanske dužnosti obratio se novinarima izražavajući nadu u bolju budućnost države.  
– Vjerujem da će nova vlada poduzeti sve da izađemo iz gospodarske krize. Mi smo moderno društvo s novim izazovima i problemima koje treba riješiti. Suradnja s dosadašnjom Vladom nekad je bila bolja, nekad lošija, ali nadam se da će s novom biti bolja – komentirao je predsjednik.

I Milanović i Kosor – optimistični

Među prvima jutros je na izbore izašao Zoran Milanović, šef oporbe koji je svoju građansku dužnost obavio u 8 sati glasujući na biračkom mjestu u Osnovnoj školi u Krajiškoj ulici u Zagrebu. Na glasovanje je došao u pratnji svoje supruge Sanje, vrlo optimističan.

Na novinarski upit očekuje li apsolutnu većinu u Saboru, kazao je da će uspješan biti onaj koji pokaže da je zaslužio povjerenje građana. Čekat će rezultate izbora u krugu obitelji i baviti se sportom. Komentirao je i da je još rano govoriti o tome vidi li se na premijerskoj poziciji.

Jadranka Kosor glasovala je u 9 sati u Osnovnoj školi A. G. Matoša u Zagrebu u pratnji sina Lovre i glasnogovornika Vlade Mladena Pavića. Dobro raspoložena pozdravila je članove odbora i glasovala.

Adlešič u Libiji

– Nadam se da će Hrvati sami odlučiti o sudbini Hrvatske u sljedeće četiri godine, a ne da umjesto njih odluče ankete ili mediji – rekla je Kosor. Nada se da će sljedeća vlada voditi bespoštednu borbu protiv korupcije. Optimistična je i kaže da je uvjerena da će 2013. HDZ-ova vlada uvesti Hrvatsku u EU. Komentirala je odnos s Josipovićem i rekla da imaju otvorenih pitanja, ali suradnju s njim ocijenila je dobrom. 

– U Libiji s još dva naša stručnjaka provodim edukaciju lokalnog stanovništva protiv mina ponosna na naše programe i prvi put neću glasovati na izborima jer to ovdje nije moguće – poručila je Đurđa Adlešič, bivša saborska zastupnica javivši se Večernjaku iz Tripolija.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb već je u 9 sati glasovao na biračkom mjestu broj 39 u Osijeku. Rezultate izbora pak dočekat će u Zagrebu.

Šef HNS-a Radimir Čačić na glasačkom mjestu br 4. u Ulici Stanka Vraza u Varaždinu obavio je svoju građansku dužnost. 

Bajs uspio glasovati tek iz četvrtog pokušaja

HSS-ovac Damir Bajs svoju je građansku dužnost obavio tek iz četvrtog pokušaja. Naime, najprije nije odmah znao kojem biračkom mjestu pripada, a kad se nakon novinarskih naputaka pojavio ispred bjelovarskog Mjesnog odbora "Stjepan Radića", sjetio se da kod sebe nema osobnu iskaznicu te se morao vratiti doma. Vratio se nakon desetak minuta i otišao na biračko mjesto 21, da bi potom shvatio da ipak pripada onom na broju 20 u susjednoj prostoriji.

No unatoč tom lutanju nije izgubio dobro raspoloženje.

Veteran političke scene

Veteran izbora u neovisnoj Hrvatskoj, potpredsjednik Sabora i prvi na listi HDZ-a za 4. izbornu jedinicu, Vladimir Šeks, na biračko je mjesto u osječkom naselju Sjenjak stigao u društvu unuke, pružio ruku i pozdravio sve članove biračkog povjerenstva, glasovao i okupljenim novinarima tek ponavljao: "Predizborna je šutnja, ne mogu ništa reći". Istu rečenicu dobili su na pitanje je li optimist, hoće li se povući iz politike bude li rezultat loš pa čak i na upit gdje će dočekati rezultate izbora; u Osijeku
ili Zagrebu.

Bandić očekuje tri mandata

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priznao je novinarima da se probudio misleći na stazu gdje je, kako kaže, ujutro odradio svojih 10 kilometara i naglasio važnost fizičke kondicije za uspješno obavljanje političke funkcije.

– Očekujem dobar odaziv bez obzira na to što neki idu u Slavoniju ili Dalmaciju, očekujem da građani izaberu one koje žele i da krenemo zajedno gurati hrvatska kola naprijed. Hrvatska je u krizi rada, zajedništva te morala, ali samo zajedničkim snagama svi skupa zemlju možemo izvući iz gospodarske i moralne krize – kazao je zagrebački gradonačelnik Bandić dodajući da očekuje dobar rezultat te da će imati tri mandata.

Luka Bebić, Andrija Hebrang i Gordan Jandroković glasovali su u 11 sati u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu.

Na novinarsko pitanje kako se osjeća s obzirom na to da se nije kandidirao na ovim parlamentarnim izborim, Luka Bebić našalio se rekavši da je sve kao i uvijek, osim što je danas malo duže spavao.

– I dalje ne prestajem biti odgovoran građanin. Zašto bih morao uvijek biti u žiži političkih događaja, dolaze novi, mladi ljudi za ovu zemlju – rekao je Bebić i dodao kako se nada da će ovom mandatu Hrvatska postati punopravna članica Europske unije, a tko god bude izabran, čeka ga težak posao.

– U posljednjih nekoliko mjeseci trajala je neviđena medijska hajka na HDZ i to će se sigurno odraziti na rezultate izbora. Nova vlast trajat će godinu dana, ne dulje – prognozirao je Andrija Hebrang.

Jandroković na ovim izborima očekuje velik odaziv građana koji će svoj glas dati HDZ-u. 

– Danas je dan kada građani odlučuju i vjerujem da će rezultat biti povoljan za HDZ – kazao je Jandroković.

Kerum s Fani glasovao na Mejama

Željko Kerum, splitski gradonačelnik sa svojom partnericom Fani Horvat oko 14 sati došao je glasovati na biračko mjesto u Dječjem vrtiću "Kaštelet" na splitskim Mejama. 

– Ne bih se htio ništa zaletit. Rekli su mi da moram dobro paziti što govorim da ne bi DIP i GONG reagirali. Kampanja je bila kratka, bit će vremena, i iza izbora isto treba živjeti. Vidjet ćemo večeras – kazao je novinarima gradonačelnik i predsjednik HGS-a. Nije želio prognozirati rezultate izbora. A, ono čemu se nada, naglasio je, to će sigurno i postići. Tvrdi kako uvijek postigne ono u što ide i što želi. Na upit jesu li izbori praznik demokracije kao što mnogi govore i je li se zbog njih posebno odjenuo, Željko Kerum odgovorio je da se nije posebno odjenuo, ali stavio je kravatu s konjem. Konja obožava, on mu je simbol pobjede, dodao je. Splitskog gradonačelnika na izborno mjesto dovela je u crnom BMW-u njegova partnerica Fani Kerum. Na prošlim izborima kad se birao gradonačelnik Keruma je dovela u crvenom Audiju tadašnja supruga Ankica. Gradonačelnik je najavio da će večeras u 21 sat biti u svom stožeru na rivi gdje će komentirati rezultate izbora.

Ključne riječi

Komentara 313

HR
hrvatin
13:42 04.12.2011.

Nagradno pitanje dana bi moglo biti,za koga je nas predsjednik glasovao?To bi bilo jedno od najtezih pitanja jer odgovor je stvarno tesko predvidjeti.

PG
praseca gripa
13:43 04.12.2011.

Ovaj covjek na slici do kojeg ja uopce nista ne drzim ,bi se trebao najprije obratit da bi u nesto vjerovao.

VE
velikazmija
11:23 04.12.2011.

može li se u hrvatskoj dogoditi slučaj đoković --tadić i dodig--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije