Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Josipović: Iz oporbe mi nisu ništa sugerirali u vezi veleposlanika

josipović (1)
Boris Šćitar/PIXSELL
07.09.2011.
u 16:53

Nije mi bila namjera uvrijediti premijerku Kosor, žao mi je ako se uvrijedila, kazao je predsjednik.

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović, dvije ključne državne figure, još uvijek nisu pronašli vremena da sjednu i u četiri oka dovrše polemike koje već danima okupiraju hrvatsku političku scenu.

Prema predsjednikovoj izjavi koju je dao u razgovoru za Dnevnik Nove TV, do takvog susreta možda neće tako skoro ni doći. "Možda, evo sad ima puno putovanja pa kada putovanja prođu", kaže predsjednik.

Iako je Josipović u razgovoru za Dnevnik NoveTV, u kojem govori o odnosima s premijerkom Jadrankom Kosor te Srbijom, decidirano ustvrdio da njegova namjera nije bila uvrijediti premijerku Kosor, pa čak i da mu je žao ako se ona uvrijedila što je njezinu vladajuću koaliciju posprdno nazvao "Kukulele", ostaje kritičan.

Na pitanje je li njegova izjava da bi se Hrvatska trebala crveniti zbog nekih Vladinih poteza, signal biračima da svoj glas ne daju HDZ-u kazao je tek da se Hrvatska crveni zbog neimaštine, siromaštva i bijede pojedinih ljudi, te da je " Vlada sasvim sigurno odgovara za gospodarsko stanje, ali je puno različitih faktora koji tome doprinose". Također, komentirajući vlastitu izjavu kako "onima koji misle da smo izašli iz krize, nije mjesto u politici" tvrdi da nije mislio konkretno na Jadranku Kosor već je time htio podsjetiti sve političarima da je njihova dužnost suočiti sebe i narod s istinom.

Kritiku na račun Vlade spominjao je govoreći o stanju u gospodarstvu. "Bolje sutra možemo očekivati tek kad počnemo drugačije raditi", kaže Josipović, "a ovo kako sada radimo nije na najboljem tragu."

"Građani će vrednovati jesmo li izašli iz krize"
Premijerka, pak, s druge strane danima već tvrdi kako smo iz krize izašli. Josipović u razgovoru za Dnevnik NoveTV samo kratko kaže "to će vrednovati građani".

Posebno se Josipović osvrnuo na "egzotičnu predizbornu strategiju" kakvom je ocijenio premijerkinu kampanju. Kao primjer egzotičnosti navodi optužbe Vlade da je zauzeo mjesto lidera oporbe što je, tvrdi, besmislica, kao i prozivka da je bilo tko iz oporbe nešto tražio u pogledu veleposlanika.

- Niti bih ja ikad pristao da mi itko sugerira. Nije, kaže, dao čak ni jedan prijedlog na to pitanje.

Premijerka Jadranka Kosor zadnjih dana ulazi u polemike i s Josipovićevim srbijanskim kolegom Borisom Tadićem. Njega je, pak, prozvala do njoj govori seksistički. Josipović o tome, pak, nije želio razgovarati. "Ima udruga koje se time bave", kratko je rekao.

Josipović je u razgovoru za Dnevnik NoveTV kritizirao i pozdrav u Haagu osuđenim generalima Markaču i Gotovini.

- Onakvo pozdravljanje kakvo smo čuli nije korisno ni za Hrvatsku, a nije korisno ni za generale. Evo, vidimo i na WikiLeaksu u nekim zadnjim iskazima, nije se baš vodila koherentna politika. S jedne strane radilo se sve da se uhite i predaju sudu, što je međunarodna obaveza, tu nemamo što za reći, ali s druge strane na ovakav način pozdravljati, to baš i ne izgleda koherentno.

– Uvijek sam razmišljao neovisno. To je bilo vidljivo iz moje prakse čak i kada sam sjedio u Saboru, prvo kao neovisni, a onda stranački zastupnik. Imam svoj svjetonazor, svoju politiku na temelju koje sam pobijedio na izborima. Ako netko misli da ući u Ured predsjednika znači neki oblik lobotomije u kojem ćete izgubiti svoje mišljenje, svoj osjećaj za pravednost, onda se ljuto vara – kazao je Josipović za Novu TV.

Na optužbe da ne može prestati razmišljati kao esdepeovac, kaže da Ustav to od njega i ne traži.

Komentara 316

PI
Pippo9
22:01 07.09.2011.

Nek se primi posla umjesto da pametuje i petlja se u stvari o kojima nema pojma

OB
-obrisani-
12:16 08.09.2011.

a kaj je to...KPJ....nekaj za jesti.??????

OB
-obrisani-
18:43 07.09.2011.

Sprdačina od čovjeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije