Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor

Josipović: Matvejević ostaje, i dalje je moj izaslanik

'08.07.2010. Zadar - Predsjednik Ivo Josipovic u posjetu Zadru razgledavao je Muzej antickog stakla te urucio plakete Zadranima zaduzenim za kulturu grada. S gradonacelnikom Zvonimirom Vrancicem popio
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/3
VL
Autor
Jasmina Popović
03.08.2010.
u 07:42

Le Mondeu sam pisao jer su se oni obratili pismom meni izravno i tražili objašnjenje cijelog slučaja.

I Predrag Matvejević i predsjednik Josipović bili su posljednjih dana na žestoku udaru kritičara. Matvejević je optužen da je na noge digao europske intelektualce da ga obrane od zatvora u koji i nije trebao ići, a Josipović što ga je baš u jeku napada imenovao za svoga osobnog izaslanika u međunarodnoj frakofonskoj organizaciji.

“Uhvatila ga mala snaga”

I dok je Matvejević, kako se može čuti, prilično teško podnio napade navodno razmišljajući i o tome da predsjedniku ponudi ostavku na izaslaničko mjesto ne bi li tako barem na njega smanjio napade, Josipović je odlučan u svom stavu da će upravo Matvejević Hrvatsku najbolje predstavljati u toj organizaciji. S predsjednikom Josipovićem jučer smo razgovarali o “slučaju Matvejević” nekoliko sati prije nego što je krenuo na godišnji odmor u Bašku Vodu, koji neće provesti samo odmarajući se nego i radeći. Sudjelovat će u Kninu na proslavi Dana domovinske zahvalnosti, a veseli se i odlasku na Sinjsku alku. Ona, kako kaže, napokon stvarno kreće putem depolitizacije i na njoj su ove godine najavljeni brojni diplomatski predstavnici, “što pred organizatore Alke stavlja ozbiljan zadatak da sve prođe u skladu s važnošću Alke kao hrvatske kulturne baštine, a ne politikantskog nadmetanja”.

Je li točno da je Matvejević želio odustati od mjesta izaslanika?

Možemo reći da ga je na trenutak uhvatila “mala snaga”, ali nema ostavke. Normalno je da ga je sve ovo pogodilo, jer je cijeli svoj život branio intelektualce, od Vlade Gotovca do Franje Tuđmana, izbačen je iz Komunističke partije zbog svoga mišljenja da je sloboda govora neupitna i kada se on osobno s nekim od onih koji govore ne slaže. No, riješili smo sve i Matvejević ostaje moj izaslanik u toj instituciji francuskog predsjednika i mislim da on spada među rijetke ljude u Hrvatskoj koji o tome zbilja imaju što reći.

Nekima je zasmetalo što je vaše imenovanje došlo u jeku afere oko njegova (ne)odlaska u zatvor i shvatili su to kao čin vaše osobne podrške Matvejeviću?

Od prvog trenutka znam da nije mogao ići u zatvor i nisam ga imenovao da ga spasim od zatvora, već zato što mislim da je pravi čovjek za to mjesto. Da sam smatrao da ga čeka zatvor, pomilovao bih ga, a ne imenovao izaslanikom. Sigurno je isto tako da je to i neka vrste podrške, makar neizravna. Presudu koja je izrečena Matvejeviću mogu komentirati jer je pravomoćna i jasno kažem da mislim kako je posve pogrešna.

Odgovor Le Mondeu

Vladimir Gredelj tvrdi da ste pogriješili s imenovanjem Matvejevića i da ga trebate razriješiti kako biste ispravili pogrešku.

Gredelj je jedna od većih štetočina u hrvatskom pravosuđu. Jedan je od onih “revolucionara” koji su devedesetih najviše utjecali na slom pravosuđa, a danas se maskirao u velikog demokrata. Osobno vjerujem da se ljudi uvijek mogu popraviti pa sam na temelju nekih njegovih pozitivnih rečenica u posljednje vrijeme zaključio da se i on popravio. No očito nije. On nastavlja na isti način kako je to radio i u vrijeme predsjedničke kampanje na strani Milana Bandića, no zaboravio je, čini se, da su izbori završili.

Smeta mu i što ste pismo poslali samo Le Mondeu, a ne recimo i u Corriere della Sera?

Le Mondeu sam pisao jer su se oni obratili pismom meni izravno i tražili objašnjenje cijelog slučaja.

Komentara 154

OB
-obrisani-
12:23 03.08.2010.

josipović je sramota za hrvatsku, ali to govori o onoj brojci njegovih glasača za njega može samo glasat nenormalan čovjek . na koju je on foru ušao u drugi krug

OB
-obrisani-
14:01 03.08.2010.

. Zveč To si ti rekel, a smeška možeš stavljat i kad ti pjena curi na usta. Ajd prošeći.

MA
mar06mir
13:06 03.08.2010.

E ovakovoga kretena Hrvatska jos nije vidjela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije