Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNIONICA LEPOGLAVA

Josipović u Lepoglavi: Čudo da nema i većih ekscesa u zatvoru

Lepoglava Josipović (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/4
10.11.2011.
u 14:19

Zatvorski sustav u Hrvatskoj planira se rasteretiti gradnjom novih zatvora, a za njegovo normalno funkcioniranje trebalo bi zaposliti još 900 ljudi

– Tijekom obilaska Kaznionice u Lepoglavi i unutarnjeg zatvorskog kruga imao sam prilike razgovarati s osuđenicima na odsluženju zatvorske kazne. U tim razgovorima oni gotovo da i nisu imali većih primjedbi na zatvorsko osoblje. No ono na što se žale jesu uvjeti izdržavanja kazne u starom zatvorskom krilu, u kojemu je infrastruktura loša. S obzirom na povećan broj zatvorenika, na znatan manjak zatvorskog prostora i lošu infrastrukturu, pravo je čudo da u Kaznionici nema većih  ekscesa! Glavni problem vidim u nedostatku smještajnih kapaciteta i potrebi zapošljavanja primjerenog broja čuvara 0150 izjavio je danas, nakon obilaska najvećeg i najstrožeg zatvora u Hrvatskoj predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

On je zatvor obišao u pratnji ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, varaždinskoga župana Predraga Štromara, upravitelja Kaznionice Miljenka Mavrina i drugih, s kojima je prethodno, na sastanku iza zatvorenih vrata, razgovarao o aktualnom stanju u hrvatskom zatvorskom sustavu.

Naglašavajući da se u hrvatskim zatvorima trenutačno nalazi oko 3500 zatvorenika, koje zbrinjava 2700 pravosudnih policajaca, ministar Bošnjaković kazao je da bi za normalno funkcioniranje sustava trebalo zaposliti još više od 900 ljudi.

– Manjak smo djelomično uspjeli popuniti otvaranjem 420 mjesta u Glini, a upravo smo zatvorili još jedan natječaj za zapošljavanje novih radnika. Sredili smo i dokumentaciju za gradnju zatvora u Remetincu i Šibeniku, donijeli smo i novi kazneni zakon kojim su uvedeni suvremeniji standardi koji bi ubuduće trebali rasteretiti zatvorski sustav, u smislu da se drukčije rješava sankcioniranje osoba osuđenih na kraće zatvorske kazne  – izjavio je Bošnjaković te dodao da će gradnja novih zatvora rasteretiti kompletan zatvorski sustav.

Predsjednik Josipović boravak u Lepoglavi nastavio je u pratnji domaćina, gradonačelnika Marijana Škvarića, obilaskom obnovljene Osnovne škole Ante Starčevića, posjetom Turističko-kulturnom i informativnom centru, a planira obići i pavlinsku crkvu, a možda i zasvirati na čuvenim orguljama iz 1649. godine.

Komentara 22

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
15:05 10.11.2011.

Predlažem da na GOLI OTOK zatvorite sve redom Lopove iz HDZa, ja sam odstupio

AM
a_morte_i_rossi
15:07 10.11.2011.

ljudi nemaju sta jesti pa jasn da ce u zatvor!!! ukrade a nezna....

OB
-obrisani-
14:31 10.11.2011.

ima josipovic dobra iskustva sa zatvorima gdje je njegov otac ante bio glavni upravitelj golog otoka izgleda da i on zeli gradnju novih golh otoka za branitelje - yugonostalgicar koji treba odstupiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije