Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'i bez kontrole'

Josipović: Karamarko hoće biti kancelar s neograničenom vlasti

josipović
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
14.12.2014.
u 17:13

Ivo Josipović danas je boravio u Dubrovniku gdje je kritizirao HDZ i predsjednika stranke Tomislava Karamarka

Predsjednički kandidat Ivo Josipović danas je boravio u Dubrovniku gdje je ponovio da su za njega ustavne promjene temelj ekonomskog oporavka Hrvatske. Kritizirao je HDZ i predsjednika te stranke Tomislava Karamarka jer su, kako navodi njegov predizborni tim, ranije tvrdilo da ne bi, a sad pak govore da bi mijenjali Ustav.

– Moj program temelji se na pretpostavci da su institucionalne promjene preduvjet gospodarskih reformi i to potvrđuju iskustva drugih zemalja. Dakle, bolji Ustav, bolja demokracija, bolje gospodarstvo. No, evo, rekli su iz HDZ-a, a i njihova kandidatkinja tvrdi da ustavne promjene nisu potrebne. Sad ipak čujemo da gospodin Karamarko zapravo očito priprema ustavne promjene. Predlaže da se ide s idejom da se promijeni sustav. Da predsjednika Republike ne biraju građani nego da ga biraju u parlamentu. Vidjeli ste prema svim dosadašnjim istraživanjima, gotovo 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a gospodin Karamarko i HDZ izlaze s tim da to pravo građanima žele uskratiti. Kakva je to demokracija u kojoj građani ne bi mogli birati predsjednika – upitao je Josipović i napomenuo da govori o okolnostima u RH.

– Ima i zemalja koje imaju drugu tradiciju. Želi li Karamarko jedan kancelarski sustav u kojem nepopularni političari kroz odlučivanje stranačkih oligarhija mogu zauzeti ona mjesta koja im zapravo ne pripadaju? Ideja o tome da se predsjednika bira u parlamentu kod nas znači da bismo imali kancelara koji nema nikakvu kontrolu i koji ima neograničenu vlast. Kako bi ta vlast izgledala, možete samo zamisliti – kazao je Josipović.

>>Kolinda 'bacila rukavicu' Josipoviću: Ocijenite napokon rad Vlade!

>>Josipović pozvao sve kandidate da se očituju o pobačaju i prigovoru savjesti

Komentara 98

ZD
zdepar
18:02 14.12.2014.

gle tko nam to govori, josipoviću, sjećaš li se tamo nekog milanovića

DE
dečkizbregov
17:51 14.12.2014.

A ti Ivo u svome programu zelis pravo veta na svaki zakon! Pa koga ti lažes??

KA
kaleticamojamala
17:54 14.12.2014.

Ivo zapravo govori svoje vlastite zelje. Pravo veta na svaki zakon??! Licemjer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije