Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POMIRENJA

Predsjedniku Ivi Josipoviću pljeskali u Republici Srpskoj

josipović
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
30.05.2010.
u 10:25

Josipović čelnicima hrvatskih stranaka u BiH poručio da se u RS od 200.000 Hrvata vratilo njih samo 12.000.

Put pomirenja, održivog povratka i odavanja počasti žrtvama, kako je svoj radni posjet Republici Srpskoj, koji je protekao uz iznimne mjere osiguranja i bez ijednog incidenta, na kojem su mu građani Republike Srpske pljeskali, nazvao predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, bio je nabijen brojnim sastancima, emotivnim susretima s Hrvatima koji su tu ostali živjeti. No, nije krio zadovoljstvo rezultatima razgovora s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je pozvao iseljene građane da se vrate u Republiku Srpsku i poručio da on i vlada svima njima jamče sigurnost.

>>Josipović ocjenjuje svoj posjet R. Srpskoj: Osjetio sam nešto više od nacionalne, vjerske i stranačke pripadnosti

‘Doći ću među Hrvate’

Obećao je kako će osigurati dodatne termine u državnoj upravi za registraciju birača. Štoviše, dodao je da je spreman sa svojom vladom doći među Hrvate, iseljene iz Republike Srpske, u Hrvatsku, i pozvati ih na povratak. Ponovio je kako cjelovita BiH utemeljena na Daytonu nije upitna, ali bez intervencija sa strane. Dio razgovora bio je posvećen i gospodarskoj suradnji. Hrvatski predsjednik nije se dao isprovocirati pitanjima kako Vlada gleda na njegov boravak u RS-u, kao ni pitanjem je li uputio službeni poziv Dodiku da posjeti Hrvatsku, kazavši nonšalantno da to nije bio predmet razgovora.

Sa zadovoljstvom je pokazao da su u njegovoj pratnji potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić (HSLS), ali i zastupnik iz dijaspore dr. Ivan Bagarić (HDZ), kao i zastupnici Vesna Pusić (HNS), Igor Dragovan (SDP) te Milorad Pupovac (SDSS). Ponovio je da je njegova politika, ali i politika Vlade na čelu s premijerkom Kosor, da se i građanima RH srpske nacionalnosti omogući povratak.

Predsjednik Josipović dobio je pljesak nazočnih usred Republike Srpske. Naglasio je da je iznimno zadovoljan Dodikovim riječima pomirenja i poziva na povratak. Sam je dodao da nikad nije ljude dijelio po nacionalnosti i svatko se ima pravo vratiti u svoj dom, poručio je. I on i Dodik istaknuli su da je to prvi u nizu sastanaka koji treba pridonijeti stvaranju novoga ozračja. Josipović je bio zadovoljan i sastankom s čelnicima hrvatskih stranka u BiH na kojem su bili svi predsjednici, osim Dragana Čovića, koji je bio spriječen zbog obiteljskih razloga.

Atmosferu nije pokvarila niti činjenica da se sastanak održao u crkvi sv. Jure neposredno prije onog s Dodikom i Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA, u zgradi Općine u Derventi. Naime, Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990., kazao je da najbolje položaj Hrvata u BiH i RS-u ocrtava činjenica da ne mogu ugostiti predsjednika Hrvatske u nekoj instituciji, već to čine u crkvi. Naglasio je i da nema simetrije među žrtvama i da su u BiH i Republici Srpskoj najviše stradali upravo Hrvati. Slikovito dodavši da, kud god bi se prošlo RS-om i položilo cvijet, to bi bilo mjesto stradanja Hrvata.

Preduvjeti za povratak
No, predsjednik Josipović upozorio je na potrebu stvaranja preduvjeta za povratak u smislu socijalne zaštite, zdravstvene skrbi, otvaranja mogućnosti školovanja i zapošljavanja. Nije propustio podsjetiti da se u RS od prijeratnih 200.000 Hrvata vratilo njih tek 12.000.

Josipović: Osjetio sam nešto više od nacionalne, vjerske pripadnosti

Komentara 730

OB
-obrisani-
18:51 30.05.2010.

unknown99 ...večina normalnih ljudi neče zaboraviti 30.svibanj i DAN DRZAVNOSTI..ono što ste vi nazvali DETUĐMANIZACIJOM uključivalo je i promjenu datuma na koje smo navikli...i sto ste dobili..2000 godine ste ubili Hrvatsku..najsramnija godina u hrvatskoj povijesti...

WE
western01
18:53 30.05.2010.

...znam gdije su mi korijeni i nikada prodan...Stipe DJodan...

PI
Pippo9
18:51 30.05.2010.

Ne zna se tko je od ova 2 veća budala.Onaj tko daje ova lažna obećanja il onaj koji u te gluposti vjeruje..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije