Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik za cnn

Josipović: Hrvatsku će oživjeti nalazišta nafte i plina iz Jadrana

utrka na potpeticama
Foto: AFP
1/2
24.05.2013.
u 10:37

Josipović na nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru gleda kao na šansu za gospodarski oporavak

Europsku uniju vidimo kao mogući alat za poboljšavanje gospodarske situacije u zemlji, rekao je Ivo Josipović u razgovoru za CNN. Predsjednik vjeruje da Hrvatska, od koje jedino Grčka i Španjolska u EU imaju višu stopu nezaposlenosti, može privući ulaganja upravo ulaskom u EU.

– Na Europsku uniju gledamo kao na šansu. Ne samo zbog dostupnog novca iz različitih fondova, već i zato što možemo privući investicije, prodati svoje proizvode vani, a i važan smo prometni koridor i to ćemo iskoristiti – rekao je Josipović u emisiji Quest Means Business.

Josipović je također otkrio kako će gospodarstvo oživjeti i pomoću još neotkrivenih nalazišta plina i nafte u Jadranskom moru. Rekao je da Hrvatska traži partnere u energetskom sektoru kako bi iskoristila ta nalazišta.

Smatra da će Hrvatska uspjeti spriječiti odljev mozgova i možda čak i sama uspjeti privući mozgove.

– Odljev mozgova uvijek je povezan s lošom gospodarskom situacijom, s Europskom unijom ili bez nje – rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li se u debati o budućnosti Europe prikloniti stajalištima britanskog premijera Davida Camerona, koji traži rebalans prava, ili onima francuskog predsjednika Françoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel, Josipović je rekao kako će Hrvatska stvoriti "autentično stajalište".

– Moje mišljenje je da će u nekim aspektima Europa biti jača, posebno u gospodarstvu, kulturi, ali, na drugoj strani, vjerojatno bi trebalo srezati dio administracije – rekao je Josipović.

Josipović je objasnio kako je strateški cilj Hrvatske pomoći ulasku svih susjednih država u Europsku uniju, zbog sigurnosti, gospodarstva i dubokih kulturalnih i ljudskih veza koje postoje unatoč proteklim ratovima. Rekao je kako bi i Turska trebala postati članica EU.

– Projekt je već počeo. Znam da su neke zemlje sumnjičave, poštujem sva mišljenja, ali Turska i druge zemlje trebaju se boriti za zajednički pristup – rekao je Josipović.

>> "Ulazak RH u EU povijesni je trenutak i veliko postignuće"

>> Milanović za BBC: HDZ poziva na niske strasti, no nisu ekstremni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije