Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Josipović: Hrvatska je izgubila velikog prijatelja

josipović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
10.04.2010.
u 15:53

Lech Kaczynski je bio važan europski državnik, smatra hrvatski predsjednik Josipović

- Predsjednik Lech Kaczynski bio je važan europski državnik i veliki prijatelj Hrvatske. Imao sam iznimnu čast da bude nazočan mojoj inauguraciji i ostat će mi u trajnom sjećanju razgovor s njim - izjavio je predsjednik Republike, Ivo Josipović, povodom tragedije u kojoj je poljski predsjednik izgubio život.

Predsjednik Josipović kaže da je Poljska izgubila predsjednika i domoljuba, državnika europskog formata, a Hrvatska iskrenog prijatelja. - Poljskom narodu, obitelji predsjednika Kaczynskog, kao i obiteljima svih stradalih u strašnoj nesreći izražavam iskrenu sućut u osobno, i ime hrvatskog naroda - rekao je Josipović.

Stjepan Mesić: Europa je izgubila istaknutog državnika

- U povodu tragične smrti predsjednika Lecha Kaczynskoga, njegove supruge i velikog broja državnih i vojnih dužnosnika, kao i istaknutih osoba političkoga života Republike Poljske, izražavam svoju iskrenu sućut i molim Vas da moje osjećaje prenesete obitelji poginulog Predsjednika i dužnosnicima poljske države - stoji u pismu sućuti koje je bivši predsjednik, Stjepan Mesić uputio poljskom veleposlaniku u Zagrebu, Wieslawu Tarka.

Mesić je naveo da se dobro sjeća susreta s predsjednikom Kaczynskim u vrijeme dok je obnašao dužnost predsjednika Republike Hrvatske i sadržajnih razgovora što su ih u tim prigodama vodili, ne samo o bilateralnim odnosima, nego i o stanju u regiji i aktualnim međunarodnim problemima.

- Bio je iskreno zainteresiran za produbljivanje hrvatsko-poljskih odnosa, ali također i za to da sazna što je moguće više o situaciji u jugoistočnoj Evropi i o dubljoj pozadini svega što se zbivalo u našoj regiji. Poljska je izgubila Predsjednika, Europa jednoga od svojih istaknutih državnika, a Republika Hrvatska iskrenoga prijatelja - završio je Mesić.

Gordan Jandroković: Hrvatska tuguje s Poljskom
Hrvatska dijeli tugu s poljskim narodom te se pridružuje molitvama obitelji svih žrtava, stoji u pismu sućuti koju je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio ministru vanjskih poslova Republike Poljske Radoslawu Sikorskom.

Lech Walesa: Dva puta smo obezglavljeni u Katinskoj šumi
- Duboko sam potresen. Prije tri dana smo istim avionom, tim Tupoljevim, putovali s premijerom Donaldom Tuskom u Katinsku šumu odati počast stradalima - kazao je jučer za Večernji list Lech Walesa, legendarni vođa Solidarnosti i bivši poljski predsjednik. Iako se nije uvijek slagao s politikom predsjednika Kaczynskog, vijest o njegovoj pogiblji, kao i pogiblji državnog vrha, ostavila ga je - potpuno netipično za njega - bez riječi, kao i milijune Poljaka koji na ulicama u tišini pale svijeće.

- Teška tragedija, opet na istom mjestu. Dva puta smo obezglavljeni u Katinskoj šumi. Prvi put su nas željeli uništiti, a sad je izbrisana naša politička elita - dodao je Walesa te nastavio: - Moja sućut obiteljima stradalih. Poljaci se sada trebaju držati zajedno, ujedinjeni u tihoj molitvi. Špekulacije o mogućoj sabotaži i starosti aviona nije želio komentirati.

Komentara 3

ZX
zark x
18:04 10.04.2010.

Teska tragedija. Predsjednik Josipović kaže da je Poljska izgubila predsjednika i domoljuba, državnika europskog formata, a Hrvatska iskrenog prijatelja. Ja se pitam jeli to taj Poljak koji je u vezi granicnog sukoba Hrvatske sa Slovenijom, rekao da je Slovenija ocitoito u krivom, ali sve clanice EU moraju stati iza Slovenije da brane jednog od svojih. Ta izjava od Poljskog politicara mi je tesko pala, jer je dvostruko odvratna. 1. Jesu u krivom . 2. Moramo podrzati njihovu agresiju jes su jedan od nas.

DU
Deleted user
22:42 10.04.2010.

@zark: Jest, imas pravo. To je upravo on izjavio.On je prije svega bio predsjednik Poljske, pa onda predsjednik jedne EU drzave i kao takav je i djelovao. Ta izjava zasigurno nije bila domet diplomacije i pravde, ali to za Poljsku zasigurno niti je bilo niti ce biti neko veliko pitanje. Ali ne smije se zaboraviti cinjenica da je upravo on bio taj koji je poceo vracati ponos Poljskoj i Poljacima nakon godina ponizavanja od strane EU-a! Kada su svi njegovi prethodnici prodavali Poljsku kao sto i ovi nasi EU-dupelisci prodaju Hrvatsku, on je stao na celo te zemlje i rekao je odlucno: \"Dosta!\" I odrzao je rijecu. Podigao je politicki rejting Poljskoj, povratio je nacionalni ponos poljskom narodu, podigao je ugled Poljskoj u svijetu. Moze ga se voliti, a ne mora, moze se slagati sa njegovom politikom a i ne mora, ali iskreno receno, ja bih vrlo rado jednog takvog hrvatskog Kaczynskog vidio na celu ove nase napacene, prodane, popljuvane i obezglavljene Hrvatske! Pokoj njegovoj dusi i dusama svih ostalih stradalih!

MM
Mladen Miletić
11:06 11.04.2010.

,Josipović: Hrvatska je izgubila velikog prijatelja, jednohg od rijetkih . Ne samo to na Balkanu zna se svi se gledamo preko nišana i sudiomo dok ne poludimo . Nismo ga izgubili kao prijatelja jel to je laž da smo gaga izgubili;znamo gdje je samo nije među živima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije