Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet slavoniji

Josipović: Članstvo u EU hrvatski je strateški interes

josipović u vukovaru (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/8
06.05.2011.
u 14:10

Razgovarajući na kavi s Osječanima rekao je kako ankete pokazuju da je "u ovom kraju izražen euroskepticizam iako su Osijek i Slavonija dobili gotovo najviše projekata financiranih iz fondova EU"

Za predsjednika RH dr. Ivu Josipovića realan je završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU u lipnju. Tako je danas novinarima na upit odgovorio u Osijeku gdje je s Paulom Vandorenom, veleposlanikom EU, nazočio obilježavanju Europskog tjedna 2011. godine. Razgovarajući na kavi s Osječanima rekao je kako ankete pokazuju da je "u ovom kraju izražen euroskepticizam iako su Osijek i Slavonija dobili gotovo najviše projekata financiranih iz fondova EU".

Što EU donosi Hrvatskoj?

– Nažalost, građani Hrvatske nemaju dovoljno informacija o tome što će nam EU donijeti te koji je omjer dobroga i lošega. Korupcija će postati anomalija, neće biti više način življenja. Standard u EU je viši, tehnologija razvijenija, a zaposlenost mnogo veća. Stabilnost i prosperitet, to je ono što nas ovoga trenutka razlikuje od njih – naglasio je predsjednik RH Josipović na tribini "Što EU donosi Hrvatskoj?" govoreći o tome na osječkom Sveučilištu J. J. Strossmayera. Komentirajući posljednje ankete o naklonosti hrvatskih građana ulasku u EU, napomenuo je kako je bilo različitih događaja koji su utjecali na smanjenje postotka onih koji su "za", ali da trebamo biti optimistični.  Veleposlanik Vandoren, govoreći na tribini, napomenuo je kako će konačnu odluku donijeti građani Hrvatske na referendumu.
Posjet Osijeku nastavili su na svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 150. obljetnice utemeljenja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a družili su se i s maturantima koji su uvježbavali ples quadrillu uz koji će se oprostiti od školskih klupa. Obišli su za kraj i Poduzetnički inkubator BIOS.

Josipović u Vukovaru: To je grad stradanja, ali i grad pobjede

Poslije današnjeg posjeta Osijeku, predsjednik Josipović posjetio je i Vukovar gdje se sastao sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom.

Josipović je sa šefom delegacije EU u Hrvatskoj Paulom Vandorenom prošetao ulicama grada do Kamenoga križa na ušću Vuke u Dunav, posjetio vukovarsku bolnicu čija je obnova pri kraju i Klub sudaca te održao predavanje na temu Hrvatska i EU.
– Vukovar je grad-simbol, grad stradanja, ali i grad pobjede i zaslužuje svaku moguću pozornost, pa sam i povodom Dana grada želio u seriji koncerata s predsjednikom nešto lijepo dati i napraviti za Vukovar. Ovo je i prilika da se upoznam s razvojem Vukovara. Čuo sam o nekim novim investicijama koje se pripremaju i to su ohrabrujuće i dobre vijesti – rekao je Josipović. Prema programu, Josipović će večeras nazočiti humanitarnom koncertu u Hrvatskom domu pod nazivom "S predsjednikom na koncert" čiji je prihod namijenjen Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Vukovarske iskrice i stipendistima grada.

– Vukovar je najbolje moguće mjesto za govoriti o Hrvatskoj kao članici EU. Ovdje se dogodilo mnogo toga dobroga, ali i mnogo toga ružnoga u našoj nedavnoj prošlosti. Vukovar je poslije svega i mjesto dobrih odnosa između većinskog naroda i manjina, a što je jasan pokazatelj koliko smo zapravo usvojili vrijednosti EU, ali i koliko poštujemo vlastiti Ustav – rekao je Josipović govoreći na predavanju u Vukovaru.

Prema njegovu mišljenju pristupanje EU za Hrvatsku ima strateški interes koji će nam u budućnosti donijeti kvalitetniji i bolji život, a odluka da ne pristupimo europskoj obitelji, koja broji više od  500 milijuna ljudi, značila bi siromaštvo i podizanje socijalnih tenzija.
– Ne trebamo se bojati da nećemo biti konkurentni, da ćemo izgubiti nacionalni identitet ili da ćemo izgubiti suverenost. Ako je u EU veoma uspješno opstao Luksemburg, čiji dužnosnici obnašaju niz visokih dužnosti u raznim europskim tijelima, onda će i Hrvatska opstati. Svakako da ništa od toga neće doći preko noći i da će nam trebati puno rada, znanja i borbe. U svakom slučaju, uvijek postoji i mogućnost da izađemo iz EU, ali do sada to nitko nikada nije učinio. Nije, jer svi od članstva u EU imaju velike koristi. Hrvatska je do sada iz europskih fondova povukla 1,3 milijardi eura, a uz punopravno članstvo na raspolaganju će nam biti i mnogi drugi fondovi, rekao je Josipović.

Komentara 53

OB
-obrisani-
15:08 06.05.2011.

a ako hrvatska ne udje u uniju do kraja god. kako ce se izvuci iz bankrota i ko ce finansirati to bankrotstvo....to mene zanima....da nece rusija i kina.....mozda indija....sumnjam.

OB
-obrisani-
14:28 06.05.2011.

Ne u EU.

ST
standup
22:59 06.05.2011.

..---:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije