Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Josip Lucić: Mesić je morao znati što radi general Kruljac

'13.07.2011., Zagreb -  Sportsko rekreacijski centar Mladost, kafic Zabac. General Josip Lucic u razgovoru za Vecernji List vezano o silnim aferama u Hrvatskoj vojsci i generalima.Photo: Marko Prpic/P
'Marko Prpic/PIXSELL'
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
15.07.2011.
u 09:00

Kada govorimo o organizaciji sustava sigurnosti obrane, sigurnosti vojske, znamo da predsjednik ima prvog savjetnika u načelniku Glavnog stožera, kaže Lucić.

O generalu Josipu Luciću, bivšem načelniku Glavnog stožera HV-a od prošloga tjedna, kada je uhićen general Mladen Kruljac, govori se kao osobi koja je zapravo u fokusu istrage u vojsci. S njim smo razgovarali o kriminalu u vojsci i ulozi koju je punih osam godina imao kao načelnik Glavnog stožera OS-a.

Očekujete li da vam netko s nalogom za uhićenje pokuca na vrata?

Ne očekujem.

Odakle ta nagađanja?

Iznenađen sam mišljenjima koje iznose osobe koje sudjeluju u kreiranju, upravljanju i zapovijedanju sustavom obrane posljednjih 20 godina.

Na koga mislite?

Bivšeg predsjednika Republike koji je 20 godina u izvršnoj vlasti i dobro je upoznao sustav obrane. Posebice jer je bio posljednji predsjednik Jugoslavije, prvi predsjednik Vlade RH, i imao je niz odgovornih dužnosti, te dva mandata predsjednika Republike.

Koliko je on odgovoran? Očito su se loše stvari u vojsci događale dugo, a sada su samo eskalirale?

Teško je parcijalno dodjeljivati odgovornost.

Što to znači? Je li Stjepan Mesić kao šef države znao što radi general Kruljac?

Po svojoj funkciji, morao je sve znati. Kada govorimo o organizaciji sustava sigurnosti obrane, sigurnosti vojske, znamo da predsjednik ima prvog savjetnika u načelniku Glavnog stožera. Svaki načelnik Glavnog stožera prvi je vojni savjetnik.

>>Cijeli intervju s generalom Lucićem čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Komentara 75

NE
neverane
23:30 15.07.2011.

Stipica je kao ona tri majmuna ispred palače pravde.Jedan ne čuje,drugi ne vidi,dok treći drži ruku na ustima.

Avatar aaaasdefrr
aaaasdefrr
09:10 15.07.2011.

Stevica ne brini prvo Remetinec u istragu,poslije na odsluženje zbog težine kaznenog djela u Lepoglavu jedno 40-tak godina.

OB
-obrisani-
14:41 15.07.2011.

15.07.2011. u 14:38h Andreeejjj je napisao/la: Srbija raspisala poternicu za Nadom Šakić zbog zločina u Jasenovcu ............................................................................................................................ Kakve to ima sveze s temom??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije