Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
džep građana bez dna

Još nisu uložili ni lipu, a imovina im vrijedi 15 milijuna kuna!?

\'novac1\'
Arhiva VL
08.11.2011.
u 22:00

Tko ih puni? 
Mirovinski fondovi i država uplaćuju im naknade novcem poreznih obveznika.

Pet fondova za gospodarsku suradnju (FGS) u kojima su ulagači privatni investitori, prije svega mirovinski fondovi, te država osnovano je prije nešto više od pola godine s ciljem ulaganja u tvrtke kojima je potreban kapital. No, novac još ni u što nisu uložili, ali su ipak na kraju rujna imali imovinu vrijednu 14,6 milijuna kuna koja se uglavnom sastoji od unaprijed uplaćenih upravljačkih naknada ulagatelja u fondove. Odnosno, bez ulaganja fondovi su došli do gotovo 15 milijuna kuna!

>> Imovina pet fondova za gospodarsku suradnju na dan 30. rujna

A riječ je uglavnom o novcu poreznih obveznika, odnosno o novcu iz državnog proračuna i velikim dijelom mirovinskih fondova u koje novac također uplaćuju građani. Isti ti građani mirovinskim fondovima za izdvajanje doprinosa u drugi stup moraju plaćati ulaznu i naknadu za upravljanje. Odnosno, mi plaćamo 0,65% naknade mirovincima, a oni naknadu FGS-ovima od dva posto – ni za što!

Ni do drugog odbora

Stoga i ne čudi što je većini sudionika na tržištu taj projekt, koji je navodno državi predložio Borislav Škegro, čije društvo i upravlja jednim FGS-om, apsurdan i sliči im na "Alana Forda". Fondovi jesu u nešto više od pola godine, od kada rade, razmatrali nekoliko tvrtki u koje bi uložili novac, kao što su ACI, Nexe grupa, Badel 1862 i Varteks, no do sada niti jedan projekt nije došao do drugog povjereničkog odbora. Pregovori, naime, prolaze odobrenje povjereničkog odbora (sastavljenog od ulagača), slijedi dubinsko snimanje tvrtki te potom konačno odobrenje povjereničkog odbora. Fondovi su već nekoliko puta prozivani, a njihovo opravdanje bilo je da za ulaganje treba čekati barem devet mjeseci jer su takva iskustva fondova rizičnog kapitala. Inače, iz državnog je proračuna ove godine rezervirano 100 milijuna kuna za fondove, odnosno projekte u koje bi fondovi uložili, a prema dogovoru s istom količinom novca sudjelovao bi i privatni ulagač.

Avans za poslovanje

Mirna Marović, predsjednica hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije, objasnila nam je kako se, u skladu s međunarodnom praksom rada private equity fondova, naknada za upravljanje društvima isplaćuje iz imovine fonda polugodišnje kako bi društva imala sredstava za svoje operativno poslovanje te ona ulazi u ukupnu vrijednost investicija.

– Prilikom povrata uloženih sredstava investitorima se vraćaju i sve naknade, na koje se također obračunavaju prinosi. Dakle, svako ulaganje investitora u fond za njih je ulaganje, bez obzira na namjenu sredstava, a za društva predstavlja "avans" za operativno poslovanje – objašnjava M. Marović.

Inače, pet društava za upravljanje FGS-ovima, koja upravljaju i još nekim fondovima, u devet ovogodišnjih mjeseci ostvarilo je neto dobit od 20 milijuna kuna.

Komentara 28

OB
-obrisani-
22:47 08.11.2011.

Igraju se vasim novcem i prave biznis pa i prazne vase fondove novcem jer da sami raspolazete tim novcem vise bi zaradili, svatko tko radi placa za svoje stare dane i trebao bi sam da odluci u sta ce da ulozi svoj novac a ne netko drugi koji zive od tog novca i kad je vrijeme za mirovinu iskasirat taj novac jer ako covjek umre nakon par godina u mirovini njegov novac ne ide djeci vec drzavi Za koga zapravo radi covjek? Za sebe ne radi za druge jer tu malu placu koju prima ne stigne mu daleko i preko pola pokupi mu drzava \\ Jedna zanimljiva zgoda kaže da je jednom prilikom pred sam početak meča saznao da tadašnja JRT nema novaca za prijenos, a Mate Parlov je tada kao zaista veliki čovjek i sportaš samo upitao koliko to košta i ispisao ček na traženi iznos. Izvor Wikipedija

BV
bvalen16
22:49 08.11.2011.

Lažu...posuđuju lovu uz dobru kamatu i fino zarađuju s\' tuđim novcem.....da meni netko da par milijuna kuna da razmišljam i nigdje ne ulažem lijepo bih se opario

UF
ufrm
22:25 08.11.2011.

Ni skole ni znanja da ljudi koje rade u tim fondovima u bilo sto ulazu no mzda je bolje i ovako jer ulaganje u HR ekonomiju samo vodi u gubitke. Mogli su barem mirovine prebacit u zlato jer se bojimm da ce kuna dozivjeti sudbinu dinara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije