Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj fimi media

Sanader i za izbore iza rešetaka, odbili jamčevinu od 12,4 mil. kn

sanader (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
17.10.2011.
u 12:32

Ivo Sanader još dva mjeseca ostaje u Remetincu – zbog mogućnosti bijega.

Bivši šef Vlade i HDZ-a Ivo Sanader ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu još najmanje dva mjeseca zbog opasnosti od bijega. Odlučio je tako na današnjem ročištu sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odbivši jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, koliko je sudu ponudila Sanaderova obrana kao osiguranje da njihov klijent neće bježati iz zemlje. Riječ je o do sada najvećoj jamčevini u Hrvatskoj, a kao osiguranje obrana je predložila da se Sanaderu oduzme i putovnica. Kako bi se našao na slobodi, Sanaderu su odlučili pomoći predsjednik Sabora Luka Bebić koji je kao zalog ponudio svoju kuću u Komarni, bivši stranački kolege Jerko Rošin i Mario Zubović, koji su bili voljni založiti svoje stanove u Splitu i Zagrebu, a trećinu obiteljske kuće (riječ je o dijelu koji nije pod blokadom USKOK-a) u Kozarčevoj kao jamstvo je ponudila i Mirjana Sanader.

Nadmašio Pataftu

Uz spomenute nekretnine, Sanaderovi su prijatelji u gotovini skupili još i 300.000 eura. Čini se da se novcem ipak ne može kupiti sve, a u Sanaderovu slučaju, ono što je najvažnije – slobodu. Odlučujući o produžetku boravka iza brave, koji je Sanaderu u prosincu određen zbog afere Fimi media, odnosno izvlačenja 28 milijuna kuna iz državnih tvrtki, sudac istrage uzeo je u obzir karakter okrivljenika, u prvom redu činjenicu da se protiv Sanadera vode postupci u kojima je šteta procijenjena na 100 milijuna kuna, da je u trenutku uhićenja pokraj Salzburga bježao, da je riječ o osobi koja ima brojne kontakte u zemlji i inozemstvu, ali i da je u istražnom zatvoru u Hrvatskoj tek tri mjeseca. Sanaderu se, naime, ne računa sedam mjeseci provedenih u austrijskom pritvoru. Njegova je obrana najavila pak žalbu na odluku suca izvanraspravnom vijeću, a nakon toga ponovno i Ustavnom sudu.

– Nije bilo teško skupiti jamčevinu, ali da, po njihovom, sud ne drži do ugleda Luke Bebića, drugog čovjeka u državi, koji je stao iza Sanadera vjerujući mu da ga neće izigrati – kazao je Čedo Prodanović, jedan od Sanaderovih odvjetnika. Sanaderova jamčevina je za 400.000 kuna veća od one uz koju je varaždinski poduzetnik Davor Patafta izašao na slobodu.

Prema procjeni sudskog vještaka, Bebićeva kuća vrijedi oko dva milijuna kuna, a nekretnine koje su ponudili Zubović, Rošin i Sanaderova supruga oko 10 milijuna kuna.

Nogometaš Tomo Šokota bio je također voljan za Sanaderovo jamstvo, neslužbeno doznajemo, dati 150.000 eura, a isti taj iznos priložio je i Božidar Šikić, direktor NK Lokomotive, inače blizak Dinamovom šefu Zdravku Mamiću. Koliko je poznato, sa Sanaderovim prijateljima posljednjih su dana kontaktirali i ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, samoinicijativno nudeći novac za jamčevinu. Kako bilo, bivši će se šef Vlade i HDZ-a u pritvorskoj ćeliji morati pripremati za prvo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, a u Remetincu će morati nastaviti raditi sa svojim odvjetnicima na pripremanju obrane u ostalim opsežnim predmetima, u kojima USKOK protiv njega vodi istragu. Ondje bi mu mogla biti uručena i optužnica za aferu Fimi media, čije se podizanje, prema nekim informacijama, očekuje uskoro.

Izbori u zatvoru

Sanader će, kako stvari stoje, i prvi krug parlamentarnih izbora pratiti iz Remetinca. Ondje će, kao i svi ostali pritvorenici i zatvorenici, moći obaviti svoju građansku dužnost te glasovati za opciju za koju smatra da treba biti na čelu države sljedeće četiri godine.

Ključne riječi

Komentara 108

EU
eurobanana
15:01 17.10.2011.

Salamander je bio glavni urednik a jaca odgovorni urednik . samo se pitam zasto ih oboje ne gledam , iza svedskih gardina

IT
i_tata_bi_sine
15:14 17.10.2011.

Opet će odlučiti glasovi iz zatvora,kao svojevremeno u Zagrebu :-)

SE
senjor
15:15 17.10.2011.

Kakav caca takva i djeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije