Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKANJU NIKAD KRAJA

Još bez datuma za kraj pregovora, EK čeka dodatna objašnjenja

'European Enlargement Commissioner Stefan Fule delivers a speech at the European Policy Summit \\u0093Beating the Balkans blues\\u0094 in Brussels December 9, 2010.    REUTERS/Francois Lenoir    (BELG
'FRANCOIS LENOIR'
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
19.05.2011.
u 15:41

Füle predložio da se motrenje zaključenih poglavlja produži do ulaska Hrvatske u članstvo

Europski povjerenik za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefan Füle izvijestio je u četvrtak na radnome doručku Obor stalnih predstavnika (COREPER) u Vijeću EU o napretku u hrvatskim pristupnim pregovorima; rasprava je bila dobra i ozračje je po Hrvatsku bilo povoljno, no, nikakav se nadnevak za zaključenje pristupnih pregovora nije spominjao. Prema Füleovoj glasnogovornici Natashi Butler svrha je povjerenikove nazočnosti na COREPER-u bila tek osigurati da ministri vanjskih poslova EU 27, kojima će se Hrvatska na sastanku Vijeća EU za opće poslove (GAC) u ponedjeljak "poslužiti" uz radnu večeru, budu dobro obaviješteni.

U pitanje hoće li ministri u ponedjeljak odlučivati o datumima, Butler nije željela ulaziti. Napomenula je tek da EK čeka "još neka dodatna razjašnjenja" iz Zagreba, koja će "nadam se vrlo brzo stići", te izvještaj s prošlotjednoga "peer reviewa", koji EK očekuju početkom sljedećega tjedna.

Izvor iz mađarskoga predsjedništva EU kaže, međutim, da je "prerano očekivati datum već u ponedjeljak". Nije želio odgovoriti hoće li EK poslati Vijeću još jedan pisani izvještaj, ili će ga Füle podnijeti usmeno. Prema jednome izvoru, nikakva novoga izvještaje neće biti nego će se nadnevak spomenuti u nacrtu zajedničkih polazišta za zatvaranje pregovora, koje će EK poslati Vijeću početkom lipnja.

Nizozemski diplomatski izvor potvrdio je da je Füle veleposlanike država članica obavijestio o sustavu motrenja koji EK predlaže provoditi nad Hrvatskom sve do ulaska u punopravno članstvo.

- Nama je jedino važno da motrenje bude vjerodostojno i da zajamči da je preobrazba pravosuđa u Hrvatskoj nepovratna - rekao nam je taj diplomat. Izvor iz Füleov ureda ustvrdio je da nije riječ ni o kakvu novome sustavu, nego samo o nastavku "križnja tablica", kakvo se do kraja pregovora vodi za privremeno zaključena poglavlja.

EK i države članice ne mogu se, izgleda, dogovoriti koliko će često EK o tome izvještavati Vijeće. Dok u Vijeću kažu da to ovisi o EK-u, u Füleovu uredu kažu da će učestalost izvještaja ovisiti o zahtjevima država članica.

Prema izvorima njemačke radio mreže Deutsche Welle, navodno pet zemalja, uključujući "skandinavske" i "dvije velike" smatra da se prebrzo ide k zatvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Ako su te tvrdnje istinite, uz Francusku, Nizozemsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, skandinavske bi zemlje mogle biti Danska i Finska, koje iz unutarnjepolitičkih razloga trenutačno koketiraju s desnicom. Ali i prema DW-u pregovori bi se zaključili prije ljetnoga prekida u radu središnjih europskih ustanova.

Izvor mađarskoga predsjedništva, međutim, tvrdnju o navodnome protivljenju pet zemalja odbio je potvrditi.

- Ne znam ništa o tome - rekao je.

U EK nisu pak mogli potvrditi DW-ovu tvrdnju da će Füle ministrima u ponedjeljak predložiti da za dan ulaska Hrvatske u EU odrede 1. srpnja 2013.

- Ne govorimo još o nadnevcima, za ulazak smo za sada samo spremni odrediti samo godinu, 2013. - rekao je Večernjaku EK-ov izvor.

 

 

Orban: Politička odluka već je donesena, ostala su samo tehnička pitanja 

Govoreći u na Brussels Business Forumu mađarski premijer Viktor Orban je ustvrdio da se mađarsko predsjedništvo EU "hrabro borilo na polju hrvatskih pristupnih pregovora, ali da postoje još neke prepreke koje treba ukloniti u posljednjim tjednima".

- Čak i da tijekom našega mandata ne zaključimo pregovore, ne bi to bila velika teškoća jer smo završili većinu posla. U najgorem slučaju, samo bi nekoliko tehničkih pitanja moglo ostati za razdoblje nakon lipnja jer politička je odluka već donesena - zaključio je Orban.

 

Komentara 409

UK
Ugo Kajvez
00:01 21.05.2011.

Google ............ . Norway suspends payment to Greece

Avatar razocarani
razocarani
18:56 19.05.2011.

Dajte taj referendum koji je trebalo napraviti i pitati narod jeli za jos i prijenego sto smo poceli pregovarati .............pa neka narod odluci jeli za ili nije i da se ova agonija vec jednom zavsi .......................

UK
Ugo Kajvez
15:37 20.05.2011.

Štefan Füle burn in hell with your EU ! ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije