Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budući zakon o hrvatskom jeziku

Jezikoslovci i kroatisti: Zakon o jeziku nam treba, ali ne i kazne za nepravilan hrvatski

25.04.2023.
u 15:43

Jezik mora ostati prostor slobode, a ne straha, upozorava ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić

Komentara 24

NE
Neo001
15:51 25.04.2023.

Nažalost u medijima imamo previše nepravilnog hrvatskog jezika, a kod mnogih i namjerno upotreba srpskog, što bi svakako trebalo kažnjavati, a po potrebi koji to čine namjerno i zabraniti takve medije

DU
Deleted user
16:20 25.04.2023.

Hoćete li, onda, napokon, hrvatski jezikoslovci i kroatisti, promijeniti naziv Fakultetu elektrotehnike i računaRstva u Fakultet elektrotehnike i računaLstva? Mi, Hrvati, nemamo računaR već računaLO. Po kojoj osnovi se taj fakultet tako zove? Objasnite mi, molim vas, jer ne razumijem to do dana današnjeg. Znam da u svakom jeziku ima određenih nelogičnosti jer je jezik živi organizam, ali ovo mi nikako ne ide u glavu. Hvala, unaprijed.

DU
Deleted user
17:47 25.04.2023.

Mlečanka, u svakoj državi postoji pravopis, gramatika i standardni jezik da se ljudi u komunikaciji razumiju! Na pr. u Srbiji Zavrtanj , u Hr Vijak, dalje, kad sam htio kupiti mrkvu na tržnici kao dijete od 13 god. trgovkinja meme naučila da je to šargarepa. "Odgovorila je da nema mrkve". Sto primjera takovih neporazuma postoji. Zato postoji standardni jezik koji se uči u školama, a mora se koristiti i u javnim ustanovama i medijima. Slažem se da ne treba biti isključiv u komunikaciji prilikom nesporazuma, već mimikom, rukama i drugim gestama doći do riješenja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije