Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za mito

Ježić tvrdi da je dio mita za Sanadera isplaćen preko njega

Ježić (1)
Antonio Bronić/Pixsell
08.03.2012.
u 07:30

Na klupu za svjedoke Županijskog suda u Zagrebu sjeda glavni svjedok protiv Sanadera

Riječki poduzetnik Robert Ježić, glavni USKOK-ov svjedok u dijelu optužnice koji Ivu Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, zasjest će danas na klupu za svjedoke Županijskog suda u Zagrebu.  Ježićevo je svjedočenje ključno jer tvrdi da je dio mita isplaćen preko njegove švicarske tvrtke Xenoplast and Shipping. Pet milijuna eura sjelo je na švicarski račun sredinom 2009. godine. Novac su uplatile tvrtke Ceroma Holding Ltd i Oil Products Ltd sa sjedištem u Cipru za, kako tvrdi ovaj svjedok, fiktivno savjetovanje koje se nikad nije dogodilo.

I dok Ježić tvrdi da su ciparske tvrtke MOL-ove i da su uplaćeni milijuni bili namijenjeni okrivljenom I. Sanaderu, mađarska kompanija to opovrgava. U prilog naftašima iz Mađarske govori  rješenje tamošnjeg državnog odvjetništva koje je početkom godine obustavilo istragu u aferi Ina – MOL jer nije prikupljen nijedan podatak koji bi dužnosnike MOL-a mogao povezati sa slučajem podmićivanja. Ciparske tvrtke, piše u izvješću,  nisu u vlasništvu MOL-a nego u vlasništvu ruskog investitora i tu, prema Mađarima, prestaje svaka povezanost MOL-a i njegovih dužnosnika sa slučajem podmićivanja nekadašnjeg premijera RH.

USKOK pak smatra da je Zsolt Hernadi, šef mađarskog MOL-a, preko tih tvrtki Sanaderu isplatio dio mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Iako bi Hernadi vrlo lako mogao razriješiti nedoumicu, malo je vjerojatno da će se ikada pojaviti u sudnici Županijskog suda u Zagrebu. Podsjetimo, iako je USKOK putem međunarodne pravne pomoći tražio da se Hernadija ispita u Mađarskoj, to je odbijeno zbog zaštite nacionalnih interesa.

Zanimljivo će biti čuti Ježića kako objašnjava da nije mogao odbiti Sanaderovu molbu da mu organizira primanje većeg novčanog iznosa jer je on tada bio premijer i svi su radili kako je on tražio. Nakon Sanaderove ostavke, pak, promijenio je ploču i odbio primiti preostali dio mita.

Ježić je USKOK-u govorio i o Hernadijevu i Sanaderovu sastanku u zagrebačkom restoranu Marcellino. Iako Ježića nema na snimci koja je nakon curenja u javnost izazvala pravu pomutnju, mogao bi možda objasniti što se uistinu dogodilo između Hernadija i okrivljenog Sanadera.

Očekuje se da će se Sanader i njegova obrana obrušiti na Ježica za kojeg tvrde da je cijelu priču smislio kako bi si poboljšao položaj u istragama koje ga terete za teška kaznena djela.

Komentara 35

OB
-obrisani-
09:09 08.03.2012.

Montirani proces, montirani ježić, montirano svjedočenje - bravo crveni montažeri..

OB
-obrisani-
09:17 08.03.2012.

Svi na portalu koji grčevito brane lopove i sami su sudjelovali u pljački Hrvatske i sad se boje da će i oni doći na red za Remetanac

KA
Kakma
09:01 08.03.2012.

Moglo bi biti nesto sa presudom Sanaderu? Vraca mu se smrtni neprijatelj Pasalic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije