Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj ina - mol

Ježić nikada nije vidio Gucerijeva, a Družba Adria 2009. bila je "out"!

'21.04.2011., Zagreb - Robert Jezic, vlasnik Diokia i Novog lista, nakon 4 mjeseca pusten na slobodu.  Photo: Antonio Bronic/ PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
1/3
Autori: Ivanka Toma, Iva Puljić-Šego
16.12.2011.
u 09:00

U ponovljenom iskazu potvrdio da je Sanader zvao šefa MOL-a Hernadija prije nego što je novac sjeo na račun Ježićevih tvrtki...

Robert Ježić, svjedok u slučaju 10 milijuna eura mita, koje je prema USKOK-ovoj optužnici navodno MOL preko Ježićevih tvrtki isplatio bivšem premijeru Ivi Sanaderu za upravljačka prava u Ini, nikada nije vidio Rusa Mihaila Gucerijeva, vlasnika Russnefta, niti razgovarao s njim.

Zamrli projekt

Večernji list to doznaje iz krugova bliskih istrazi, a Jutarnji list jučer je objavio informaciju o tome da je upravo Rus Gucerijev svjedočio pred mađarskim istražiteljima da je on, a ne mađarski MOL, vlasnik off shore kompanija Ceroma Holding Ltd i Oil Products Ltd registriranih na Cipru te da je on preko tih tvrtki isplatio pet milijuna eura provizije na račun Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast&Shipping AG. Jutarnji list tvrdi da je Gucerijev izjavio kako je taj novac bio predujam Ježiću za lobiranje kod Sanadera za projekt Družba Adria. Osim što Ježić, prema našim informacijama, nema nikakve veze s Gucerijevim, 2009. godine, kada je taj novac uplaćen, Družba Adria u Hrvatskoj je bila apsolutno zamrli projekt s nikakvim šansama da se ostvari uz bilo kakvo lobiranje. Štoviše, i u energetskim krugovima u Hrvatskoj koji su dobro upućeni u odnose s Rusima tvrde da postoje i službene izjave Rusa iz te godine u kojima su konstatirali da im Hrvatska u tom projektu nije potrebna. Rusi su, naime, kad su shvatili da taj međunarodni projekt izvoza ruske nafte na svjetsko tržište pomoću naftovoda Družba i Adria nije dobrodošao u Hrvatskoj, povećali svoje kapacitete.

Zadnji udarac

U energetskim se krugovima komentira i to da je završni udarac projektu Družba Adria zadala upravo Sanaderova vlada. Nejasno je zašto bi Gucerijev plaćao lobiranje kod Sanadera potkraj lipnja 2009., kad je Sanader 1. srpnja te godine otišao s vlasti i više nije ni bio u situaciji donositi bilo kakve odluke. Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković poručuje pak da ne želi voditi predmet u javnosti, ali se "nada da će se sjetiti nečeg boljeg jer je projekt Družba Adria završio još 2005. godine".

Iako Jutarnji list navodi da je Gucerijev navodno od Ježića zatražio povrat uplaćenih pet milijuna eura, Večernji list u posjedu je raskida ugovora Ježićevih tvrtki s dvjema ciparskima preko kojih su išle uplate, a za koje Ježić tvrdi da su bile MOL-ove za Sanadera, i u kojima piše da nema nikakvih potraživanja, odnosno obveza između strana koje raskidaju suradnju. Ježić je u ponovljenom iskazu potvrdio da je novac bio namijenjen Sanaderu te da je Sanader zvao šefa MOL-a Hernadija prije nego što je novac sjeo na račun Ježićevih tvrtki.

Ključne riječi

Komentara 5

DA
darko9
09:05 16.12.2011.

nema tu ničega tamara i bajič budu popušili a kaj se tiče ratnih profitera sanader nije uzeo novce od hrvata a oni koji su pljačkali hrvatsku u to vrijeme uživaju u pljenu

DA
darko9
09:06 16.12.2011.

sanader nije oštetio hrvate sa provizijom od hypa a oni koji su u to vrijeme pljačkali hrvatsku šta su oni

KO
Kontras22
09:13 16.12.2011.

Moji izvori informacija su tacni ! Vec duze vrijeme tvrdim da je RUSKA mafija upetljana u rusenje ne samo Gospodina Ive Sanadera, vec i HDZ-a razlog je sljedeci Sanader i HDZ nisu dopustili ulazak RUSKOJ MAFIJI NA HRVATSKO TRZISTE !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije