Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bedekovčina

Jezera poribljuju za 120.000 kuna, a riba im za poplava ode u rijeku Krapinu

Ribiči
Foto: Silvija Videk
1/2
28.10.2014.
u 16:00

Ribiči kažu da je najveći problem što su regulirani kanali koji vode do rijeke Krapine, a ne i rijeka koja sada ne može primati toliku količinu vode

- Ove godine na jezerima imali smo već treću poplavu. Trenutno su spojena Prvo i Drugo jezero, jezero Granje i ekološka bara Barica, a sve to utječe i na ostala jezera u Bedekovčini. Smeta nas što se oko jezera trude samo ribiči, a kad tražimo pomoć od Općine, ili ne dobijemo ili dobijemo je on negativan, a tražimo samo da nas se ne ograničava ako želimo napraviti nešto dobro – kažu Daniel Hren i Zlatko Paučnik, predsjednik i potpredsjednik Športskog ribolovnog društva Bedekovčina koji su i prošlog vikenda morali zbog poplave otkazati veliko natjecanje.

Veliki troškovi

Kažu da su imali samo velike troškove jer su za natjecanje, primjerice pripremili hranu i sve ostalo potrebno, a to se nije iskoristilo. Također, trebali su na jedno od najjačih šaranskih kupova u Hrvatskoj doći i ribiči iz Bjelovara, Osijeka i drugih mjesta diljem Hrvatske, ali od toga svega nije bilo ništa. Vodstvo ŠRD Jezera kaže da je samo ishodilo dozvolu da se napravi nasip oko jezera da ne bi došlo do poplave, ali tvrde da načelnik Općine Darko Ban čovjeka imenom Tomo Sovec pušta obrađivati zemlju, a da taj isti čovjek ima sudsku zabranu obrađivanja jer se radi o državnoj zemlji.

- Ne smeta nas što se zemlja obrađuje već što mu, da bi došao do te zemlje, načelnik probije put kroz naš nasip. Nije nam jasno kako on može, a mi ne možemo raditi ništa što bi bilo od koristi svima – čude se Hren i Paučnik objašnjavajući da bi trebalo regulirati rijeku Krapinu jer su svi kanali do Krapine regulirani, ali rijeka sad ne može primiti svu tu vodu koja dolazi.

Inače, zbog poplava urušio se i put između Prvog i Drugog jezera.

Najavljena regulacija

- Zbog poplava riba nam odlazi, a mi godišnje uložimo oko 120.000 kuna za poribljavanje. Željeli bi da ne preskačemo institucije, naša prva mjerodavna je Općina Bedekovčina i od nje tražimo samo da nam ishodi dozvole i da se dogovorimo gdje i što ćemo napraviti. Kad već deset godina nismo dobili ni kune, neka nam bar ishode te dozvole. Ovako, nitko nas ništa ne pita, niti pomaže, a svi se hvale jezerima - zaključuju u ŠRD Jezera.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban kaže da ne može tražiti dozvole za nešto što je u državnom vlasništvu i apelira na ribiče da se strpe budući da je zatraženo da se državno zemljište ustupi Općini. Kad je riječ o obrađivanju državne zemlje načelnik kaže da je odobrio samo kameni agregat i da na državnom zemljištu ne može ništa ni zabraniti ni odobriti.Podsjeća da je u posjetu Općini bio direktor Hrvatskih voda koji je najavio regulaciju Krapine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije