Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene nekretnina

Omjer najamnina i plaća: Najgora je situacija u Beogradu, otkriveno kako stoji Zagreb


Zagreb: Iznad prosječno topao dan građani i turisti iskoristili za šetnju ili uživanje na terasama kafića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
16.02.2024.
u 08:42

Cijene najma jednosobnog stana u centru najniže su u Sarajevu (301 euro) i Skopju (322 eura), dok su najviše u Berlinu (1303 eura) i Rimu (1084 eura).

Cijene nekretnina u Europskoj uniji prema podacima Eurostata od 2010. porasle su u prosjeku 48 posto, dok su najamnine u istom razdoblju povećane za 22 posto. U Hrvatskoj su cijene nekretnina u promatranom razdoblju porasle za 60 posto, s time da su do 2018. godine padale ili stagnirale, nakon čega je uslijedio snažan rast. Najamnine su u tom razdoblju porasle 25 posto, a njihov je rast bio postojaniji, javlja Tportal koji je provjerio kako se kreću cijene najma stanova u glavnim gradovima 12 zemalja u našem širem okruženju, a na temelju podataka iz globalne baze Numbeo.

Usporedili su prosječne najamnine za jednosobne i trosobne stanove u centru i izvan centra. Cijene najma jednosobnog stana u centru najniže su u Sarajevu (301 euro) i Skopju (322 eura), dok su najviše u Berlinu (1303 eura) i Rimu (1084 eura). Zagreb je u zlatnoj sredini s najamninom od 656 eura.

U Sarajevu i Skopju najjeftiniji je najam i za jednosobne stanove izvan centra (214, odnosno 227 eura), dok je najskuplji u Berlinu (949 eura) i Beču (733 eura). Zagreb je opet negdje u sredini s 259 eura. No kada se stave u omjer cijene najma i prosječne plaće, slika je drukčija.

FOTO Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj


Zagreb: Iznad prosječno topao dan građani i turisti iskoristili za šetnju ili uživanje na terasama kafića
1/10

Najgora situacija je u Beogradu, u kojem je za najam jednosobnog stana izvan centra potrebno izdvojiti gotovo 60 posto prosječne plaće. Za usporedbu, u Zagrebu na najam takvog stana odlazi 40 posto plaće.

Mjesečni najam trosobnog stana izvan centra u Beogradu košta više od prosječne plaće (107 posto), a u Zagrebu oko dvije trećine prosječne plaće.

Ovo je strašno: Sobe za radnike u Zagrebu koštaju i 900 eura za 18 kvadrata!

Nakon Beograda, po skupoći najma u odnosu na plaće slijede Podgorica te Varšava (46 posto za jednosobni stan) i Prag (80 posto za trosobni stan). Najpovoljniji omjer najamnina i plaća ima Sarajevo, čiji građani za najam jednosobnog stana izvan centra izdvajaju 28 posto prosječne plaće, a za trosobni 43 posto. Zbog visokih prosječnih plaća relativno mali dio plaće za najam stana izdvajaju i stanovnici Berlina i Beča, premda su najamnine u tim gradovima izrazito visoke, prenosi tportal.

Komentara 4

LE
LeXXus
10:55 16.02.2024.

Zasto bi nas zanimale cijene u turkmenistanu i uzbekistanu?! Mi smo Europa.

Avatar CUBE
CUBE
10:08 16.02.2024.

U Beogradu je najlakše doć do stana : "izlazi ako ti je život mio" ! 🤓

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
11:01 16.02.2024.

Omjer najamnina i plaća: Najgora je situacija među istoćno balkanskom braćom po jeziku i krvi u Beogradu, otkriveno kako stoji Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije