Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMACIJA
Povratak na članak

Jesu li hrvatski protestanti na pragu zajedništva?

To nije američka “uvezena” sekta, već su kod nas od 16. st.

Komentari 8

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
08:28 09.12.2016.

nakon pada čovječanstva u pobunu i pokvarenost,grijeh Isus Krist je najveći reformator i njega trebamo slijediti ako želimo vječni život jer je on jedini put do Oca Nebeskog od kojeg je sve stvoreno kroz Krista(Riječ).dakle ako ne slijedimo Isusovu riječ nećemo stići u kraljevstvo njegovo

VL
MK
mksdk
12:15 09.12.2016.

Nije da me pretjerano zanimaju unutarprotestantski odnosi, no izjava dr. Jasmina Milića da ne bi imao ništa protiv niti ujedinjenja protestanata u jednu denominaciju (što bipo njemu bilo u skladu sa ekumenizmom koji i jeste proizašao iz protestantizma), te njegovo karakteriziranje protivnika takvoj ideji unutar samog protestantizma kao onih koji su opterećeni "ponosom, ljubomorom, nepraštanjem, netolerancijom", je uistinu besmislena. Jer, budimo realni, sklonost k kompromisu u vjerskim pitanjima nikada nije bila smatrana vrlinom, nego je oduvijek smatrano kao teškim grijehom i praktički djelom apostazije. Kompromis u vjerskim pitanjima je i u Starom Zavjetu i u Novom Zavjetu uvijek bio osuđivan. Što ne treba čuditi jer, ako ćemo biti ozbiljni, nije svejedno da li je Isus pravi Bog ili nije, ili jeli Isus pravi čovjek ili nije, ili jeli treba održavati subotu ili nedjelju, ili štogod. Svima je jasno da je Istina samo jedna i svima je jasno da Božja objava podrazumjeva jednu jedinu ispravnu vjeru, od koje svako odstupanje predstavlja izraz vlastite nevjere (zavedenosti). To nije stvar emocionalne privrženosti nekom određenom učenju, nego je stvar pristajanja uz objektivnu objavljenu Istinu.

VL
UM
umnjak
06:56 09.12.2016.

Obzirom na ovog papu danas i njegov odnos prema nama, hrvatski protestanti ce imati povecani broj vjernika!

VL
MK
mksdk
12:29 09.12.2016.

Inače, uvijek sam se čudio protestantskim tvrdanjama da oni samo slijede Isusa i njegovo učenje. Tj. uvijek sam se čudio kako nisu u stanju razlikovati Isusovo učenje od vlastitog tumačenja Isusova učenja. Evo par primjera: 1) Isusove riječi: " Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima". Protestanti ove riječi tumače ovako: "Petre, ti nisi stijena i na tebi neću sagraditi svoju Crkvu i tebi neću dati ključeve kraljevstva nebeskog i neću ti dati vlast da sve što svežeš na zeblji bude svezano na nebu i neću ti dati vlast da ono što otpustiš na zemlji bude otpušteno i na nebu." 2) "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi" Iv 6,53 - U ovom pitanju protestanti imaju identičnu vjeru koju su imali otpali učenici, da te Isusove riječi ne mogu biti doslovno istinite (no, nakon što su više puta od Isusa tražili da im da potvrdu da ne misli doslovno, i nakon što to nisu dobili, oni su napustili Isusa). Stoga, potpuno je neobjašnjiva situacija gdje protestant govori da on samo sluša Isusa, dok istovremeno njegova vjera predstavlja potpunu suprotnost Isusovim riječima. Stoga, protestanti, nemojte tvrdokorno ustrajavati u vlastitim zabludama, nego se obratite na jednu i jedinu pravu vjeru... katoličku vjeru.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.