Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Vrijeđanje Srba'

Jeremić: 'Maršem na Drinu' poslali smo poruku mira svijetu

Vuk Jeremić
PIXSELL
18.01.2013.
u 15:54

Jeremić kaže da je izuzetno ponosan na tu pjesmu. Podsjetio je da su je ranije izveli poznati umjetnici poput Cliffa Richardsa i Cheta Atkinsa.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić uputio je otvoreno pismo u povodu, kakao je naveo, skandaloznih tvrdnji u vezi izvođenja pjesme "Marš na Drinu" u UN-u, piše B92.

Jeremić je napisao da su nakon "nezaboravnog" koncerta za proslavu pravoslavne Nove godine iznesene "skandalozne i maliciozne" tvrdnje o pjesmi "Marš na Drinu" za koju kaže da je napisana prije stotinu godina u povodu "obrane Srbije od agresora u Prvom svjetskom ratu". Podsjetimo, zbog izvođenja te pjesme pobunile su se žrtve rata u BiH te tražile da se ona ukloni s internetskih stranica UN-a jer ih ponižava. "Maliciozna tumačenja pjesme 'Marš na Drinu' tiču se njene navodne zloupotrebe tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije", piše Jeremić u pismu.

"Duboka uvreda za srpski narod"

"Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih sukoba, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje izvrtanja značenja glazbenog dara koji smo ponudili svijetu prošlog ponedjeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod", napisao je Jeremić i dodao kako ta pjesma zauzima središnje mjesto u sjećanju srpskog naroda na obranu "od agresora u Prvom svjetskom ratu, tijekom kojeg je Srbija izgubila trećinu svog muškog stanovništva u brojnim bitkama u kojima su se borili na strani saveznika".

Jeremić kaže da je izuzetno ponosan na tu pjesmu i podsjetio je da je u proteklim desetljećima izvedena nebrojeno puta, ne samo na Balkanu nego i širom svijeta, a izveli su je poznati umjetnici poput Cliffa Richardsa i Cheta Atkinsa.

Poruka mira

"Odlučili smo podijeliti ovu pjesmu s cijelim svijetom, uz jasnu popratnu poruku mira upućenu sadašnjim i budućim generacijama", rekao je Jeremić i podsjetio da u Europi postoji tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju "popularnim marševima pretvorenima u poruke mira". Usporedio je "Marš na Drinu" sa Straussovim "Radetzky maršem" kojim se završavaju koncerti u Beču. Zaključio je da će unatoč "neutemeljenim napadima" nastaviti s "iskrenim naporima za postizanje pomirenja na Balkanu i širom svijeta".

>>VIDEO Ujedinjeni narodi ispričali se zbog 'Marša na Drinu'

>>Žrtve genocida u BiH: Sa stranica UN-a skinite 'Marš na Drinu'

Ključne riječi

Komentara 188

OB
-obrisani-
16:42 18.01.2013.

Jeremić: 'Maršom na Drinu' poslali smo poruku mira svijetu ...... ne jeremiću, samo si dfokazao da su i najviši predstavnici srba, četnici i trubaduri zločina a da si pametan, to baš nitko ne može niti pomisliti !

HR
hrza
16:43 18.01.2013.

Koja ironija! Bivši Miloševićev aktivista šalje poruku mira.

HU
hugo
16:39 18.01.2013.

do kad nas mislite silovati nedjelima tog luđaka?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije