Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJAČ JAJAŠACA

Jeftin krvni test koji bi mogao pridonijeti planiranju obitelji

Fetus
Reuters
21.02.2010.
u 16:19

Test nazvan “brojač jajašaca” mogao bi precizno odrediti razinu jajnih stanica na temelju koncentracije specifičnog hormona plodnosti. Zahvaljujući tome žene će uskoro moći znati koliko jajašaca imaju u svojim jajnicima

Izum australskih znanstvenika mogao bi donijeti pravu revoluciju u planiranju obitelji i potpomognutoj oplodnji. Krvni test, nazvan “brojač jajašaca”, mogao bi precizno odrediti razinu jajnih stanica na temelju koncentracije specifičnog hormona plodnosti. Zahvaljujući tom hormonskom testu, žene će uskoro moći znati koliko jajašaca imaju u svojim jajnicima, objavio je AFP.

“Vjerujem da je to velik korak naprijed. Taj će test prepoznati mlade žene koje bi mogle imati problema sa začećem u starijoj dobi, kao i one koje bi mogle ući u prijevremenu menopauzu”, rekao je Peter Illingworth, ravnatelj australskog državnog zavoda za potpomognutu oplodnju.

Dosadašnji su testovi bili komplicirani, nedovoljno precizni i skupi. Sada je razvijen jednostavan, običan i jeftin krvni test AMH hormona, što će znatno povećati njegovu primjenu. Stajat će oko 300 kuna i od sljedećeg će se mjeseca rutinski nuditi u australskim klinikama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije