Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKULARAN PRIRODNI FENOMEN

Jedna zvijezda će uskoro eksplodirati i stvoriti prizor na nebu koji se doživi jednom u životu. Evo kako to vidjeti

svemir
pixabay
22.03.2024.
u 11:50

Važno je napomenuti da je T Coronae Borealis smještena dovoljno daleko da ne predstavlja nikakav rizik za Zemlju.

Pred nama je zapanjujući astronomski događaj koji bi mogao zasjeniti čak i Sjevjernjaču ove godine. Zvijezda koja se nalazi na udaljenosti od 3.000 svjetlosnih godina od Zemlje uskoro će doživjeti eksploziju ogromnih razmjera, poznatu kao "nova". Očekuje se da će ovaj spektakl biti toliko sjajan da će biti vidljiv golim okom i trajat će do tjedan dana, prema izjavi NASA-e, koja pretpostavlja da će se "nova zvijezda" pojaviti na noćnom nebu u bilo koje vrijeme od sada do rujna.

"Ovaj događaj će biti zabavan i uzbudljiv nadolazeći kataklizam", komentirao je Bradley Schaefer, astrofizičar sa Sveučilišta u Louisiani, ističući da se ovakav događaj rijetko pruža promatračima neba. Događaj dodaje još jednu značajku već prepunom kalendaru astronomske zajednice ove godine, uključujući potpunu solarnu eklipsu vidljivu u SAD-u ili Kanadi u travnju, kao i prolazak rijetkog, velikog zelenog kometa, koji je već vidljiv na noćnom nebu, piše Kozmos.

U središtu ove nebeske pojave nalazi se nova T Coronae Borealis, rezultat interakcije između bijelog patuljka, koji predstavlja jezgru nekadašnje zvijezde, i njegova susjednog crvenog diva. Dok crveni div oslobađa materijal iz svoje periferije, bijeli patuljak ga privlači sebi, apsorbirajući smjesu bogatu vodikom. Kako se materijal akumulira, temperatura bijelog patuljka raste do točke eksplozije, rezultirajući u dramatičnom događaju poznatom kao nova.

"Te nove su, u suštini, poput hidrogenskih bombi u svemiru", objašnjava Schaefer. Međutim, važno je napomenuti da je T Coronae Borealis smještena dovoljno daleko da ne predstavlja nikakav rizik za Zemlju.

VEZANI ČLANCI:

Astronomi su ovu novu opažali više puta u prošlosti. Prvi put je zabilježena krajem 19. stoljeća, a eksplodira svakih približno 80 godina. Iako se posljednja eksplozija dogodila prije tisuća godina, svjetlost tog događaja tek sada dopire do nas, pružajući nam rijetku priliku da svjedočimo ovom spektakularnom prirodnom fenomenu.

Za one koji žele iskoristiti ovu priliku i promatrati novu, ključno je pratiti obavijesti od NASA-e i koristiti aplikacije za pregled neba kako bi se lociralo zviježđe Herkula, u čijoj blizini će nova postati vidljiva. Promatrači bi trebali tražiti optimalne uvjete – vedro nebo i noć bez Mjeseca, daleko od gradske svjetlosti, za najbolje iskustvo.

GALERIJA Ruglo u Zagrebu: Zgrada vrijedna 12 milijuna eura zapuštena

svemir
1/17
Ključne riječi

Komentara 2

JO
JOZO
20:41 22.03.2024.

Udaljena nekoliko milijuna svjetlosnih godina i uopće ne znamo da li više postoji i oni fantaziraju o eksploziji!!!

HA
Haha
12:19 22.03.2024.

Kad ce vise,zna li se? Eksplozija supernove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije