Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u rusiji

Jedinstvena Rusija ulazi u Dumu, ali sa 77 zastupnika manje

Ruski premijer Vladimir Putin
Reuters
Autori: mvi/VLM, tri/VLM
04.12.2011.
u 13:40

Bit će to velik "poraz" za Putina koji se ponovno sprema postati ruski predsjednik

Vladajuća stranka Vladimira Putina pretrpjela je snažan udarac spoznavši kako postoji opasnost da izgubi parlamentarnu većinu pokazale su izlazne ankete.

Ukoliko službeni rezultati potvrde te pretpostavke bit će to velik poraz za Putina jer su ovi parlamentarni izbori bili test njegovog osobnog autoriteta prije povratka na mjesto predsjednika.

Nakon prebrojavanja 95% glasova Putinova Jedinstvena Rusija u Dumu će ući s 49,7% glasova što je značajan pad u usporedbi s premoćnih 64,3% na izborima 2007. godine. Oporbene stranke tvde kako su i ti rezultati "napuhani". Prema tim rezultatima Putinova stranka u Dumi će dobiti 238 od 450 mjesta, a manjak od 15% "koštao" ih je 77 zastupničkih mjesta.

Još uvijek nije jasno kako će biti podijeljeno 450 zastupničkih mjesta u Dumi, ali pretpostavlja se, prenosi Reuters, kako će Jedinstvena Rusija, koja je vladala Dumom od 2003. Godine dobiti 220 mandata.

Na drugo mjesto izbila je Komunistička partija koja je, predviđa se, osvojila puno više glasova nego 2007.

Putin je i dalje najpopularniji političar u zemlji sa 140 milijuna stanovnika, ali ovi izbori mogli bi pokazati kako je Rusima nakon 12 godina dosta njegova mačizma.

Utrka se vodi između stranke bivšeg ruskog predsjednika, Jedinstvene Rusije, Liberalne demokratske stranke, Komunističke partije, Pravedne Rusije i drugih stranaka.

Tijekom trajanja izbora hakeri su napali medijske internetske stranice u Rusiji , stranice nekih stranaka kao i stranice grupe za nadziranje izbora, Golos.

- Napad na stranice, na sam dan izbora, pokušaj je spriječavanja objavljivanja stvarnih podataka - napisao je glavni urednik Moskva Echo, Aleksej Venediktov, na jednoj društvenoj mreži.

Komentara 38

RI
Riznica
12:17 05.12.2011.

Kazu da su na ovim izborima Ceceni 100% glasali za Putinovu partiju \" Jedinstvena Rusija\" ... Pa ovo je gore do Sadamovih i Mubarakovih izbornih prevara !\" ...

RE
@rea
18:58 04.12.2011.

Prvi rezultati: Baćushka 48,5%. Zadnji izbori: 64%. Reklo bi se, paralelno s procesom demokratizacije pada mu popularnost.

ZC
zvjezdani_ciklus
03:07 05.12.2011.

posrane komunisticke pobjede mi vam decki za kragnom disemo http://www.youtube.com/watch?v=Ohmw4myBQEY&feature=related

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije