Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spot za Zagreb Pride

Je li paljenje Kena poruka da je svaka obitelj sveta?

Gay, spot (1)
Screenshot
12.06.2012.
u 20:47

Spot naslovljen "Svaka obitelj je sveta" najavljuje zagrebački pride, no izazvao je kontroverze i to kod boraca protiv diskriminacije gay osoba

Spot kojim se najavljuje ovogodišnji Zagreb Pride zakazan za subotu 16. lipnja, naslovljen je porukom "Svaka obitelj je sveta", međutim, njegov je sadržaj izazvao kontroverze. I to ne kod zadrtih protivnika gay populacije i istospolnih zajednica, već kod dokazanih boraca protiv diskriminacije gay osoba i LGBT populacije, poput novinara i kršćanskog teologa, Drage Pilsela.

U spotu plavokosu djevojčicu mama s puno ljubavi spremi na spavanje u slatkoj sobici punoj boja, malena liježe s Barbikom i Kenom u rukama. I usne. U snu je puno igračaka kojima se ona veseli i s njima igra. Kad uzme Barbiku i Kena, svlači ih i isprobava im zamijenjenu odjeću, uz klavirsku glazbenu pozadinu, da bi na kraju, frustrirano uzdahnuvši, namrštena, odustala. Uzima potom šibicu i - zapali Kena, kojeg polako guta plamen. Curica se budi, nehajno odbacivši igračke iz sna, grli se s brižnim roditeljima istog spola te, u karakteristično toploj obiteljskoj atmosferi, zajedno doručkuju.

Ocijenivši da spot ne promovira ravnopravnost ni toleranciju već da, štoviše, šalje poruku da su heteroseksualni parovi štetni i manje vrijedni, Drago Pilsel prijavio je slučaj pravobraniteljici za djecu, Mili Jelavić. Zanimljivo je što je baš Pilsel bio govornik i voditelj prvog Pridea, a prošle je subote sudjelovao i na splitskom Prideu, te inače podržava nastojanja LGBT populacije.

– Imam potrebu kazati da je uradak promašaj i da ga treba hitno povući – stoji u Pilselovu pismu pravobraniteljici, od koje traži da se što prije očituje jer se, kaže, zloupotrebljava jedno dijete u medijskoj kampanji koja je čista agresija.

– Medijska kampanja treba objasniti onima koji ne razumiju problem diskriminacije i upozoriti na nju, međutim, ovo je kontraproduktivno i onima koji ih podržavaju. Roditelji djevojčice u spotu posuđuju svoju kćer nečemu, čega je poruka nasilje. OK je Barbike presvlačiti, ali ne i spaliti. To je moglo biti pušteno na nekom stručnom seminaru za psihologe, ali nije spot za javnost – obrazložio je Pilsel.

Pravobraniteljica spot nije vidjela jer joj je poslan kasno poslijepodne kad nije više bila pri kompjutoru, kazala nam je njena savjetnica.

Vidjela ga je, međutim, ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, kojoj smo ga proslijedili u predvečernjim satima.

– Svaki se spot može braniti umjetničkim izričajem, ali svaki treba i širiti pozitivnu poruku i nikad ne smije pravo jednih negirati nauštrb prava drugih – komentirala je M. Opačić.

Do autora spota Viktora Zahtile nismo došli jer je u inozemstvu, a Marko Jurčić iz organizacijskog odbora Zagreb Pride ne vidi ništa sporno.

– Stvar je interpretacije. Djevojčica u spotu sanja, proživljava nešto što se događa, i pokazuje odustajanje od nametnutih normi. Kad se probudi, sretna je u svojoj obitelji i odbacuje igračke koje simboliziraju nametnuto – pojašnjava Jurčić.

Psihologinja i psihoterapeutkinja dr. Gordana Buljan Flander spot nije vidjela, a na osnovu prepričanog priznala je da ne shvaća njegovu poruku, no upitnim smatra sudjelovanje djevojčice u spotu. Djevojčičina majka, članica organizacijskog Odbora Zagreb Pridea, kratko nam je kazala da zasad nema nikakvu izjavu. 

Ključne riječi

Komentara 137

OK
okus
21:20 12.06.2012.

Kaj sad su roditelji odjedanput ABNORMALNI? Ovo je stvarno SODOMA I GOMORA! Nitko to nece zaustaviti? Sad bi zbilja bilo dosta ! Roditelji ne valjaju, crkva ne valja, obican svijet ne valja, osim geyeva nis ne valja I DA TO NIJE NASILJE?.

Avatar adeodatus
adeodatus
21:28 12.06.2012.

Je li to ovaj Drago Pilsel. "Pilseslova uloga nakon 'Oluje' je razotkrivena i u procesu hrvatskim generalima kada je odvjetnik Luka Mišetić obznanio da je taj isti Drago Pilsel radio u HHO-u ali i pisao u splitskom 'Fer(k)alu' pod pseudonimom Vjeran Grković. U tim člancima Vjeran Grković je nerijetko hvalio i isticao-Dragu Pilsela, sama sebe a uz to je imao još jedan pseudonim-Zvonimir Carlos. Pod tim pseudonimom je pisao o navodnim zločinima koje je sam počinio, kao onda kad je nakon 'Oluje' uhvaćen kako ruši križeve i devastira grobove na pravoslavnom groblju u Gračacu, za što je poslije optuživao Hrvatsku vojsku. U to isto vrijeme dok je Zvonimir Carlos rušio groblja po Gračacu, Vjeran Grković je bio u zaleđu Šibenika gdje je 'vidio svojim očima kako pripadnik HV-a ubija babu i djeda srpske nacionalnosti te ih nakon toga polijeva benzinom i pali'.

FL
flick
21:16 12.06.2012.

Evo upravo sam ga pogledao. Meni je taj spot bolestan da ne može biti bolesniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije