Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP 2 posto u minusu

Je li ovo konačan pad? Grčić: I EU je u krizi, Hrvatska nije otok!

pusic, grcic (1)
Žarko Bašić/Pixsell
28.02.2013.
u 12:22

– To je nešto što smo otprilike očekivali i što pokazuje da je prošla godina bila godina krize i godina drugog recesijskog dna – kazao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, komentirajući službeni podatak da je hrvatsko gospodarstvo u 2012. godini zabilježilo dodatni pad od dva posto, rekao je kako je to bilo za očekivati.

– To je nešto što smo otprilike očekivali i što pokazuje da je prošla godina bila godina krize i godina drugog recesijskog dna. Vjerujem da ćemo ove godine uspjeti zaustaviti pad, a u drugoj polovici i okrenuti trendove na pozitivno – kazao je Grčić.

"I Europa je ove godine pala za 0,3 posto"

Novinari su ga pitali kako to da je prošle godine Vlada imala krive procjene, prvo 1,8 posto, pa pozitivna nula, a sada je, evo, zabilježen pad od čak dva posto? 

– Ja bih samo podsjetio da su prošle godine tri puta korigirane procjene rasta BDP-a za Europsku uniju – odgovorio je Grčić.

Na pitanje očekuje li da je ovo konačan pad, potpredsjednik Vlade je rekao:

– Vidite, i Europa je ove godine pala za 0,3 posto, to je ono o čemu vam ja govorim. Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan toga.

Grčić je rekao da očekuje kako će se ovaj negativan trend nastaviti i u prvom tromjesečju 2013., a da će se pad zaustaviti i pokrenuti rast tek sredinom godine pa tako prvi kvartalni rast BDP možemo očekivati tek u trećem kvartalu.

Cilj je da budemo bolji od EU

Još je rekao da očekuje kako će na razini cijele 2013. hrvatsko gospodarstvo ipak zabilježiti rast, odnosno da ćemo imati blagi porast BDP-a prvi put nakon 2008. godine. Rekao je kako je cilj da hrvatsko gospodarstvo ove godine zabilježi bolje rezultate nego gospodarstvo EU za koje se predviđa da će imati nultu stopu rasta, odnosno stagnaciju.

Upitan smatra li da zbog svega navedenog Vlada misli u daljnja rezanja, Grčić je rekao da daljnjih rezova neće biti.

>>Kriza se nastavlja! Hrvatski BDP u 2012. pao 2 posto!

Ključne riječi

Komentara 109

DO
docholliday
13:16 28.02.2013.

ovako bogatu i prelijepu zemlju mogu uništiti samo lopovi, prevaranti i nesposobni političari. To nam se događa već 22 g. neprekidno. Pitanje je koliko je bogatstva ostalo i kada će puknuti bijes u ljudima. Jao si ga tada ovima gore spomenutima

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:17 28.02.2013.

28.02.2013. u 13:09h Oger je napisao/la: Pad BDPa u Europi u 2012.: ++++++++++++++++ Oger....ako gledaš "pad BDP" sa 4,8% rasta na 3,2% onda je to pad od 0,6 ali je i dalje UKUPNI RAST od 3,2%, No ako gledaš hrvatskii "rast" od -1,3% pa kad padne još 2% tada imaš "rast" od - 3,3% to je razlika u našem i njihovom "padu"

OB
-obrisani-
13:02 28.02.2013.

Bravo Vlada! Čime se koristite u procjenama BDP-a - kristalnom kuglom, šalicom, bacanjem graha, tarotom? LOL Molim, poštedite nas ove godine procjena. Dogodine, u ovo doba, će se voditi isti ovaj razgovor s, po mojoj procjeni, istim padom BDP-a...... ukolikoko dočekate sljedeću godinu na ovim funkcijama.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije