Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni profiter?

Je li baš Sanader prije nego što je odlikovan uzeo 3,6 mil. kn od Hypa

Sanader suđenje
Danijel Kasap/Pixsell
20.11.2012.
u 07:00

Zastra: Ako je uzeo proviziju, onda je bitno je li “iskoristio ratno stanje”

Ivo Sanader još je jedini optužen kao ratni profiter. Objavi li sudac Ivan Turudić, nekoć vojnik iz rovova, da je “salonski” pukovnik kriv za aferu Hypo, bit će to raritetno i bizarno i izvan hrvatskih okvira. To bi nas vratilo u analizu gdje je bio i što je radio Sanader nakon što se početkom 1995. navodno obogatio. Dr. Franjo Tuđman dao mu je 28. svibnja 1995. tri odličja, Spomenicu domovinske zahvalnosti, Red kneza Trpimira i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Nebuloze o zavjeri politike

Odlaskom Jadranke Kosor s vlasti, Ivo Sanader izgubio je na vjerodostojnosti svoje obrane, ali ipak je inzistirao na priči koju je nakon bijega ponudio i austrijskim novinarima. Danas to nakon svih svjedočenja zvuči nebulozno. Politička zavjera nužno bi implicirala da je vrh vlasti u svoju zlu namjeru ukomponirao preparirana svjedočenja Mate Granića, Roberta Tafre, Guntera Striedingera, Franza Hasslingera, Drage Vidakovića... kako bi politički naudili Sanaderu nakon što si je on sam najviše naudio bijegom s vlasti. Teza o političkoj zavjeri nije osnažena ni njegovom diskreditacijom svjedoka koliko god bilo neobično kako su neki uskakali u spis (Vidaković), odbijali propitivanja (Hurlimann) ili su se tek naknadno sjetili nezaboravnih detalja za koje ih se izravno pitalo (Hasslinger) ili su bili konfuzni i nekonzistentni. No, protek od 17 godina u aferi Hypo objašnjava nesavršenosti svjedočenja. Usto, ona čine logičnu cjelinu koju bi, da su izmišljena, teško bilo tako neglumljeno interpretirati i uglazbiti. Ako su, dakle, svjedoci optužbe govorili istinu, što nam to govori? Nijedan svjedok nije rekao niti ima dokaza da je Sanader dobio proviziju od Hypa od 3,6 milijuna kuna.

>>Za Inu-MOL vjerovati Ježiću ili bogatim svjedocima i bratu Flaviju

Prvi čovjek Hypa, Wolfgang Kulterer isplatio je taj iznos u četiri navrata pred svjedocima “na ruke” (!) čovjeku koji se svaki put drugim rukopisom potpisao kao Eugen Laxa, s tim da opis svjedoka ne odgovara pravome Laxi. Najbizarnije je da se Kulterer ne sjeća kako je izgledao Laxa kojeg jedino on i Sanader spominju! Svjedok Tafra teško kompromitira Sanadera. Novinarski zaključak je da je optužba dokazala da stvarni Laxa nije sudjelovao u tom poslu te da se Sanader zapetljao u priči o Laxi još u svom prvom iskazu, a i da Kultererovo svjedočenje ima dovoljno rupa da u njih padne Sanader. Bi li to značilo da je Sanader uzeo proviziju? Bitna promjena imovinskog stanja Sanaderovih poslije te 1995. govorila bi u prilog toj verziji. Ali, iako se čini da bi to saznanje moglo biti značajno u zatvaranju tzv. krug indicija, o tomu za suđenja nismo ništa čuli, osim ako dokazi nisu u spisu. Ovako, pitamo se je li uzimanje provizije jedini mogući motiv za Sanaderovo “muljanje”? Kakva je tu uloga Kulterera? Je li on mogao uzeti proviziju ili je s nekim podijeliti? Ili, je li ju uzeo netko treći?

In dubio pro Sanader

Ako ima imalo sumnje da je proviziju mogao uzeti bilo tko, Sanader bi prema načelu in dubio pro reo (u dvojbi za optuženog) trebao biti oslobođen. Ako sud utvrdi da je nedvojbeno uzeo proviziju, procesno je bitno pitanje je li to učinio “iskorištavajući ratno stanje”. Ako nije, nije ratni profiter. Na suđenju se govorilo da je provizija isplaćena za povoljan položaj Hypa na našem tržištu. Ratno profiterstvo ne zastarijeva, ali za zloporabu položaja zastara progona je deset godina, pa je nastupila 2005. pa bi Sanader zahvaljujući zastari spasio 3,6 milijuna kuna. Iako tužitelji neslužbeno tvrde da je afera BMW iz 2004. prekinula tijek zastare pa da može biti kažnjen.

>>DORH traži 15 godina, Sanader tvrdi da nije kriv - odluka u 10 sati

>>Sanader se ne mora pojaviti, ali iz sudnice može i u Remetinec

Komentara 2

DU
Deleted user
08:40 20.11.2012.

Pa za to je valjda i odlikovan.

IV
ivicas
07:41 20.11.2012.

kriv je to je svima jasno osim nekim novinarima i to je interesantno jedino u ovom clanku. ako on nije uzeo proviziju onda mora dokazati ko je tip je cijelo vrijeme kasirao gdje je stigao pravi Arsen lupen nasih krajeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije