Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA SUDACA

'Javite sucima kakve su vam odluke po volji'

02.08.2015., Dubrovnik - Djuro Sessa, sudac u Gradjanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
05.10.2015.
u 00:05

Sessa napominje kako je ukinuta nižestupanjska odluka, a nije odlučeno o (ne)postojanju ičije kaznene odgovornosti.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa priopćenjem je reagirao na to što je u povodu odluke u predmetu Sanader, kako navodi, medijski prostor poplavljen iskrivljenim komentarima i porukama koji posve pogrešno tumače odluku Vrhovnog suda i time namjerno ili nenamjerno obmanjuju javnost.

Napominje kako je ukinuta nižestupanjska odluka, a nije odlučeno o (ne)postojanju ičije kaznene odgovornosti. Sud bi postupao protuzakonito i nepravično kad bi zanemario osnovane navode žalbe. Ocjenjuje se da je nestručno, deplasirano i zlonamjerno što svi "napamet" komentiraju iako ne znaju razloge odluke koja još nije otpremljena sa suda. I zaključno navodi kako "sumrak pravosuđa" nastupa kada netko nije zadovoljan odlukom suda, što ovisi o interesnoj skupini ili pojedincima.

"Jednom su to političari, drugi put nevladine organizacije, treći put odvjetnici, potom kvazipoznavatelji koji imaju tobožnje 'insajderske' informacije ili pak novinari koji prečesto pišu u nečije ime i za nečije interese. Svima je zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti", navodi se i ironično poziva analitičare da na vrijeme obavijeste sud i javnost kakve su im odluke po volji kako bi sudovi znali kako suditi.

>> Đuro Sessa: Državni odvjetnici uživaju status papinske nepogrešivosti

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
08:36 05.10.2015.

Gospodine Đuro, ma kakva god odluka suda bila u slučaju "Sanader", nije osobno uopće bina, nego je važan način sudaca i njihovo ponašanje kroz pet godina sudskog procesa! Ako je namjera suda da Sanader umre od starosti, onda je ponašanje suda u redu, ali zbog minornih greška sudaca u procesu, da se crati suđenje na početak, u najmanju ruku je neprofesionalno! Drugim riječima, suci koji su do sada vodili slučaj su ili totalne neznalice ili su namjerno adili proceduralne greške, da se sve vrati na početak! Znači, suci se ponašaju onako, kako im piše zakonodavac! Zakoni nisu u redu!? Gdje ste znalci 25 godina? Što nise inzistirali na ispravkama zakona da budu u duhu Ustava! Ili je i sam Ustav nevaljao, pa se zbog toga pišu Zakoni, koji imaju ruše kao Švicarski sir! Ne ljute se ljudi na suce! Ne, ni se ljute da suđenje jednom takvom čovjeku, koji, ako je napravio to, za što ga se tereti, indirektno sigurno, gurnuo je Hrvatsku zemlju za pola stoljeća unatrag! To ljuti Hrvatske građane, jer time zadirete u ljudskost i osobnost svakog iole normalnog građanina! Ispada, da se sprdate ljudima!!!!!

TV
tv5378
01:54 05.10.2015.

Sve vas treba smjeniti,bando lopovska.

Avatar velika jabuka
velika jabuka
07:44 05.10.2015.

u ovom slučaju tražimo takav rad nižih sudova kojem Vrhovni sud neće naći pacerske greške u radu i "odlukama". to usporava provođenje zakona i pravde, a i pitamo se kakvu to pravu zaštitu imaju tužitelji i tuženici koji nemaju novca za dugotrajne pravne postupke. želimo sposobne i poštene suce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije